Last news in Fakti

20 Юни, 2022 09:27 14 819 8

Най-перспективната инвестиция в големите български градове

  • colliers-
  • пловдив-
  • бургас-
  • варна-
  • офиси-
  • инвестиции-
  • пазар

Компаниите ще откриват сателитни офиси

Най-перспективната инвестиция в големите български градове - 1

Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив възлиза на 271,110 кв.м., което представлява незначително увеличение в сравнение с края на 2021 г., соча данните на доклад на консултантската компания Colliers. Нивата на свободните офис площи остават стабилни – 12%. В процес на строеж са 44 500 кв.м. Търсенето през първото тримесечие на 2022 г. се определя от ИТ и аутсорсинг сектора (с 70%) и професионалните услуги (с 30%). Без промяна са средните офертни наемни нива – за клас А от 9 EUR/кв.м на месец, а при клас B от 5 EUR/кв.м на месец.

В морската ни столица Варна общият обем офис площи клас А и B през първото тримесечие на 2022 г. също не се променя значително – 262 200 кв.м. Новите офис площи са концентрирани предимно в няколко малки офис сгради. И тук процентът на незаетите площи запазва нива от 11% поради умерените нива на търсене. В процес на активно строителство са 24 500 кв.м. Търсенето е доминирано от ИТ и аутсорсинг сектора с 69%, търговия с 25% и професионални услуги - 6%. Средните офертни наемни нива се задържат, а именно за клас А – 8 EUR/кв.м на месец и клас B от 5 EUR/кв.м на месец.

През първото тримесечие на 2022 г. в Бургас общото предлагане на офис площи клас А и B е 66,460 кв.м. Равнището на незаетите площи остава стабилно от 4%. По отношение на търсенето професионалните услуги (53%) преобладават незначително над ИТ и аутсорсинг сектора (47%). Средните офертни наеми за клас А са 7.5 EUR/кв.м и за клас B - 5 EUR/кв.м.

Инвеститорите на офис сгради в регионалните градове са предпазливи по отношение на започването на нови инвестиции. Това отчасти се дължи на умерената активност на наемателите и несигурността около бъдещия модел на работа в средносрочен и дългосрочен план.

Очаква се наличието на коуъркинг и флекс оператори да се разраства и диверсифицира.

До края на 2022 г. средните офертни наемни нива за първокласни офис площи не се очаква да се променят значително, докато нарастващата конкуренция от страна на новопостроените сгради може да доведе до корекция на наемите в сгради клас В.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    21 2 Отговор
    При тази стагфлация, която чука на вратите ни
    е нормално цените на имотите да тръгнат надоло,
    а сколко ще паднат - ще зависи колко ще сме в
    стагфлация и след това в стагнация,
    КОЙТО СЕ Е ПРЕЦАКАЛ ДА КУПИ
    НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ - ЩЕ ПИЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА.
  • 2 Коментар

    25 2 Отговор
    Всичко се оскъпи двойно за последните няколко години, но наемите стоят същите. Както се вижда на графиката, наемите не се увеличават, доказателство за липсата на преспектива в този сектор !!!
  • 3 Що така

    25 1 Отговор
    Когата цените на имотите растяха в големите икономики, брокерите сочеха с пръст и викаха и при нас растат. Сега когато цените падат, брокерите казват, че при нас е различно, ние сме по стабилни, при нас няма да се сринат ???
  • 4 Мая

    4 21 Отговор
    По принцип имотите в България са силно подценени . Като сравняваме цените със тези например в англия виждаме драстични несъответствия. Цените в България ще растат освен на тези имоти с ипотеки. Ако вдигнат процента може и да има спад .

    Коментиран от #6

  • 5 Едуард Петров-Едо

    11 3 Отговор
    Това може да интересува бизнесмените, но широката публика - едва ли!
  • 6 МирО

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мая":

    Как сравняваш Англия и България - по какви критеии ???
    А се сещам само за една прилика - политиците и на двета страни са с = IQ и нищо друго.
    Да вземеш за пример в САЩ ( където са една страна), ако сравниш наем в Алабама и НюЙорк
    за еднаква квадратура апатамет наемът се различава в десетки пъти, да не говорим за пукупко
    продажба (или да сравняваме къщи)
    В БГ недвижимите имти са страшно надценени, което се надявам да се регулира от стагфлацията,
    в която най - вероятно влизаме.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Експерт

    11 2 Отговор
    Имотите са силно завишени. Няма никаква перспектива за развитие. От утре трябва цените да са двойно по-ниски. Всички ще се изселят в 6-те най-големи града, а навсякъде другаде ще е пустош.