Last news in Fakti

15 Юни, 2007 00:00 2 357 0

Какви документи са нужни за сключване на сделка с имот

  • собственост-
  • документи-
  • решение-
  • скицата-
  • продажба-
  • сделката
Реализирането на сделка с имот е сложен процес, който минава през подготовка на сделката, набавяне и съставяне на необходимите документи и оформянето й пред нотариус. Ключов момент е да се знае какви документи се изискват, кой ги издава, какъв е срокът на валидност.

Собственост

За доказване правата на продавача най-разпространен документ е нотариалният акт. В зависимост от вида на сделката, с която продавачът е придобил имота, това може да бъде нотариален акт за покупко-продажба, за дарение, за замяна или за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане, констативен нотариален акт или акт на нотариуса за обстоятелствена проверка. Същата правна сила имат и някои нотариално заверени договори, например за доброволна делба и за продажба на наследство. Договорите за придобиване на имот държавна или общинска собственост също служат за доказване правата на купувача, който впоследствие продава. При тях не се изисква нотариална заверка на подписите, а само вписване. При наследствен имот завещанието заедно с документи за собственост на завещателя доказва собствеността на лицето, в полза на което е направено то.

Съдебни актове

Доказателство за правото на собственост са и различни съдебни решения: спогодба за делба, решение за поставяне в дял на един от наследниците на неподеляем имот, решение за обявяване на предварителен договор за окончателен и др. При развод съдебното решение урежда чия собственост остават имотите, придобити по време на брака.

Други документи

Законът изисква и други документи, представяни от собственика. Първият е удостоверение за данъчна оценка (валидността й е 6 месеца). Когато имотът има няколко собственици, достатъчно е един от тях да извади данъчна оценка, но в нея трябва да са вписани всички останали. Скицата е задължителен документ при имот, включващ земя. Тя не доказва право на собственост, но е важно доказателство относно статута на имота - дали е в регулация или не, границите и площта. При разлика между квадратурата в документа за собственост и в скицата меродавни са данните от скицата. Тя е необходима при сделка с незастроен имот в регулация, с поземлен имот, със земеделска земя или земя от горския фонд, също и при продажба на постройка или отделен имот в нея с идеални части от земята. Ако имотът е в строителни граници, скицата се издава от техническата служба към общината, а извън строителни граници - от лицензирана геодезическа фирма, определена от Министерството на земеделието и горите.

Легитимация

Продавачът и купувачът представят документи, доказващи легитимацията и правоспособността им. Физическите лица се легитимират с лична карта, а представителството на юридическите лица и едноличните търговци се установява чрез решение за съдебна регистрация и удостоверение за актуално състояние от окръжния съд по вписването им. Когато страна по сделката не присъства лично, тя трябва да представи нотариално заверено пълномощно и необходимите декларации, подписани от нея, с нотариална заверка на подписа. Валидността на декларацията е до края на календарната година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА