Last news in Fakti

6 Април, 2009 00:00 578 0

Купувачи на имоти наследяват ипотеки

  • които-
  • трябва-
  • имоти-
  • прави-
  • съдия-
  • василев-
  • ипотеката-
  • пазар-
  • ипотеки-
  • обаче
Първите лястовици на пазара на ипотеки се появиха у нас. Въпреки че у нас все още няма правила за тази търговия, някои банки се опитват да компенсират със свой регламент. Става въпрос за освобождаване от заеми на жилища, за които вноските не се погасяват редовно или дори плащането е спряло. Предвидливи трезори вземат мерки дори да не се е стигнало до драстични закъснения или пък съдействат на свои клиенти, които са преценили, че нямат пари да плащат и искат да се отърват от имота.

Освен все по-популярните "лихвени ваканции", за които "Стандарт" вече писа, прехвърлянето на ипотеки или тегленето на нови кредити за покупката им се договарят лично и индивидуално с всеки кредитополучател. Така например, една от големите родни банки с чужд собственик, дава възможност на закъсали клиенти сами да продават жилището си, а ипотеката да се прехвърля върху новия купувач при условията на стария договор, дори когато той е с преференциални условия. Операцията е сведена до минимални формалности и с възможно най-малко такси и комисиони. Фактически новият собственик на жилището наследява ипотеката, като само доказва своята платежоспособност. Така той плаща своя нов кредит по старите, по-добри условия на трезора.

В България все още не може да се говори за пазар на ипотеки, потвърждава и Деян Василев, анализатор на финансовия сайт www.moitepari.bg. Според него обаче има слухове и спекулации за договорки между съдия изпълнители и определени купувачи информацията за обявения за продажба апартамент да не се разпространява. Въпреки че тя е обществена или поне би трябвало да бъде такава, обяснява Василев. За да я получиш обаче, трябва да отидеш до районните съдилища, където установяваш, че въпросната информация е непълна. Ако пък звъннеш на съдия-изпълнител, за да научиш повече, те казват "ние не сме агенция за недвижими имоти, елате на място". Трябва обаче да се знае, че това са имоти, при които кредитът не е обслужван най-малко шест месеца, и това доста го е утежнило. Затова не може да се говори просто за наследяване на ипотеката.

Не е така лесно да отидеш и да си платиш, да сключите предварителен договор и имотът да стане твоя собственост, предупреждава експертът. Съдия-изпълнителите се намират в процедура, според която обявлението на имота е валидно в рамките на един месец, купувачите трябва да подадат своите оферти и след това се открива публичното наддаване. Част от тези имоти са обвързани с по-сложни правни изисквания. Всичко това прави пазара не толкова масов. Друг важен момент е изискването купувачът, спечелил търга (ако има наддаване, което е добре за продавача, тъй като цената се вдига), в рамките на една седмица след това да плати цялата цена. Нещо, което прави този пазар по-неликвиден от гледна точка на това, че хора, които искат да купят ново жилище на кредит, не могат да участват, пояснява Василев. Това като цяло прави цените на този пазар доста по-ниски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА