Last news in Fakti

14 Март, 2011 11:12 1 888 16

София има нужда от справедливи данъци

  • данъци-
  • имоти-
  • софия-
  • герджиков

Минко Герждиков е заместник-кметът с най-дълъг стаж на "Московска" 33. Той отговаря за столичните финанси от 2003 г. Беше заместник на Стефан Софиянски, после на Бойко Борисов, а сега и на Йорданка Фандъкова. На два пъти беше и.д. кмет, докато в София се провеждаха избори за титуляр. Роден е на 2 май 1955 г. в Троян. Завършил е финанси и кредит в УНСС, има и следдипломна квалификация по застраховане на външнотърговската дейност. Работил е в "Булстрад", Министерството на външната търговия, търговското представителство на България в Атина, бил е зам.-министър на търговията в служебния кабинет на Софиянски.

- Г-н Герджиков, каква част от собствениците на жилища в София засегна новото презониране?
- 18%. Ще им изпратим нови писма за размера на данъка, който дължат. Очаквахме 8 на сто, или 123 000 собственици на имоти да плащат по-високи налози заради презонирането. Но не бяхме отчели "Младост 2, 3 и 4". Имахме информация, че всички са в трета зона, а се оказа, че в нея са само "Младост 1 и 1А", а останалите са в четвърта зона. Оттам вече скочи цифрата. След това излязоха и още засегнати райони.

- Кога стана ясно, че са 18%?
- След последните справки, които направихме в събота. Преди това нищо не подсказваше, че ще излязат такива проблеми.

- Това ли беше мотивът ви да подадете оставка?
- Стъпката с презонирането е пряко свързана с данък сгради и цената на имотите. Логиката е, колкото по-скъп е един имот, за него да се плаща по-висок данък сгради. От 1998 г. досега без съмнение са настъпили доста сериозни промени в цената на имотите в София и това е трябвало да бъде отразено. Но това не го е направил нито предишният, нито по-предишният общински съвет. Сега г-жа Йорданка Фандъкова извършва смела стъпка, за да се възстанови справедливостта.

В момента земята в район "Витоша" например струва по 150 евро на кв. метър, а през 1998 г. цените са били доста по-ниски. Сега за 200 000 евро можеш да продадеш имот в подвитошката яка. Но данъците в тази зона не са променяни през последните 13 г. Затова смятаме, че трябваше да се възстанови справедливостта. Знаете, политиката на ГЕРБ е да решава такива нерешени, изоставени с годините проблеми. Всички се съгласиха, че трябва да се направи тази актуализация на цените на имотите с данъчните оценки. Започнахме да правим презонирането. Но след като стартира данъчната кампания, се оказа, че възникна доста сериозно напрежение. Имаше може би недостатъчна информираност от наша страна за всичките промени. Излязоха и технически грешки в софтуера. Излязоха и грешки от отделни служби. Например в един район техническата служба е давала, че "Банишора" е в четвърта зона, а според решение на общинския съвет кварталът е трябвало да бъде трета зона.

Явно е, че не трябва да се отказваме от тази стъпка. Мисля, че е правилно предложението на г-жа Фандъкова до общинския съвет да бъде спряно презонирането, за да се направят всички справки и анализи. Идеята е за следващата година нещата да се изчистят и ако промените се сметнат за целесъобразни, да бъдат въведени. И тъй като възникна доста сериозно напрежение с това предложение, реших да поема отговорността и подадох оставка.

- Имахте ли разговор на четири очи с г-жа Фандъкова?
- В събота през целия ден обсъждахме варианти дали да продължим данъчната кампания, дали да я върнем. След като приключихме, предложих да поема отговорността, считайки, че аз съм човекът, който е дал това предложение. След като преспах, в неделя сутринта окончателно реших да предложа на г-жа Фандъкова да поема своята отговорност за възникналите неблагополучия, свързани с промяната на зоните. Не сме имали някакъв следващ разговор. На сутрешната оперативка целта на срещата беше да се подготви по-добър начин да се информират нашите съграждани за решението да се върнат зоните от миналата година. Заедно със специалистите от НАП трябваше да изготвим план как да се изпратят нови съобщения до нашите съграждани. Хората трябва да си получат писмата до края на другата седмица.

Има два варианта - да се върнат пари или при следваща вноска да се приспаднат надвнесените суми. Бързаме да оправим нещата, за да може максимален брой хора да се възползват от 5% отстъпка, ако до края на април платят данъчните си задължения за данък сгради и МПС.

- Г-жа Фандъкова как реагира на оставката ви?
- Тя пое ангажимента да обмисли въпроса и да обяви своето решение.

- Имали ли сте разговор с премиера през последните дни по темата за данъците на софиянци?
- Не. Тази тема е главно общинска.

- Г-жа Фандъкова нареди проверка на начина на изчисляване на новите данъци след презонирането. В неделя бе категорична, че ако служители на общината имат вина за грешките, то те ще бъдат наказани. Как така на "Московска" 33 не се знае, че "Младост 3 и 4" и "Банишора" са в друга зона, а не в очакваната от вас?
- Работим със софтуер от 2006 г., който е собственост на НАП. При нас идват само разпечатките на сумите, които дължат нашите съграждани. Нямаме собствен софтуер за преглед и анализи на всички съобщения, които се изпращат. Нямаме начин, по който да проверим и да установим, че чиновник от техническата служба в местната община попълва, че Банишора е в четвърта зона, а решението на тогавашния общински съвет е било кварталът да е в трета зона. Явно имаме проблем с организацията, а разполагахме с малко време. Когато правиш такава голяма промяна, възможно е да възникнат пропуски.

- Има ли политически момент във възникналия скандал около презонирането?
- Има доста силни действия от БСП и ДСБ срещу презонирането. Реакцията на БСП за мен е очаквана. При социализма икономическата логика отстъпваше на политическата и това доведе този строй до крах. За мен е необяснима обаче позицията на сините. За мен логиката на пазарната справедливост трябва да бъде въведена. Независимо че това е непопулярно решение. Ако няма промени, ще сме град, в който няма да стигат средствата за ремонти, за осветление, за подобряване на инфраструктурата.

- Чиновници в кои служби са виновни за скандалите в "Младост", "Банишора" и "Горубляне"?
- Грешката е много фрапантна от 1998 г. Тя е направена в служби в район "Банишора", които не са на мое подчинение. При презонирането сега пък излезе друга грешка, която не знам дали е от немарливост - след дискусиите одобрихме различен от първоначално предложения план. Но в окончателното оформяне на документите бе приложена първата схема. Това бе направено от юристката на данъчната служба. Тя бе наказана с последно предупреждение. Не можа да даде обяснение защо е сменила документите. Но така е преди избори. Това наложи обаче през януари общинският съвет да прегласува явна фактическа грешка. Най-остра беше кампанията през 2005 г., когато беше драмата с боклука. След това всички, които се опитаха да правят политика от боклука, отидоха на сметището на политиката.

- Основната критика към общината е, че се създава напрежение заради недобра разяснителна кампания при презонирането?
- Имаше много сериозни дебати и по комисии, и в общинския съвет. Явно не е било достатъчно. И времето може би не ни стигна. Явно сме надценили възможностите си.

- На ден столичани плащат по 3 млн. от местните данъци и такси. Каква част от тези пари са от по-високите данъци според новото прерайониране?
- Не мога да кажа, но благодаря на столичани, че не се поддадоха на тази истерия, като внесоха коректно своите данъци. През последните дни сумата стигна 3,5 млн. лв. Държа да отбележа, че не прекъсваме данъчната кампания. Ще изпратим само нови съобщения с преизчисления на засегнатите от презонирането.

- При връщането на стария ред колко пари по-малко очаквате да влязат в хазната?
- 4 млн. по-малко ще влязат от данък сгради и 4,5 млн. по-малко от такса смет заради връщането на старата система. Около 9 млн. лева от данък сгради стари задължения пък събрахме през миналата година. Ако се продължи тази политика, ще компенсираме разликата. През 2010 г. законодателят даде възможност общините сами да събират старите си задължения. Първоначално пращахме писма, имаме възможност да блокираме сметки, използваме и частни съдия-изпълнители. Така през миналата година събрахме 77 млн. стари задължения. Най-много дължат фирми за такса смет. "Кремиковци" дължи 15 млн. лв., магазини "Европа", Софийският университет също дължат пари. Ако се стигне до разпродажба или фалит, ще получим собственост. Ако вземем терени от "Кремиковци", ще изградим технологичния парк на София там. Това е проект, който разработваме съвместно с Община Дортмунд.

- Как общината ще връща надвзети данъци на софиянци?
- Има два варианта, ако сумата е внесена наведнъж. Тогава може надвнесените данъци да се приспаднат през следващата година. Вторият е да се изчисли колко е надвнесено и да се върне разликата сега. Ако вноската е на две части, тогава втората вноска ще бъде редуцирана.

- При връщането на старите зони какво се случва с палатите в подвитошката яка, заснети от хеликоптера на данъчните?
- Ще плащат за трета зона - колкото в "Младост".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?

    12 3 Отговор
    СМЕШНИК.
  • 2 Пазар

    10 3 Отговор
    Оставка - добре. Но ако аз бях на негово място, бих се отказал публично и от дипломите и професията.
  • 3 pif

    8 2 Отговор
    защо някой не ги попита тези "дългогодишни" безропотни и покорни служители кой им е наредил да я допуснат тази "грешка" и не им ли е неудобно да се правят на клоуни по медиите.
  • 4 54321

    4 3 Отговор
    Добре - няма нищо лошо някой да си признае грешката. Това е нова практика, дано продължават така. Защото другият вариант е като Партията-майка - 65 години грабим народа и никога не си признаваме
  • 5 QKXQS

    6 2 Отговор
    На София не са й необходими толкова много общински чиновници.Така ли е в другите европейски страни?
  • 6 Асен

    5 9 Отговор
    Данъци на кое?
    На кочини и коптори, без инфраструктора и елементарни комуникации...

    Я по-добре оравете улиците и цялата кочина наречена София, че няма такава в целия свят!!!

    Демагози и лицемери! Рожби змийски!
    Затвор за вас!
  • 7 Европеец

    2 6 Отговор
    Асенчооо, до никъде няма да я докарате в България с този подход: Аз спечелих, но парите са си мои! Знаеш ли, че тук в Лондон данъците на моята микроскопична къщичка (65м2, с двор 30м2) са J1,445 на година??? Тук само данък сгради е 0,6% от данъчната оценка, която се движи между 90 и 110% от пазарната цена. А откакто е започнала рецесията през 2007 и ние се нахълтваме в дупки по пътя и не винаги ни взимат боклука на 2-седмичие, а понякога веднъж в месеца. Искате да имате пътища, осветление и паркове... но не ви се плаща за тях, че какво ще направят с 77млн.??? Очудвам се, че са спрели увеличението, но от това страдате самите вие, още една година ще газите кал. А това също е предпоставка да Ви се обезценят имотите още повече.

    Коментиран от #9

  • 8 sas

    3 2 Отговор
    ....ИМА НУЖДА ОТ...Уволнение на Герджиков
  • 9 nad_deset

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    ДО Европеец от Канадка:
    Високите данъци не означават непременно благоденствие и висок стандарт. Ние за нашата къща (около 400 м2 в Канада) плащаме 4 000$ на година. Общината единственно чисти снега, разхвърля камъчки а пролетта ги събира от канавките. Тук не използват пясък. Друго нищо, ама абсолютно нищо НЕ се прави за облагородяване на квартала, инфраструктурата и т.н. (Боклука си го плащаме отделно - 2 пъти в годината, калкулирва се към водата, защото на повечето места в Canada няма водомери и плащаш твърда цена). ИСКАМ само да кажа, българите да не се заблуждават, че като им се вдигат данъците сте им подобрят инфраструктурата а от там и стандарта на живот около имотите им. НИЩО подобно - парите от високите налози ще отиват в нечии джобове, ще има повече скъпи возила, бонуси и високи заплати (за някои хора). Така, че българите да се ВЪЗПРОТИВЯТ докато е време на повишаването на данъците. На правителствата няма да им мигне окото, че много хора ще бъдат принудени да си продадат имотите само, защото данъците и поддръжката ще бъдат непосилни за голям prozent от хората. Тогава много хора сте бъдат принудени да живеят в дупки под наем само и само да избегнат непосилните налози. Виждам ги тук в "процъфтяващия запад" колко много хора живеят в дупки, фургони-тип къща, рентват мази и т.н, защото просто нямат друга опция.
  • 10 Европееец от "Юч бунар"

    2 1 Отговор
    Само не мога да разбера защо коментара на 6 Асен се маркира с неодобрение???!!!
    Идиотска работа или работа на мазохисти!!!
  • 11 Разбран

    4 3 Отговор
    Защото неможе само да искаме... Това не е кумунизма!!! В условията на капитализъм се плаща. Виждаш какво плащат хората на запад и какво получават, а ние искаме само да печелим, имотите се качика 4-кратно а после ревем, че изоставала инфраструктурата.
  • 12 До "разбран"

    3 1 Отговор
    Много си НЕРАЗБРАН или си хайдук!!!
    Според теб трябва да плащаме за да си правят кефа мутрите като хрантутят отборчета(ЦСКА) и да си купуват коли за по 3млн. лева(колата на вълчо).Затова ли да плащаме???!!!
    СМЕШНИК.
  • 13 111

    0 1 Отговор
    днес във вестник труд има уникална статия
  • 14 111

    0 1 Отговор
    днес във вестник труд има уникална статия
  • 15 една софийска фирма

    1 0 Отговор
    до "разбран"
    Само са ни скъпи жилищата... а толкова ли са качествени, колкото в останалите държави в Еврозоната? Дали имаме такъв сериозен строителен надзор колкото в Италия, или Франция, или дори Гърция? Дали пътищата са ни толкова добри, колкото в която и да е от тези страни? Дали държавата ни някога е пуснала реклама за инвестиция в същатата по някоя световна медия като CNN, BBC, Euronews.... Не съм виждала. Единствено виждам на съседите ни. Турция, Македония... нима нашия народ не заслужава да получава поне една хилядна от парите, които дава на тази държава... та аз трябва да платя 2600 лв. такса смет за 170 кв. м. имот просто защото съм фирма, а това, че никой в момента с честен труд не може да изкара тези пари, освен ако не работи в американското посолство и там не е под наем и не плаща данък. Това е абсолютен геноцид. А как един пенсионер с пенсия от 200 лв. си плаща данък от 300 лв. на жилището, след като му е дошъл ток за 100 и парно за още 300? Освен това - с какво точно си купува хляб или лекарства, защото здравните ни усигоровки не покриват на майките и бащите ни лечението? От друга страна - как точно да постъпи общината - при тях остава едва 8% от данъците - останалите отиват в държавния бюджет - как с тези данъци, които хората не могат да плащат да ремонтира училища или учреждения? Аз мисля, че има прекалено много абсурди и нарочно забатачени отговори на важни за цялото общество въпроси. Смятам, че е време правителството да поеме политическа отговорност за действията и лъжите си. Нали щяха да връщат на общините една голяма част от данъците. Лично господин Борисов каза, че те са си на общините. Да в чужбина хората плащат данъци, но минималната пенсия е 600 евро като за начало. Държавните институции си защитават обществото. Нямам повече какво да кажа - правете си сами изводи!
  • 16 !!!!!!!!!!

    1 0 Отговор
    София има нужда от кадърни управници,а не от корунпирани пиавици!