Last news in Fakti

10 Декември, 2015 09:21 31 845 20

Какво се случи с цените на къщите за 10 години

  • imot.bg-
  • къщи-
  • цени
Какво се случи с цените на къщите за 10 години - 1
Снимка: М. Богданова ©

Къща или голям апартамент? Това най-често е дилемата пред хората, които разполагат с повече средства и желаят да си купят собствен дом. Плюсът на първият вид имот е, че бъдещият собственик разполага с дворно място, отлична природа и уединение. При жилището тези неща липсват, но пък за сметка на това месечните разходи са по-малки.

През 2015 г. пазарът на недвижими имоти се намираше във възход. Подобна беше и 2005-а. Днес икономическата картина е различна в сравнение с преди 10 години, но все още къщи на цени над 250 000 EUR се смятат за значителна инвестиция. И днес потенциалният купувач на подобен имот насочва поглед към покрайнините на столицата и около по-големите областни градове.

Това, което се наблюдава на пазара е ръст в броя на оферираните къщи на стойност надвишаваща четвърт милион евро. Над 250 е броят на масивните постройки, които се оферират към момента в област София, докато през 2005-а техният брой е бил около 150, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Кризата от 2008 г. стопи част от ръста в цената и той е 19%, от 733 EUR/кв.м. към момента сделки се сключват на нива от близо 880 EUR/кв.м. Същият е и процентът на поскъпване при скъпите къщи в област Благоевград – стойността на квадратен метър се е увеличила от 947 EUR/кв.м. на 1128 EUR/кв.м. Почти няма промяна в броя предложения.

Най-силно поскъпване има в околностите на Бургас и Варна, съответно 36% и 23%. И в двата най-големи морски града към днешна дата цените са над 1000 EUR/кв.м. В Бургас броят на оферираните масивни постройки на цена над 250 000 EUR е двоен, а във Варна – троен.

По-голям избор имат и клиентите, решили да се сдобият с къща в област Велико Търново. Цените са само с 9% по-високи спрямо 2005 г. и сделки могат да се сключат при средни нива от 886 EUR/кв.м.

Единствено около Пловдив къщите са загубили от стойността си. Ако през 2005 г. цената на квадратен метър е била 875 EUR/кв.м., то към днешна дата тя е 831 EUR/кв.м., или със 6% по-ниска.

Ако към края на 2005 г. в посочените областни градове са се оферирали близо 300 къщи на цена над 250 000 EUR, то към края на 2015-а техният брой е почти двойно по-голям. Причините за ръста е, че по време на пика на пазара не само предприемачи, но и частни лица решиха да инвестират в строителството на къщи извън големите градове, като се насочиха към места с добра инфраструктура, за да може имотът да се ползва за живеене, а не като къща за уикенда.

Какво се случи с цените на къщите за 10 години


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 0 Отговор
    Уважаема г-жо Богданова,

    Дали си давате сметка колко от Вашите читатели се интересуват от жилища с цена четвърт милион долара?

    Най- много 1, 2-а заблудени.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Това, че нямаш пари да си купиш такъв имот не означава, че няма интерес към такива имоти. Като нямаш пари за такава къща си ги изкарай или поне си мълчи.
    Богданова, супер си е материала! :) ако има още такива сравнения - ги давай добре е да се напомня на българина какво е било, че той е с доста къса памет и забравя.

    Коментиран от #8

  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Тая статия е пълен смях.Някой искал по четвърт милион за къщи но щом има 250 оферти е ясно колко се купува.
  • 4 нина

    2 0 Отговор
    Ама как се харчат тези къщи...избива се народа да купува за над 500 000лв.... А бе в коя държава живеете, бе..
  • 5 до номер 2

    2 0 Отговор
    Колежке, който има 250 000 евра за къща може сам да избере къде как и с какво да си я построи. А тези които имат 250000 евро сега, сигурно не са на улицата. А в селата около градовете къщи колкото искаш....за съжаление повечето празни.
  • 6 вас

    2 0 Отговор
    Знаете алтернативата - купувате си парцел близко така че да става за постоянно пребиваване, изкарвате разрешително, стискайте палци чез да ви даде мощност и т.н., постройте си къщата на мечтите, теглете накрая чертата колко ви е струвало и пак ще говорим.
  • 7 илиан

    2 0 Отговор
    На снимката е къща от комплекс Пирин Голф до Банско които се стопанисва от едни заможни господа с фамилия Каназиреви и мога да отбележа че за построяването им се влагат само материали за труд на фирмите забравят да плащат . Тъжна картинка са
  • 8 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    не ставаш за адвокат

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "mediator37":

    Ама хич и не искам да съм :-)
    Срещу злобата и завистта на бедния българин и най-големият адвокад ще издъхне.
  • 10 Тертер

    1 0 Отговор
    За 150 - 250 000Е има прекрасни имоти в далеч по-приятни за живеене страни. На стари години ( а те са близо ) продавам всичко тук, купувам си една къща в Испания на брега на морето и отиваме с жената да си доживеем старините там.
    А бедния българин да си иде на гурбет и да изкарва парички. Или, ако е ербап, да се вдигне на бунт и да запали цяла София ако ще.
  • 11 Павел

    0 0 Отговор
    Добре де, добре, разбрахме, че Вие се различавате от нас 'бедните българи'. Разбрахме, че искате да сте изтънчен, различен и да се изтъкнете с материалните си придобивки. Имам чуството дори, че се надявате 'бедният българин' да ви завиди, че да се почуствате по-значим и по-успял. До кога ще се отлъчвате и величаете така бе, хора? Никой за нищо не Ви завижда и не иска да Ви го вземе. Тъжната картинка е, че бедният българин, който не може да си позволи като Вас да даде 250к за къща, най-вероятно е много по-успял в живота. Но докато измервате успеха си в пари и дрънкулки никога няма да разберете.
    От един беден(еквивалентно на незначителна форма на живот, по Вашите стандарти) българин

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Павел

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Павел":

    Постът е в отговор на автора на коментар №8
  • 13 2 апартамента в София

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Павел":

    Бедността, Павеле е относителна следствие само на тези неща:
    1. Глупост, мързел и страх.
    2. Лош късмет - тук вече сам Господ те "маркирал".

    Не виждам в какво бедния човек е успял...в това, че има компютър, семейство, достойнство, чест може би.
    Ама пари си трябват ( не за скъпи джипове и имоти, а защото дават по-голяма сигурност в днешно време).
    Например, ако бедния "успял в живота" човек се разболее и трябват 150 000Е спешно, а фонда за лечение в чужбина го отреже? Какво ще направи бедния човек освен да мре.

    Коментиран от #14

  • 14 Павел

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "2 апартамента в София":

    Не ми се влиза в полемики, Но все пак...
    1. Не съм казал, че парите са лошо нещо. Те са средство за по-добър живот, ОК. Но, фактът, че човек няма пари не го прави некачествен, лош или пък достоен за подигравка обект.
    2. Монетата няма само две страни. Да си успял не е равно на това да имаш пари и обратното.
    Това, което буди недоумение у мен е фактът с каква злоба се говори за непритежаващите финансови възможности. Говори се за тях с неприязън и отвращение.(" Като нямаш пари за такава къща си ги изкарай или поне си мълчи") Това правилно ли е според теб? Ако аз върша лоши дела, но имам финансова мощ, автоматично ли ме прави успял човек в твоите очи?
    Нещата не са черни и бели, но тази цивилизация с издигнатите и в култ нови богове("Долар", "Евро" и т.н.) губи всякаква връзка с човешкото у човека.
  • 15 ДМ

    0 0 Отговор
    И не забравяйте съседите, които трябва да са благоразположени, защото може да си купите къща за милиони, ама ако имате съседи които да ви тровят живота...
  • 16 Истината

    0 0 Отговор
    Поредната заблуждаваща статия. Аз пък да ви кажа, който се интересува може да провери, че примерно в селата около Бургас (5-6 км от града) има къщи и то ново строителство за по 400 евро на квадрат. Реално една къща може да се вземе за около 60-70 хил. евро. Ако ви се занимава проверете сами, а тея измислени статии може да си ги напъхате на тъмно място.
  • 17 дъвен философ

    0 0 Отговор
    Имаше едно изследване, което преразказано представлява нещо такова:
    Анкетират акционери и висшия мениджмънт на най-големите корпорации по целия свят. Като въпросът който им задават е “ Какво е успехът за Вас?”.
    Резултати показват, че колкото по на Запад(САЩ и Великобритания)се намират анкетираните, толкова повече отговорите им клонят около “да повишим стойността на акциите на компанията”, “ да завладеем нови пазари”,”да сме лидери сред конкурентите ни”, “да диверсифицираме”, “да увеличим пазарния си дял”,”да увеличим печалбата” и др. в тази линия на мисли.
    Минавайки на Изток през Европа към Азия и Япония(по-конкретно), анкетираните дават отговори около “да се социално отговорни”, “да опазваме природата”,”служителите да се чувстват добре и удовлетворени”,”да сме в полза на обществото”,”да работим за благото на обществото и след това за нашето собствено”.
    Някой може да каже, че всички са лицемери и всички работят само за собствено благо и че това са само думи, които звучат утопично,социалистически с алтруистки привкус . Резултати са факт!
    Ние(хората) се опитваме да придадем смисъл на нещо което няма такъв-а именно животът. Какъв е смисълът на живота? Никой не знае или поне не може да го докаже. Всеки човек сам си определя такъв. Той може да варира от “да стана програмист”, “да стана адвокат” до “да помагам на другите”. Всичко е вярно. Кой живее по-стойностно-бохем, който обикаля светът на автостоп и е свободен като орел или бизнесмен/служител който работи 10-12 часа на ден и изкарва много К на месец? Кой от тях е видял повече в този живот, кой знае повече, кой е бил по щастлив? Глупаво е, не може да се отговори.
    Погледнете малко аулт ъф да бокс! Сменете ъгъла! Няма значение дали имаш 1-5-30-100 млн, дали си хирург, корумпиран политик, животновъд, продавач, инженер, шофьор. Всички ще умрем и всички наши близки също. На фонът на безкрайността която е преди да се появим и след като си отидем…има само едно кратко време 70-80-90 год.-което се нарича живот. Какво е значението дали имаш 1 млн. или 20 К, този с 1млн по-неуспял ли е от този с 10 млн, а той по неуспял ли е от този със 100 млн, не е това мерилото, не може да се прецени. Всичко хора на планетата са като мишки. Едни ангорска порода, други шарени, едни имат колелце, други храна, трети потомство, но никоя от мишките не осъзнава че е само една проста мишка(макар и със шарки и по дълга опашка), просто защото са мишки и не могат да проумеят цялостната картина.
  • 18 дървен философ

    0 0 Отговор
    Просто хората мислят на дребно, така е по-лесно и се чувстват значими и смислени, защото е трудно да се живее с мисълта че е точно обратното.
  • 19 ева

    0 0 Отговор
    Е, как добре е казано!
  • 20 ева

    0 0 Отговор
    Имам предвид казаното от "Дървен философ"