7 Юли, 2017 13:33 13 724 4

Проблемите при покупка на имот „на зелено”

  • на зелено-
  • строителство-
  • проблеми
Проблемите при покупка на имот „на зелено” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ръстът в броя на сделките с жилища „на зелено” води и до повече проблеми при покупката им. Регистрират се ръст както на извънсъдебни спорове при подобни сделки, така и на съдебни. Как обаче те могат да бъдат избегнати?

Важно е да се уточни, че вариантите за покупка на имоти „на зелено” са два – прехвърляне право на строеж и подписване на предварителен договор. Практиката е показала, че клиентите предпочитат втория вариант, при който строителят и бъдещият собственик уреждат отношенията си на един значително по-ранен етап, а прехвърлянето правото на собственост се реализира при завършване на строителството на сградата.

Какви „подводни камъни” крие първият вариант? „При него строителят купува терен или друг вариант е да му бъде учредено право на строеж върху терен собственост на определени лица. След това се снабдява с разрешение за строеж и прехвърля на бъдещия купувач не право на собственост, а право на строеж. Когато сградата достигне до етап груб строеж, т.е. се снабди с Акт 14 собствеността върху съответния апартамент преминава върху купувача. След като сградата е достигнала до груб строеж, за строителя възниква необходимостта да я довърши, тъй като следва сградата да се снабди с Акт 15 и Акт 16 и да бъде годна за ползване. Това, което възниква като проблем в тази ситуация е, че е възможно строителят да не довърши строителството и то не заради друго, а защото вече е получил цялата покупна цена и единственото, което го стимулира да довърши изграждането са евентуално предвидените в договора за строителство неустойки, които е много вероятно да не бъдат в много задоволителни размери”, обяснява юрист Радостина Хаджиева.

Как е уреден този въпрос обаче в другите държави? Като пример може да бъде взета Франция. „Там строителят продавач може да продава „на зелено” единствено ако има финансова застраховка, която покрива не само стойността на апартамента или друг вид имот, който ще се купува, но и стойността на цялата сграда. Дефакто той трябва да разполага с такава застраховка, която да съумее да обезщети всички бъдещи собственици на апартаменти, находящи се в съответната сграда”, допълва Хаджиева.

Друг важен аспект при покупката на жилище в етап на строеж е да се провери дали имотът няма тежести. Затова специалисти препоръчват да се проучи историята на имота, тъй като съществуват множество опасности, като например имотът да е държавна или общинска собственост или той да не позволява съгласно законодателството да се строи върху него или още по-неблагоприятна ситуация е върху самият имот да има вещно правни тежести, ипотека, възбрана, които често се засягат в съдебната практика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    21 1 Отговор
    Ами хората са го измислили и така отпада последния риск (за тежести върху имота) защото застрахователя и това ще провери, като заинтересован. А нашите кратуни какво правят в парламента, колко хора изгоряха??? Отиват на работа само с мисълта как да си напълнят джобовете и въобще нямат намерение да направят нещо за държавата.
  • 2 гост

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Как обаче те могат да бъдат избегнати? - у нас не трябва да се купува на зелено, така.
    Предприемачите са в значителна степен криминални и измамни типове, симулират дейност, подкупват инспектори за разрешителни и др. В крайна сметка и добро стечение на обстоятелствата получаваш жилище с дефекти, а в лошия вариант получаваш купчина тухли и големи проблеми. И това за едни 10-15% по-ниска цена, не благодаря!
  • 3 Хайко

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проблемите при покупка на имот „на зелено” - Не купуваш на зелено и не рискуваш...
    ПОне в България риска е ОГРОМЕН.
    Мои познати изгоряха със ония блокове в Младост които бяха спрени заради протести. е вярно с 3-4Евра за капаро...
    Тоя тиквеник инвеститора не стига че ги забави - вдигна им цената на квадрат ами на това отгоре също ги караше да ходят на "контрапротести".
    Изобщо в България риска да си купиш жилище на зелено е неоправдано висок.
  • 4 Yavor Kostov

    7 5 Отговор
    На зелено в България купуват само идиоти и наивници. Пича изкопал един трап, показва ти на лаптопа красива сграда с градинки, алейки и майки, бутащи колички и лапаш въдицата-еми не е виновен рибаря, а шарана; е все пак трябва да има малоумници за да върви икономиката. Дай си ми акт 16, на ти паричките!