2 Януари, 2018 14:17 3 172 2

Как ще изглеждат умните градове след 10 години

  • умен град-
  • развитие-
  • технологии
Как ще изглеждат умните градове след 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено силният процес на миграция от малките към големите градове води до редица промени във визията на последните. По предварителни данни, до 2050 г. 66% от населението на планетата ще се премести да живее в големи градове. Това предизвикателство ще доведе до промяна в инфраструктурата и устойчивото развитие.

До 2027 г. фокусът ще е насочен към подобряване начина на живот в градовете, към които се насочва голяма част от населението. Най-важно е създаването на умна среда, за да може по-лесно да се осъществява комуникацията между хората, бизнеса и правителствата. Големите данни, интернет на нещата (IoT) и възобновяемата енергия ще е в основата на инфраструктурата на големия град. Всичко това ще е свързано с т.нар. „безжична свързаност”. Последната ще управлява автономните превозни средства, роботите, изкуствения интелект и дроновете.

Несъмнено интернет и огромното количество данни, които се акумулират от населението и показват неговото поведение ще се отразят върху развитието на градовете и ще ги направят по-умни през следващото десетилетие. Това ще накара градовете да се превърнат в живи организми в резултат на интелигентността и свързаността. Така нареченият „интернет на нещата” ще свърже 28 млрд. устройства през 2021 г. Това ще е „мозъкът” на умните градове и чрез него ще могат да се разбират по-лесно потребностите на хората. На база получената информация умните градове ще могат да вземат решения по какъв начин да контролират замърсяването на въздуха, трафика, паркирането и цялостната комуникация с гражданите. Също така ще помагат на шофьорите да избягват натоварените маршрути. Това от една страна ще намали задръстванията, а от друга – ще води до опазване на околната среда.

Здравеопазване и образование са другите два важни сектора, върху които умните градове ще повлияят положително. Мобилните устройства ще спомогнат за подобряване на доболничното обслужване, като системи ще помагат да лекарите да наблюдават пациентите у дома. Данните ще помагат и за разчистване на пътищата за линейки. По отношение на образованието учители и ученици ще работят все повече дистанционно и ще общуват посредством интернет. Вече сме свидетели на интерактивни класни стаи.

„Умните градове” изискват значителни инвестиции. Затова едва 88 от общо 4.5 хиляди в целия свят ще бъдат изгладени до 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    2 0 Отговор
    КАТО ФЕОДАЛНИТЕ ЗАМЪЦИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.