Airbnb в Исландия бързо се разширява

Публикувана: 29 Юни, 2018 11:11
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1705
Airbnb в Исландия бързо се разширява
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

За последните две години двойно повече предложения се наблюдават в платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb на територията на Исландия, сочат данните на доклад на Жилищния финансов фонд HFF. В сайта има регистрирани 6000 исландски жилища. Броят на обявите е превишил този на хората, които регистрират своите имоти в местни платформи. Силното предлагане на имоти под наем на хотелски принцип повиши цените в северната страна между 5% и 9% от за последните две години.

Влиянието на наемния сегмент е още по-осезаемо. Близо 30% от предлаганите в Airbnb имоти са разположени в центъра на столицата Рейкявик. Наемните нива, които собствениците искат в платформата често пъти е един път и половина дори два пъти по-висока от тази, които искат от местните жители в личен разговор.

Законът забранява отдаването на краткосрочен принцип на даден имот повече от 90 дни, както и изисква да се регистрира договора при дългосрочно отдаване под наем. Това обаче не се спазва от близо 60 от собствениците, което не само лишава Рейкявик от огромна сума приходи под формата на данъци, но също така влияе негативно на пазара на наеми за местните жители.

Исландското правителство гласува за отпускане на почти 600 000 долара, за да осигури служители, които да следят дали законът се спазва.Ловци на бисери
Ивайло Калфин
Евродепутатът Ивайло Калфин коментира в интервю за Probook лидерската надпревара в БСП между Сергей Станишев и Георги Първанов.
Партийното лидерство не е свещена крава - то е и отговорност."

Още бисери