Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 14:15 10 326 17

Пловдив сред най-бързо развиващите се имотни градове

  • цени-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • класация

В класацията влизат Зaгpeб, Лиcaбoн, Ротердам, Фeлдĸиpx и Блyдeнц

Пловдив сред най-бързо развиващите се имотни градове - 1
Снимка: М. Богданова ©

Преобладаващата част от инвеститорите, решили да съхранят богатството си чрез покупка на недвижими имоти в Европа, се ориентираха към Великобритания, и по-конкретно към Лондон. След Брекзит обаче всичко се промени и днес те разглеждат редица други пазари. Това създаде нова класация на най-бързо развиващите се градове в сектора на недвижимите имоти.

LеаdіngRЕ обединява 600 брокерски агенции в 70 държави. Анализаторите й са проучили кои са „вторичните” пазари в Европа с най-силен ръст през изминалата година.

Зaгpeб (Xъpвaтия)

Преди няколко месеца в хърватската столица офис откри пъpвaтa дигитaлнa ĸoмпaния зa нeдвижими имoти А Nеkrеtnіnе, а това е белег за огромния потенциал на местния пазар. За 2018 г. поскъпването при жилищата в Загреб е 20%, а за останалата част от страната – 8.5%. Аіrbnb също се развива много добре, като има ръст от 30% при отдаваните под наем жилища на краткосрочен принцип. Близо 20% от купувачите са чужденци.

Лиcaбoн (Πopтyгaлия)

Много от купувачите припознават в града отлично място за покупка на ваканционен имот. До голяма степен заслуга за това има програмата „Златна виза”. Тя позволява на чужденец, който придобие имот на стойност над 350 000 EUR в слабо развитите региони и над 500 000 EUR в големите градове да получи гражданство. Тук, подобно на Загреб, ръстът в цените жилищата за 2018 г. е 20%.

Пловдив (България)

Дали защото е Европейска столица на културата през 2019-а или поради факта, че е вторият най-голям български град, градът определено привлича вниманието на предприемачите. За миналата година ръстът в цените на имотите там е 16%. Не по-маловажен фактор е наличието на много чуждестранни инвеститори в промишлените територии и икономически зони на града.

Фeлдĸиpx и Блyдeнц (Австрия)

Австрия привлича все повече чужденци. Високите цени в големите градове, карат част от купувачите да се насочват към по-малките, където цените са значително по-ниски. Фeлдĸиpx и Блyдeнц са алпийски градове, намиращи се в западната част на страната. Там ръстът в цените на имотите за 2018 г. е съответно 25.4% и 22.1%, докато в столицата Виена поскъпването е 18%. Kицбюeл остава най-скъпата дестинация със средни цени над 1 млн. EUR и ръст от 39.4% за последната година.

Poтepдaм (Xoлaндия)

Пазарът в този северен европейски град е малко по-различен, тъй като близо 70% от жителите му живеят под наем. Именно поради тази причина и броят на свободните жилища за продажба е малък, отбелязват анализатори. Съществуват обаче и други холандски региони, които са не по-малко привлекателни. Един такъв е Ротердам, който е разположен само на час път с кола от Амстердам. За последната година там цените на имотите са се повишили със 17%, докато за цяла Холандия поскъпването е 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    31 2 Отговор
    Еее, добре ме ориентирахте. Тъкмо се чудех, къде да инвестирам спестените 1.2 лева от баничката сутрин последните няколко години. Единствено ми остана дилемата дали да взема промишлен имот в Пловдив, щото все пак е столица на културата, а по културно от промишлеността - здраве му кажи или да си взема скромна хижа в Алпите щото тук нашите зелени терористи няма да позволят един свестен курорт да се построи.
  • 2 Тролл2

    19 4 Отговор
    Какво ще правят софиянците, които не успяха да продадат на ”скъпото”?
  • 3 ТМВ

    44 5 Отговор
    Пловдив е с най голямото циганско гето на Балканите..!!!!!

    Коментиран от #7, #14

  • 4 bombp

    13 6 Отговор
    оправяме се с гетото, като дойдат в кичука и ги бием...
  • 5 Киро

    26 3 Отговор
    Да ама управниците като им изтърваха края Пловдив след 10,20 години ще стане цигански катун!!!!
  • 6 наблюдател

    15 10 Отговор
    хайде сега тролове и сврени в Люлински панелки под наем разбирачи, да почнат да обясняват как и в Пловдив се е надул балона

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Софиянец

    8 5 Отговор
    Супер, тъкмо дано Пловдив поеме част от България, че от родния ми град и спомен няма вече.
  • 9 Charlie

    7 0 Отговор
    Верно е супер , само като се сетя колко гета на на ,,братята'' роми има около и в него, да строят, имали-дали дано само не закачат така наречения Кючук Париж и Старинен Пловдив , полета има от всички страни на града да вадят разрешителни и да строят там , двата квартала са историческа ценност за всички Българи и мисля , че е редно да бъдат запазени. Мнението е лично и не ангажиран никого с него !!!

    Коментиран от #10, #15, #17

  • 10 Весо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Charlie":

    Като горд Кючук парижанин подкрепям
  • 11 anaslex

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Идваш в Пловдив. Купуваш си палат 24 кв,м. за 30к евро. Започваш да ходиш в кал или най-много тротоар в отчайващо състояние. Забравяш за думата "градинка". Манталитетът на пловдивдските шофьори е ***. Ако не си медик, програмист или съдия се закотвяш на доходи ДО (!!!) 500 евро на месец. Започваш да се чудиш защо във фактибеге ти казват, че си мноооооого добре, а ти се страхуваш да си отвориш устата, за да си поемеш въздух, защото ***ната са ти стигнали точно до устните :)

    Коментиран от #13

  • 12 Ачо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Ами....бъркаш се,имотен балон беше 2008.На банкерите им хареса да вземат без пари имотите на хората.Споменаваш Люлинъ....та баш там се построиха едни мастодонти,банките ги взеха без пари сега ги продават на баламите на 1000 евро.Като разпродадат това което са взели,ще видим.НЕ не имотен балон правилно е "Имотен капан"
  • 13 панел премиум

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "anaslex":

    Във Варна е абсолютно същото. Не знам вече дали остана поне един град в България (голям град имам предвид), който да е нормално застроен и да не е пълен със всякакви животновъди от Сусурлево.

    Коментиран от #16

  • 14 Plovdiv

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТМВ":

    Не е с най-голямото, тези в Скопие и Букурещ са по-големи, но по-важно е да се плямпотят глупости наизуст. Иначе в Пловдив поне се знае броят на циганските махали, за разлика от софия...
  • 15 ТСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Charlie":

    Хубаво де, кажи къде са тия гета "във и около" него? Има четири махали, които са си там от векове. Виж в софиЮ е различно, там с грандоманщината да го направят милионен град се отвориха за куцо и сакато, та гетата станаха под път и над път.
  • 16 Кръстьо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "панел премиум":

    Много са градовете в които се живее нормално. Лошото е че там няма работа ...
  • 17 Местен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Charlie":

    Така наречения Кючук Париж вече е застроен и от някогашния облик на квартала няма и следа.