Last news in Fakti

28 Март, 2019 11:11 3 743 8

Ремонтът на жилището да е до 60 дни

  • жилище-
  • покрив-
  • такса-
  • закон-
  • ремонт-
  • промяна

Част от промените ще залегнат в Закона за управление на етажната собственост

Ремонтът на жилището да е до 60 дни - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ремонтът на покрива е една от основните теми за конфликт между съседи. Състоянието на повечето е лошо, но въпреки това собствениците чакат да прокапе. Едва тогава се събират и пари за вече спешния ремонт. Едно от предложенията на граждани и организации за промени в Закона за управление на етажната собственост е сумата за ремонт на покрива да се събира към месечната такса за входа. До средата на април всеки, който има предложение как може да се подобри дейността на етажната собственост може да го направи на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

„Има много добри и интересни предложения. Радващо е, че хората са готови да споделят опита си. Видели са трудностите, но това не ги е обезсърчило и предлагат какво трябва да се промени“, коментира директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Гергана Благиева, цитирана от в-к „Монитор”.

По повод покривите домоуправители, които не могат да съберат пари от обитателите на по-ниски апартаменти, предлагат също общините да следят и да контролират състоянието им, както и да налагат санкции.

Ремонтите в апартаментите да се извършват за не повече от 30 до 60 дни, предлага домоуправител от София. Според него този срок трябва да се спазва, тъй като практиката показва, че в някои жилища поправките се точат с години и това тормози изключително много съседите.

Спорен остава въпросът дали необитаемите жилища трябва да плащат месечна такса за вход или не. Някои смятат, че плащане трябва да има, а други – че таксата трябва да е 50%. В оммента в Закона е записано, че собствениците на жилище, което не се обитава над 30 дни, са освободени от плащане.

Спорен е и въпросът дали сумите за поддръжка на сградата и входа трябва да са по идеални части, както е в момента, или по брой живеещи, тъй като сам човек в голям апартамент ползва по-малко от общите части от четиричленно семейство, живеещо на по-малка площ. Отсрещното мнение е обаче, че собствениците на по-големи имоти в етажната собственост би трябвало да имат по-голям глас при вземането на решения и да плащат по-голям дял в разходите на етажната собственост.

Дилема има и по въпроса за таксата за асансьор. Необходимо ли е собствениците на първия и втория етаж да плащат също за нея. Практиката е да не се плаща, но някои предлагат това да се промени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тони

    13 11 Отговор
    "Дилема има и по въпроса за таксата за асансьор. Необходимо ли е собствениците на първия и втория етаж да плащат също за нея. Практиката е да не се плаща, но някои предлагат това да се промени."

    ЗУЕС ясно казва, че всички плащат по равно за асансьор.

    Коментиран от #5

  • 2 Монтреал

    14 2 Отговор
    Ако в блока живее Цецо или някой от неговата шайка да се освобождават от такси като благодарност за това какво правят за държавата. Ако асансьора е частен, разходите да се покрият от всички останали собственици.
  • 3 не че нещо ама е така

    8 0 Отговор
    по принцип съм съгласен, че повече от 60 дни е абсурд за продължителност. Тук над офиса ми обаче продължи около 450 дни. Поне напоследък не ги чувам и мисля, че са приключили, ма и за това ще се намери вариант. Ремонт в гаранционен срок и след него и на баба им хвърчилото. Защото всеки се пише за майстор...
  • 4 Здравомислещ

    5 3 Отговор
    Всички пенсионери на които не им стигат пенсиите за да оцеляват, в концлагери ли ще ги пращаме или гладната смърт ще реши проблема!?
  • 5 ААА

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "тони":

    В много кооперации са го решили въпроса така . Който не плаща за асансьор , не получава чип за управление , и не може да го ползва , без значение , дали е на първият или последният етаж. Всеки сам да си прави сметката.

    Коментиран от #6

  • 6 Български По Хелзинкски Комитет

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ААА":

    А бе Тони,асансьрната мафия ги обзаведе тия асансьори като космически кораби бе.Но става въпрос за печалби а не за безопастност.
  • 7 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Трябва да стане задължително поставянето на аптечки за първа помощ и апарати за кръвно налягане.По цяла Европа е така.
  • 8 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    В нашият асансьор бяхме поставили и химическа тоалетна.Махнахме я защото започнаха да я ползуват по голяма нужда.След като стане задължително асансьора да има ВИК пак ще я сложим.