Last news in Fakti

23 Май, 2019 14:15 2 884 4

Прага с нов жилищен квартал

  • полша-
  • прага-
  • жилища-
  • проект-
  • квартал

Той ще предложи 650 жилища

Нов жилищен квартал ще бъде построен в 10-ти район на чешката столица. Инвеститорът Crestyl ще изгради 650 апартамента на площ от 8 хектара, в близост до метростанция Želivského. Комплексът ще включва още офиси, магазини и различни други услуги, като Център за класическа музика. Облагородяването на пространството пред сградата на Radio Free Europe ще даде възможност на жителите на новия картал лесно и бързо да достигнат до станцията на подземната железница.

„Районът Hagibor, където се реализира проектът, е подходящо за това място от гл.т. на градското планиране. Първият етап включа строителството на две жилищни сгради – едната на 7 етажа, а другата – на 11. Те ще предложат 168 броя апартаменти. Първата копка на Crestyl ще е през есента на 2019 г.”, казва Марек Вача от Института за градско планиране.

Дотогава ще започне изграждането на друг съседен проект – Green Port Strašnice, разработен от JRD. Той ще е бъде реализиран в рамките на 2 години. JRD и Crestyl координират своите планове с цел не да бъде създадена конкуренция, а напротив – двата проекта взаимно да се допълнят.

Търговската част ще включва 5 офис сгради и Център за изкуства. Частта от парцела, на която не може да се строи, ще бъде обособена в паркова зона. Проектантите обещават сграда подобна на тази на Парижката филхармония, в която ще има концертна зала с капацитет до 400 гости, офиси, складове, а също така и звукозаписно студио.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разрешително за строеж само по северна

    8 0 Отговор
    В по нормалните държави,така се прави а не като в София/открадната градинка-жилищна кооперация/
  • 2 Фатки. Бг

    3 0 Отговор
    Заглаеие - 1ва дума "Прага", на края след последната точка от статията - "Полша"?
  • 3 балон

    3 2 Отговор
    от София там ли се преместиха нашите алчни брокери и строители, да им надуят и на тях балона?!?! Скоро ще си накупя евтини Хрущьовки и там, в София са по 50 евро, вчера ги гледах
  • 4 Иван

    5 0 Отговор
    Районът е приятен и сравнително тих, като точно там се намират две от най-големите пражки гробища, съвсем близо е товарна гара "Жижков", в съседство е улицата с административната сграда на една от фирмите на най-богатия чех Пётр Келнер "Телефоника/О2", импозантен хотел с основен цвят розово... Там е и крематориумът. Разбира се, двете сгради няма да направят нов "квартал", още повече с "огромния" брой от 650 жилища, но ще допринесат за истерията с цените на имотите в Прага, където умишлено се строи малко, за да растат цените... Впрочем, мястото не е много хубаво, защото всички пътни артерии в района са задръстени с автомобили в посока "Вршовице", а специално Прага 10 е прочута с лошото качество на въздуха и фините прахови частици...