Last news in Fakti

29 Май, 2019 13:21 3 461 2

Пазарът на складови площи се разраства

  • склад-
  • пазар-
  • наем-
  • търсене-
  • предлагане
Пазарът на складови площи се разраства - 1
Снимка: М. Богданова ©

Стабилното темпо на отдаване под наем на складови площи в София доведе до ръст на ново анонсираните проекти в сектора. Към днешна дата над 30% от логистичните площи в строеж в столицата са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване. „Излизането на пазара на все повече проекти с площи под наем е предпоставка за по-голям обем сделки и ръст на пазара като цяло. Наличието на повече конкурентни проекти дава по-голям избор на крайния клиент. Очакванията ни, които вече се потвърждават от броя стартирали нови проекти на пазара, са че в периода 2019-2021 година ще се увеличат както обемът новопостроени логистични площи под наем, така и броят на проектите и ще се разнообрази тяхната локация“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

В София сред мащабните спекулативни проекти, започнати от началото на годината, са Airhousing and Logistics Park с 25 000 кв. м разгъната застроена площ в Равно поле и DT Logistics Park с 22 900 кв. м площ в Икономическа зона София-Божурище, също така се очаква започване на строителството на нова фаза на Индустриален Парк София Изток на Гара Елин Пелин с нови 22 000 кв.м., а в Логистичен Парк Ийст Ринг вече се изграждат нови 12 800 кв.м.

Пловдив също се очертава като обещаващ наемен пазар на индустриални имоти, макар и все още с единични договори за наем. Наемането на 1 500 кв.м. от страна на DB Schenker в проекта Technolink Park е сред сделките, които потвърждават този тренд. Technolink Park се намира в непосредствена близост до Индустриална зона Марица, общата му площ е 12 000 кв.м. и се планира да бъде въведен в експлоатация в следващите месеци. На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие на 2019 г. достигна 1 087 117 кв. м със завършването гореспоменатите проекти нивата на незаетост ще гравитират около здравословните 3.5%.

Освен традиционните локации в Елин Пелин, Нови хан, Равно поле и Източната дъга на Околовръстното шосе, нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната Тангента. Планирани са и няколко проекта за вътрешно-градска логистика в квартали като Илиянци, Военна рампа, Хаджи Димитър, гара Изток и т.н. Наемните цени се движат в рамките на 3.60 – 4.00 EUR/кв.м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони и между 3.80 и 4.50 EUR/кв.м навътре от Околовръстното шосе. Традиционно районът на летището изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 EUR/кв.м, но тази зона не е показателна за целия пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Броки

    2 0 Отговор
    Къде ми е далаверата?

    Коментиран от #2

  • 2 Сандокан

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Броки":

    За теб няма! Да си станал комуняга ищеше да има.