Last news in Fakti

12 Септември, 2019 09:21 17 928 20

Печелите от имот без да сте собственик

  • доходност-
  • жилища-
  • споделена инвестиция
Печелите от имот без да сте собственик - 1
Снимка: М. Богданова ©

Инвестицията в недвижим имот остава най-сигурният начин за вложение на спестяванията на българина. По време на бума на пазара много хора успяха да направят добри пари като купуваха жилище и буквално след 6-7 месеца го продаваха с 10-15% по-скъпо. Някои изчакваха година и тогава успяваха да получат около 30%, дори 35% печалба. Последното се реализираше с подобна висока печалба в рамките на една година. Днес това вече е утопия. Пазарът расте, но значително по-бавно и показва на играчите му, че определено недвижимият имот е дългосрочна инвестиция и от нея трудно биха могли да се направят бързи пари.

Днес не са много хората със средни и малко над средните доходи, които могат да си позволят да купят имот, от който да започнат да печелят веднага. Но има други механизми за прилични приходи и то без да сте собственик. Става дума за т.нар. „споделени инвестиции”. Работи се на принципа "споделен риск - споделена печалба". За момента една компания в България предлага този начин да печелене на пари от имоти. На пазара е от три години и вече има успешно реализирани 11 подобни сделки.

Как работи схемата?

Два са начините, чрез които може реално да се печели от имот, който не притежавате. Единият е да участвате в покупката на жилище, което ще се ремонтира и след това ще се продаде на по-висока цена. Вторият е да участвате в покупката на имот, той да се отдава на краткосрочен принцип под наем и от там да ви идват доходите.

Каква е разликата при първия и втория вариант?

В първия случай участието ви в сделката е лимитирано. Излизане от нея е веднага след като се продаде имотът. Да вземем следния пример: Приемаме, че жилището, в чиято покупка сте участвали е на стойност 100 000 EUR. Компанията, през която сте придобили дял в него, е ремонтирала имота и го е продала за 110 000 EUR. От разликата компанията взема комисионна 2000 EUR, а останалата част се разделя на дялов принцип между лицата, които са вложили пари за продажбата му. Лицето спечелило парите трябва да го декларира в годишната си данъчна декларация в графа „Приходи от лихви”, т.6.

Втората схема е за тези, които са решили по-продължително да печелят от имот. Проптех компанията придобива жилище по същия начин, ремонтира го и след това започва да го отдава под наем на краткосрочен принцип чрез платформи Airbnb и Booking. Особеното тук е, че след 18-ия месец, имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. „Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем”, казва един от собствениците на платформата Евтим Ефтимов.

Пазарът на краткосрочно отдаване под наем определено е печеливша ниша. Статистиката показва, че през 2015 г. на този принцип в София са се отдавали близо 600 имота, а днес техният брой надвишава 3000. „Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно и отдавани. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен. Реалният брой добре работещи имоти всъщност е по-малък”, допълва Ефтимов.

При краткосрочното отдаване под наем е важно да се знае, че от ключово значение е локацията. Краткосрочните наеми се ползват основно от туристи. За тях е важно имотът да се намира в центъра и близо до туристически и културни забележителности. Факторът отдалеченост на летището от центъра не е основен, тъй като столичният аеропорт е само на 10 км от централната част.

Освен тези два начина на печелене на пари от недвижим имот, на който не сте собственик, ще може да се печели и от още два. Единият е в нишата на средносрочните наеми, които така и не се разработиха от съществуването на свободен имотен пазар. Другият е придобиването на парцели, строителството на жилища и последващата им продажба или отдаване под наем. Минималната сума, с която всеки може да участва в подобна инвестиция в недвижим имот е 2000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    78 3 Отговор
    А третия начин е да пиете една студена вода.

    Коментиран от #2

  • 2 Бачо Киро

    60 4 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    А както знаем, студена вода - бол... Само схеми в тая държава....
  • 3 гост

    33 13 Отговор
    Който има акъл и му се занимава, печели не само от това. Който чака всичко на готово, мисли, че всеки му е длъжен и не си мърда пръста и мозъка, плаче колко е зле всичко и пише коментари по новинарските сайтове. Тук сме се събрали неудачници, приемето го веднъж завинаги.

    Коментиран от #11

  • 4 Eeee

    47 5 Отговор
    Зачестиха подобни обяви,явно пазара е в застой и никой не купува имоти.

    Коментиран от #6

  • 5 kade sa pitam

    36 3 Отговор
    къде са продажбите брокерчетааа хахах

    Коментиран от #13

  • 6 хахо

    30 5 Отговор

    До коментар #4 от "Eeee":

    Офертите за измами на едро се увеличават когато човешката лакомия за печалба се увеличава.То не бяха пирамиди през миналия век,то не бяха банки дори през този век.А най-новото са си пак пирамиди.Тук споделената собственост така и не стана популярна,ама тез измамници като как така ми оферират да платя едни 100 000 евро,пък да не съм собственик.Туй си е чиста измамна схема.

    Коментиран от #9

  • 7 Умен

    30 5 Отговор
    В статията се казва, че за 1 година може да продадеш с 30% по-скъпо даден имот т.е. цените са скочили с 30%. Това икономически грамотните хора го наричат балон!

    Коментиран от #8

  • 8 ???

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Умен":

    Навремето имаше една песен на "Щурците"-"Ален Делон,ах този син балон"!За нас остана балона.
  • 9 Кокал

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "хахо":

    С тая разлика, че не ти предлагат да платиш 100 000 евро, а ти предлагат да платиш 2 000 евро и да участваш в закупуване на имот за 100 000 евро. Сети ли се, собственико?
  • 10 9239

    15 2 Отговор
    Ти да видиш коя измамна схема за изровили от дъното на гардероба. Предполагам предишните инвеститори в нея вече на са сред живите, та затова е вървежна отново. Всичко ново наистина е добре забравено старо.
  • 11 El Torro

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Е, някои пишат за развлечение след работа например.
  • 12 Фараон

    9 2 Отговор
    ПИРАМИДА
  • 13 Нико

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "kade sa pitam":

    Брокерите са големи,обиграни М О Ш Е
  • 14 Брокер

    12 1 Отговор
    Поредното упражнение по говорене много, но казване на нищо. Разтягат се едни локуми и се създават нереални очаквания. Стига сте го надували този балон, че ще го спукате преди да му е дошло времето.
  • 15 нане

    11 3 Отговор
    Айде пак капан за балъци с парички ;)
  • 16 реалист

    9 1 Отговор
    От такива схеми печелят организаторите, а се набутват участниците. Схемата е даваш едни пари на едни хора, и се надяваш да спечелиш. Знаем до къде води.
  • 17 Иван

    6 0 Отговор
    Как да пиеш мляко без да отваряш бутилката ...
  • 18 Кирил

    4 2 Отговор
    Няма да провърви защото в бг никой на никого за нищо не вярва.
  • 19 Investor

    18 0 Отговор
    За мен това са пълни глупости! Занимавам се с инвестиране в имоти от поне 20 години и бързи пари не съм виждал, даже не съм и чувал някой да е правил бързи пари по честен начин от това. С фондовете е ясно, искат да ви привличат заради таксите им, те рядко добиват повече от 5% доходност и когато извадим 2-3% инфлация може сами да сметнете какво остава. Който ви говори различно ви лъже! Другото е, че ако фонда не е международен ,от скоро е и е създаден от измислени герои, може и да не си видите парите повече, а собствениците му да пушат пури и да пият уиски на яхтите си на някой остров. За реалното придобиване на имот, изисква се поне 20 години, за да си заслужава.Съпроводено е с разходи. В Германия при покупка на имот и продажбата му до 10 години е съпроводена със спекулативен данък от 40%, а за Airbnb си решиха проблема като въведоха глоба до 500 000 евро, ако даваш имот чрез тази платформа без да е регистриран в съответните служби и да плащаш стабилен данък. Вече има случаи в които собственици останаха без имоти. В България ситуацията е непоправима и аз съветвам хората да не поемат рискове!!! Историята е категорична-спеколациите водят до бедност и рано или късно човек губи в дългосрочен план.

    Коментиран от #20

  • 20 Готин

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Investor":

    А бе тука имало и умни, разумни хора!