Last news in Fakti

5 Декември, 2019 15:39 2 892 2

Двойно поскъпване на жилищата в Будапеща

  • будапеща-
  • унгария-
  • жилища-
  • цена-
  • ипотека

Нужни са 33 заплати за покупка на стар апартамент и 59 за нов

Двойно поскъпване на жилищата в Будапеща - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо от спада на лихвените проценти по ипотечните земи, все повече унгарци не успяват да си позволят покупка на жилище с помощта на банков заем. По данни на Централната банка на страната и изследване на аналитичния център GKI, за покупката на средноголямо жилище в Будапеща с ипотека, купувачът трябва да инвестира 23 380 USD собствени средства. За сравнение, през 2014 г. тази сума е била 6680 USD.

Днес за покупката на апартамент от вторичния пазар, унгарецът трябва да даде 33 свои заплати. Това е с 42% повече спрямо 2010 г. За придобиването на имот от първичния пазар трябва да спести още 26 пълни заплати над тези 33.

Достъпността до жилища се е влошила в цяла Унгария, но в Будапеща този процес е най-отявлен. Семейство със средни доходи не съумява да придобие имот с обикновен ипотечен заем.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 veseln

    13 0 Отговор
    Бре, не думайте! Защо не покажете колко (дори и средностъкмистически, а не реални) заплати трябват за същото в София? И колко е помощта за едно, две, или повече деца при Орбан и при Борисов?

    Коментиран от #2

  • 2 Крали Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "veseln":

    Нормален(тристаен) апартамент в София струва колкото 200-220 нормални заплати. В тази статия има доста цифри, но не видях цена на кв.м, както и средни цени за столицата им.