6 Февруари, 2020 18:10 12 049 23

Силен удар по краткосрочните наеми

  • краткосрочно наемане-
  • наем-
  • закон-
  • туризъм-
  • промени-
  • съседи-
  • съгласие-
  • booking-
  • airbnb

Трябва да имате съгласие на половината от съседите, ако искате да печелите от краткосрочен наем на жилището си

Силен удар по краткосрочните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

В редица големи западни градове, които привличат милиони туристи годишно, бяха въведени редица рестрикции относно отдаването на жилища на краткосрочен принцип. Основният довод е създаването на дефицит на апартаменти за дългосрочно отдаване под наем. България, респективно София е далеч от този проблем, тъй като колкото и да се увеличава туристическият поток, най-голяма печалба имат тези собственици, чийто апартаменти са в центъра на града и в близост до него, а там имотите при дългосрочното отдаване под наем са високи и наемателите се ориентират към съседни, по-достъпни ценово райони на столицата. По отношение на рестрикциите, обаче се опитваме да догоним западните държави. Доказателство за това е предвидената в Закона за туризма поправка, която гласи, че ако желаете да отдавате имота си под наем на краткосрочен принцип чрез платформи като AirBnb и Booking, е необходимо съгласието на поне 50% от съседите. Решението е гласувано на второ четене на заседание на икономическата комисия в парламента.

В случай на нарушаване на закона глобите варират от 500 до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически. При повторно нарушение максималната финансова санкция достига 15 000 лв.

Всяка промяна, в който и да е закон е съпътствана с мотиви. В случая обаче такива липсват. Наскоро министърът на туризма обяви, че в резултат на решение на съда в Люксембург, текстовете регулиращи краткосрочното отдаване под наем ще бъдат актуализирани. Във въпросното решение от 19 декември 2019 г. пише, че AirBnb е „услуга на информационното общество и като такава не подлежи на лицензионните режими за имоти в ЕС”.

Важно е да се отбележи, че поправката касае само наемите за краткосрочно отдаване под наем, а не за дългосрочно. Изискването не важи и за имотите, които са с категория апартхотели или туристически селища.

По време на обсъждането на въпросната промяна в Закона за туризма от икономическата комисия част от депутатите са изразили съмнение собствениците на апартаменти, които искат да ги отдават краткосрочно да успея да съберат подписи от половината съседи в етажната собственост.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хасан

    32 5 Отговор
    Питам хипотитично, ако давам апартамента за почасови почивки заедно с жина ми в него, пак ли трябва да питам сиседити?
  • 3 Мария

    54 11 Отговор
    А дали държавата или съседите са ми дали пари да си купя апартамента, който искам да отдавам за да си помогна към пенсията?

    Коментиран от #4

  • 4 и вие

    18 16 Отговор

    До коментар #3 от "Мария":

    сте права, но как да се изразя, ако давате апартамента си за краткосрочно намемане(един вид на хотелски начала) то вашият апартамент се превръща в един вид комерсиален имот, а не жилищен. Представе си да живеете във вход в който има офис и постоянно да влизат и излизат непознати хора, асаньора да е в постоянно движение и т.нт.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 боцмана

    33 4 Отговор
    А не трябва ли съгласието на съседите при отглеждане на домашен любимец?
  • 6 боже боже

    20 11 Отговор

    До коментар #4 от "и вие":

    .....а я ми кяжете ако си живея аз в апартамента нямя ли са излизам и влизам постаянно?
    Това е лобистка поправка. Колко може да огранечен човек като вас с такъв коментар?
    Ами ако всеки ден " разни " приягели на 3 ге ми сеца влизат и излизат пак ли глоба ?
    Заслужаваме си робството проста сте до дъно!
    Колкото пъти аз или чрен на семейството ми влиза и излиза толковя, че и по малко ще са гостите евентуално. Не са някакви а са регистриране и пълнни лични санни в платформата. Кво ви са хабя изобщо да се обяснявом и аз!

    Коментиран от #10, #14

  • 7 комерсален имот????

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "и вие":

    ....а ако банката 20 години взима лихви от ипотечен кредит докато изпращате този имот, не е ли "комерсиален".
    Безгранично плиткоумие в коментара ви!

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 8 На запад

    13 15 Отговор

    До коментар #7 от "комерсален имот????":

    има ограничения какво може да правите със собствения си имот. И ако решите да отдавате жилището си под наем, трябва да уведомите банката, която ви е отпуснала жилищен кредит и да получите разрешение от нея за това. Ако банката не бъде уведомена, но по някакъв начин разбере, то може да ви отнеме жилището! Също има и много ограничения при застрахавкота на такъв имот. Между другото вие плащате ли данъци върху парите получени от наем? Безгранично плиткоумие в коментара ви.
  • 9 под

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "комерсален имот????":

    комерсиален имот разбирай commercial property/business premises, change of use of residential premises. Стана ли ти ясно, овцо?

    Щом искаш да печелиш от апартамент даван под наем на хотелски начала, то може да купиш дял от хотел или пък ''студентско общежитие''(поне на запад).
  • 10 Нека да

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "боже боже":

    ти обясна простичко, като за не особено умно създание като теб. Не е редно да се дава под наем апартамент на хотелски начала в сграда, която не е хотел!
  • 11 В УК

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "комерсален имот????":

    банките имат различни критерии за отпускане на жилищен заем за основно жилище и за buy--to-let property. За втория тип банката го разглежда като ''комерсиален имот'' и критериите са доста по строги(40% депозит, по-висок лихвен процент и др.) Но там има традиции и уредена правна норма, а в България това едва сега прохожда.

    Коментиран от #16

  • 12 Тарифа не благодарение и Сиско бос.

    0 2 Отговор
    Банката ще настани платилия глоба за присвоен човек в личен имот, в Будапеща, за да преоткрие информационните хоризонти, като се отчита в Аспикс къщите на ЕЦУ.
  • 13 Тарифа не благодарник и Сиско бос.

    0 4 Отговор
    Дефицит за собственика на Рейнбоу тръгнал към нечий тухли и кабели е чертежът, в който той не успява да тупне към ковчег под земята, и в кандилото и вазата да потърсят неговите ъдвайзъри лиценз за забранени вовеки практики на терор и алтернативен пазар.
  • 14 До коментаторите

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "боже боже":

    Хотелите са празни и кой ще идва в мръсотия и така принуждават да плащаш скъпо за за легло.Пак подкрепа за олигарси, и не се мисли за бедните да дадат една стая под наем.
  • 15 До коментаторите

    9 4 Отговор
    Хотелите са празни и кой ще идва в мръсотия и така принуждават да плащаш скъпо за за легло.Пак подкрепа за олигарси, и не се мисли за бедните да дадат една стая под наем.
  • 16 До много

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "В УК":

    Знаещ а не пишеш че средната заплата е пенсия е 3 пъти по ниска от ЕС.и все 30 години сме на на последно място ис цени на храните както в ЕС където за хр.прпродуги ДДС е около 10% .
  • 17 Схема

    6 3 Отговор
    Тука схемата е друга, не го правят за обикновенните хора да си намерят по изгодно апартамент под наем, прави се в полза на хотелиерите.
  • 18 Антиидиот

    6 1 Отговор
    Валерката и Мента пак измислиха поредната тъпотия, която противоречи на норми и закони. Техните слабоумия могат да бъдат веднага оборени. Това са oлигaрcи против нормални и бeдни хора.
  • 19 BTC

    3 1 Отговор
    Натура 2000 е грабеж- откраднаха земята на собствениците и , и си оправиха политиката за сметка на десетки хиляди семейства.. А този закон е втори грабеж. Ебаси държавата.
  • 20 2323

    4 1 Отговор
    Избора пред средната класа е или да краде по евро програми, или да хваща пътя.
  • 21 2323

    2 1 Отговор
    Ами къде са законите които ще разкарат бетона по черноморието?
  • 22 няма име

    1 1 Отговор
    Хотелите са празни.Този нов закон е за да се напълнят хотелите.А на кого са хотелите?
  • 23 Значи блоковете не са за

    0 0 Отговор
    Отглеждане на псета и котки и чавета немам нищо против тех но блоковете не са зверилници и не ме интересува че писъците били от бебе като искате е там земете си къщи и там праветеркво искате