Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 17:46 3 668 5

Отпадна спорен имотен текст от ключов закон

  • airbnb-
  • booking-
  • закон-
  • уризъм-
  • краткосрочно наемане
Отпадна спорен имотен текст от ключов закон - 1
Снимка: Shutterstock

Предложението при отдаване на жилището си под наем на краткосрочен принцип да се иска съгласие на 50% от съседите отпадна. То беше записано в промените в Закона за туризъм, но срещна сериозен отпор от бизнеса между първо и второ четене и в крайна сметка беше отхвърлено от депутатите.

„В разискванията в икономическа комисия стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване", каза Димитър Бойчев от ГЕРБ, който поиска отпадането на спорния текст.

Против предложението бяха и от БСП с мотива, че промяната цели облагодетелстване на хотелиерски бранш.

„Предложенията за промени в Закона за туризма са лобистки и продължават стъпките, убиващи малкия семеен бизнес за сметка на големите хотелиерски комплекси", каза Мая Манолова.

„Идеята да има санкция от общото събрание на етажната собственост е добра. Хората, които обитават трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания“, каза Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    19 2 Отговор
    Малкия бизнес не искаме помощ.
    Молим само да ни оставите на мира.
  • 2 Гост

    11 5 Отговор
    Поредната малоумнщина. Когато отдаваш имот под наем редовно данъци, комисионни за брокери и всякакъв гърч. Когато го пуснеш в АИРБНБ и незаконно го превърнеш в хотел всичко е точно и пияни англичани могат да дирибействат на главите на съседите ти по цели нощи и всичко е точно. Малоумници! Защо за да си направя офис на партера искам разрешението на съседите, а за да си направя апартамент, среден в сградата в хотел с пияни туристи идващи по всяко време и пречещи на живущите разрешение да не трябва?!

    Коментиран от #3

  • 3 Арх Весела Мирянова

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Има логика етажната собственост да разрешава преустройства, които фактически изменят основното предназначене на обекта от жилище, в което се живеее постоянно в де-факто хотел. Ако си ок със съседите ще ти подпишат, ако не си, няма и следват проблеми, но така в етажната собственост. Ако не те кефи- къща!
  • 4 Етежна собственост

    4 0 Отговор
    Майтапа е, когато дойде време за РЕМОНТ и тоя с апартаментите под наем, дето амортизират асансьор, стълбище, покрив, тръби и т.н. плаща равно с останалите, като бабите на, дето хвърлят пари през прозореца да и купят хляб, щото я болели краката, но пък са всеки ден на изследвания из поликлиниките да се греят в коридорите, щото е безплатно и да клюкарстват за наемателите. Такива са винаги против, каквото и да било - "Аз като умра, тогава ще правите ремонт". Е, кое е по-вредно за ЖИВУЩИТЕ ??! - умиращите баби или наемателите? Всеки иска къща, щаради тея паразити
  • 5 САШКА

    0 0 Отговор
    пОРЕДНОТО УМНО ТВОРЕНИЕ КАТО НАРЕДБА 18