10 Февруари, 2020 17:18 10 399 8

По-трудно ще отдават жилища под наем

  • полша-
  • airbnb-
  • краткосрочно наемане

Рестрикциите срещу краткосрочното отдаване под наем продължават

По-трудно ще отдават жилища под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Вълна от рестрикции залива бизнеса за краткосрочно отдаване под наем на жилища. Чехия е поредната държава, която признава, че има проблем с този бизнес. Най-вече проблеми има за имоти разположени в историческия център на Прага и съседните на него квартали. Именно това е причината местната власт да предприеме ограничителни мерки.

„Използването на жилищата за краткосрочно отдаване под наем, особено в центъра на града, води до проблеми свързани с това, че цели жилищни сгради се превръщат в неформални хотели. Живущите се сблъскват с различни проблеми, като шум, несигурност и други. За съжаление, законодателството не предлага ефективни решения за решаване на тези проблеми. Затова сме и подготвили нормативни промени за промени в четири области”, казва съветникът на кмета на Прага по законодателните въпроси, държавно управление и жилищна политика Ган Корсов Марванов.

Онлайн платформи от типа на AirBnb ще трябва да предоставят на общините информация за имотите, които се предлагат чрез тях, както и за броя на гостите, които са отседнали в тях с цел проследяване плащането на данъци.

Общинските власти ще дадат „зелена светлина” на самостоятелното законодателно регулиране на наемните услуги в апартаментите на конкретни жилищни райони. За да може собственикът да отдава под наем жилището си, той трябва да има съгласието на съседи. Подобно искане се разглежда в момента и в българския парламент. Жилищата, които се дават на краткосрочен принцип, се приравняват с хотелите по отношение съблюдаването нормите за сигурност и противопожарните изисквания.

Към днешна дата в Прага под наем на краткосрочен принцип се оферират 14 000 жилищни обекти. Близо 25% от тях са разположени в центъра на чешката столица. От 2014 г. наемните нива в града са се увеличи с близо 50%. Властите сериозно са обезпокоени от факта, че местните жители ще бъдат изтласкани от наемния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    35 9 Отговор
    Долните управляващи гниди смазват всичко хубаво и иновативно - UBER, сега AirBnB, a след това ще дойде ред и на Spark...
    Сещате се, че идеята е да пълним джобовете на смешните мутро-хотелиери и бакшиш-фирмите на КОЙ и сие...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 друг факт

    27 7 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    ... а пък статията се опитва да ни каже, че се опитвали да регулират нещо и в Чехия били правили така... пффф.
    Пълни глупости - ако в Прага правят нещо е с мисъл, а не в услуга на лобистки интереси...
    С 2 думи статията е кенеф, както държавата и жалката журналистка, която за няколко стотинки ще продаде и майка си!!!
    И не става дума за събиране на данъци, за това си има механизми - да ги използват!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Умен

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "друг факт":

    Не е само Чехия драги. Вземи прочети статиите по темата преди да раздаваш присъди кое е лобистко. Искрено ти пожелавам да живееш във вход, в който отдават краткосрочно жилища.
  • 6 мда

    6 3 Отговор
    Аз живея в центъра на София /на ул. Солунска/. На няколко пъти се опитаха да закупят жилища във входа с такава цел но аз като домоуправител им казах че на общо събрание е взето решение да няма такива достъпи. В нашия вход за щастие се появиха доста деца и няма място непознати да щъкат на горе на долу. Да си инвестират парите другате. Всички наематели са регистриран в домовата книга както трябва да бъде и всичко е наред.
  • 7 ББ ббббннн

    3 1 Отговор
    ИБН ЕБН АЛ ХХХАМИЛЛЛ......... МНОГО ЧЕТЕТЕ, МНОГО ВЯРВАТЕ.... И ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРИДЖЕ..... ХАХАХА.... ХАХАХА..... ТО НЕ БЕШЕ ИМОТЕН БАЛОН (ОТ 10 ГОДИНИ ЧАКАМ ДА ГРЪМНЕ ДА СИ КУПЯ ЖИЛИЩЕ.... ОЩЕ 100 МАЙ ЩЕ ЧАКАМ), КАК ЩЯЛО ДА ИМА АПАРТАМЕНТИ ЗА 10 ЛЕВА ЕДВА ЛИ НЕ, СЕГА ЗА НАЕМИТЕ ПОЧВАТ....... ИСТИНАТА Е ЕДНА ЕДИНСТВЕНА, БОГАТИЯ ЧОВЕК НЕ ЧАКА, НЕ КУПУВА В ПОКРАЙНИНИТЕ НА ГРАДОВЕТЕ, НЕ ЧАКА С ВЕКОВЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИНФРАСТРУКТУРАТА!!!!!!!!! ОТИВА, ДАВА 1000,1500,2000 ЕВРА НА КВАДРАТ И ЖИВЕЕ...... ТОЗИ КОЙТО НЯМА(ДЕМЕК МИШОЦИТЕ) КИСНЕ ТУК И РЪСИ МОЗЪК, КОЙТО Е ТРЯБВАЛО ДА РЪСИ МЛАДЕЖКИТЕ ГОДИНИ...... А ИМА ТОЛКОВА БОГАТИ ХОРА (ДОКТОРИ, АДВОКАТИ, АРХИТЕКТИ, БИЗНЕСМЕНИ С ЗАВОДИ НА ВСЕКИ ИЗХОД НА ГОЛЯМ ГРАД, ИТ СПЕЦИАЛИСТИ, ШЕФОВЕ НА БИЛИ, ЛИДЪЛИ, А1 И ТЕМ ПОДОБНИ, НА БАНКИ С 10000 ЛЕВА ЗАПЛАТИ..... И КАТО ГИ СЪБЕРЕШ СТАВАТ ХИЛЯДИ..... А НА ГОДИНА СЕ ПРАВЯТ ТОЧНО ТОЛКОВА АПАРТАМЕНТИ, ДАЖЕ И КАТО СЛОЖИШ ПРОЦЕНТА ЗА СОБСТВЕНИЦИ, СТРОИТЕЛИТЕ И НАШ И ВАШ И ДАЖЕ НЕ ОСТАВАТ ХУБАВИ АПАРТАМЕНТИ(САМО МАНСАРДИ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО)..... ТАКА ЧЕ ТОЗИ И ОНЗИ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА..... ДА ЩЕ СЕ СПУКАТ НА МИШКАРИТЕ МЕЧТИТЕ................ АКО ИМАТЕ ПАРИ НИКОЙ НЯМА ГЛЕДА, ЧЕ НА 1 ТУБА БЕНЗИН ОТ РИМ НАПРИМЕР БАБА ЦОЦОЛАНА ЩЕ ДАДЕ МУХЛЯСАЛА ТЕРАСА С 30 ЕВРО ПО МАЛКО....... ВСЕКИ ЩЕ ИДЕ НА ХУБАВО И БЛИЗО ДА РАЗГЛЕДА..... А ВИЕ ХОДЕТЕ НА КОНЦЕРТИ НА ПАЙНЕР, ТЪРКАЙТЕ БИЛЕТИ, ПИЙТЕ ПО КИЛО И КАНЧЕ, СМЪРКАЙТЕ ДРОГА, КУПУВАЙТЕ ИЗГОДНО КОЛА НА 10 ГОДИНИ ЗА 10 БОНА И ПЕЙТЕ............ АЗ СИ
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Споделената икономика е привидно миловидна и в услуга на хората, но реално нелоялна конкуренция. Не защитавам бакшишите и хотелиерите, но държавата паразитира върху тях с лицензи, проверки и прочие. А Airbnb i Uber предлагат същата услуга и поддържат по- добре цени именно защото не заплщат такси и лицензи. Пък Аirbnb конкретно създава куп неудобства за живущите с сградата- откъм шум и сигурност. И затова действително трябва да се питат съседите дали са съгласни или не. Не виждам нищо лошо и никакво ограничение. В крайна сметка това е самостоятелен обект, част от етажна собственост, а не къща. И като такъв е редно останалите живущи да имат думата. Няма рестрикция- ако са съгласни живущите защо да на няма апартамент за краткосрочно отдаване. Но когато се крият като измекяри, че отдават и като мишки не информират съседите, а те научават от оргиите, шума и купоните, които се вихрят в сградата, то тогава проблем има!