Last news in Fakti

14 Май, 2020 14:41 2 749 7

Кога ще бъдат отворени моловете

  • мол-
  • търговски център-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • бск

Ритейл секторът дава работа на 295 000 души

Кога ще бъдат отворени моловете - 1
Снимка: М. Богданова ©

Моловете остават затворени. В тях могат да продължат да работят, както и досега, само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони. Какво става обаче с магазините? Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ) чрез Българска стопанска камара изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което уточняват две неща:

1. Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата. Освен това, много от тях имат банкови кредити и са изправени пред реална опасност да не могат да ги обслужват занапред, а това ще създаде допълнителни проблеми в банковата система.

2. Ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и други по текстилните тъкани и материи. Ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, разполагат с автономна вентилация.

От двете организации са на мнение, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

„ Във връзка с горното, изразяваме готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа. Разбира се, отварянето ще се случи при спазване на всички мерки за безопасност, въведени със заповедите на Министъра на здравеопазването. Тази конкретика ще даде възможност на членовете на БРА и АХПБ да планират и организират работата си подходящо и в съответствие с предписанията”, пише в заключение в писмото на двете браншови организации до премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРМЕНСКИЯ ПОП

    7 3 Отговор
    ЩЕ ГИ ОТВОРЯТ НА КУКОВО ЛЯТО
  • 2 Гробар съм

    14 2 Отговор
    Вдигнат ли се хората на протести ще клекнат, сигурен съм в това.
    Днес е добър ден пред парламента, надявам се на поредица такива след като се оправи времето и хората им писна да стоят вкъщи!

    Коментиран от #4

  • 3 Ееее

    7 0 Отговор
    Когато отворим парламента.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 радев

    2 0 Отговор
    Наесен!