Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 20:22 7 903 12

В Испания продават 40 села

  • продажба-
  • имот-
  • село-
  • испания-
  • германия-
  • франция

Кризата в Испания увеличи драстично миграцията на населението през последните три-четири години от по-малките населени места към градовете, където шансовете за намиране на работа са по-големи. В резултат се появиха много обезлюдени села. В момента 40 от тях са обявени за продажба. Цената на най-евтиното е 59 000 EUR. Срещу тази сума новият собственик ще получи три къщи и няколко селскостопански постройки.

„Пазар на този специфичен продукт има. Интересът е главно от чужденци – германци и англичани, които смятат покупката на такъв актив като отлична инвестиция. Много от тях ги превръщат в туристически места, откривайки хотели или пък отдават къщите под наем”, коментират испански брокери.

Друга причина, за да имат интерес към подобни имоти чужденците, е новият проект на правителството, с който чужденец купил недвижимости на обща стойност над 250 000 EUR може да получи испанско гражданство.

През последната една година се наблюдава покупка на такива села „на едро” и то не само в Испания, но и в много други западноевропейски страни. В Германия подобни сделки през последните месеци бяха сключени за село в Либон, провинция Саксония. Срещу 55 000 EUR новият собственик получи 14 декара земя, селско стопанство, езеро и няколко древни гроба на хуните.

През пролетта на тази година във Франция също беше продадено село, в което живеят 150 души. Цената на сделката беше 520 000 EUR, или с близо 200 000 EUR над първоначално обявената. Собственик стана художникът и фотограф от южнокорейски произход Ахае. Той планира да превърне селото в „екологично и културно” средище.

Много от посочените села са загубили част от собствеността си като например плодородни земи, овощни градини, тъй като кметствата са ги ипотекирали, за да получат пари за издръжка на въпросното село. Сега тези имоти са в активите на банките. Много от въпросните недвижимости се продават на търг, за да могат финансовите институции да си върнат поне частично отпуснатите кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанети Мазакура

    1 0 Отговор
    "През пролетта на тази година във Франция също беше продадено село, в което живеят 150 души. Цената на сделката беше 520 000 EUR..."

    И сега кво излиза? Че едно франсе ти излиза 3466 евро/парчето!
    Браво Франция, браво Стара Европо! Вива либерсион!
  • 2 ППППППП

    1 1 Отговор
    Дали имат канализация тези села или всичко отива в земята както в България?

    Коментиран от #4

  • 3 realist

    1 0 Отговор
    сещате ли се накъде върви имотния пазар, драги назначени от БКП строителни предприемачи? Испанците поне се опитват да съживят пазара , като дават испанско гражданство, ама вие и това не можете да предложите, защото българското гражданство е привлекателно само за няколко изпаднали афганистанеца и два три иракчанина. Извод- ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА СЕ ДВИЖАТ САМО НАДОЛУ ДОКАТО ДОСТИГНАТ ОКОЛО 200 ЕВРО НА КВАДРАТ. И ТОГАВА МОЖЕТЕ ДА КАЖЕТЕ , ЧЕ ДЪНОТО Е ДОСТИГНАТО.
  • 4 Кака Мутка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ППППППП":

    Така или иначе всичко отива в земята
  • 5 ДрИНКО

    1 1 Отговор
    Е ти пък прекали. 200 евро на квадрат можеш да си купиш теракот.
    Заради такива като теб всички строители ще продължават да застрояват българия с грозни сгради с малки апартаментчета и супер некачествено строителство.
    Ако една сграда се стои с хубави и качствени матеряли. Ако не се гони само цена повярвай ми себестойноста и е минимум 400 евро квадрата.....

    Коментиран от #6

  • 6 realist

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДрИНКО":

    Първо: на пазара повечето имоти са строени преди 1990 г. я от затворници , я от трудови войски, така че там цена над 200е/кв.м. е невъзможна.
    Второ: няма как да се провери дали строителя е сложил качествени материали. И понеже знам от къде се нароиха тия имотни измамници наричащи себе си строителни предприемачи повярвай ми този път ти НИЩО В БГ НЕ СТРУВА НАД 200 Е/КВ.М.
  • 7 Калоян

    1 2 Отговор
    Хубаво е да коментиратъе, ако сте наясно със самата държава-Испания и къде точно се продават тези къщи, зашото по нашите села за 60 000 евро ще купите цяло село, а не само три къщи. Никога цената няма да стане 200 евро на кв. В 21 век икономиките са в големите градове, технологии... Села няма да има другари, една комбайна жъни цяла Добружа, така че коментарите Ви са излишни. Да видим в Мадрид колко струва, а??? Хайде започнете да бачкате и да печелите пари, не чакайте цените да паднат, защото ще сте, като ЖОРКО- ДСК рекламите........

    Коментиран от #10

  • 8 Калоян

    1 0 Отговор
    От бързане доста правописни грешки съм направил, но от компетентни хора ми е писнало.....Добруджа.... продават се села в Испания в които авганистанец и пари да му даваш няма да отиде....
  • 9 аз

    1 0 Отговор
    Така се привличат инвестиции и се овладява криза. Браво на испанците!
  • 10 заз

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Калоян":

    печеленето на пари е много важно нещо , но още по -важно е да ги уважаваш и да ги харчиш за смислени неща а не да ги раздаваш на самозванци, дето са строили на 150 е/ квадрата пък им се иска да продават на 1000 е/ квадрата.

    Коментиран от #11

  • 11 хас

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "заз":

    Точно така брато ,напълно съм съгласен,40 000 непродадени апартаменти,Такава е равносметката от бурното строителство,Сега не се продавали,ами искайте още по 1000 евро пък се чудете
  • 12 Емил Кънов

    0 1 Отговор
    Евала жени - Испанското правителство ви разреши чрез мулидад от 1977 г. да работите и за колко години - видяхте сметката на Испания ? Какво ли ни очаква и тук !?