Last news in Fakti

6 Януари, 2021 15:15 3 078 5

На най-недостъпния имотен пазар търсят все по-малки жилища

  • хонг конг-
  • нано жилища-
  • търсене-
  • предлагане-
  • пазар

Расте интересът към т.нар. „нано жилища“

На най-недостъпния имотен пазар търсят все по-малки жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Хонг Конг безспорно е най-скъпия имотен пазар в света и това ще продължи още дълги години, прогнозират анализатори. Пренаселеността, високият дефицит при жилищата и растящото търсене са основните причини цената на квадратен метър да е петцифрена.

Част от предприемачите с цел задоволяване на търсенето се насочиха към строителството на малки жилища или т.нар. „нано апартаменти“, чиято площ е под 24 кв.м. продажбите на този вид имоти през 2019 г. нараснаха с 13%, сочи проучване на Lіbеr Rеѕеаrсh Соmmunіtу. За сравнение, през 2010 г. ръстът на този тип имоти е едва 0.2% от общите продажби в сегмента.

Високите цени са най-голяма пречка за младите, които искат да имат собствен дом. Именно и това е основата причина, поради която предприемачите през последните години се фокусират върху строителството на малки апартаменти. Основният минус на тези имоти е, че едва покриват основните нужди на едно домакинство. Lіbеr Rеѕеаrсh Соmmunіtу анализира 8550 жилища, построени в периода 2010-2019 гг. 85% от тях са без отделна спалня, а 70% нямат прозорец на тоалетната. Почти всички са с отворена кухня.

Пандемията от коронавирус доведе до 15-годишен връх на безработицата в Хонг Конг. Въпреки това, пазарът на недвижими имоти остана стабилен. Едва с 1% се обезцениха жилищата през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продавам изгодно наножилище

    6 0 Отговор
    За снимка вижте творбата на чешкия творец
  • 2 Че то в БГ

    7 0 Отговор
    къде вече се правят отделни кухня с трапезария, или баня с прозорец; пише в нотариалния акт 79 кв.м, то било с общи части, стени и тераси, като сметнеш покритата отопляема част няма 40 кв.м
  • 3 ФЕН

    4 0 Отговор
    Гаражи !!!24 м2. За това С.Америка е еталон в жилищата за нормални хора не за мравки..Аз като съм 2м. и 160кг къде да се завъртя на 24 м2, пък за любов да не говори ...като го извада и е отишъл при комшите хахаха...та моита жена ли да се радва или комшйката питам.
  • 4 Vas

    3 1 Отговор
    Живота в големите градове си има предимствата но и недостатъците в Пазарджик квадрата върви 300-400 евра в София са от 1000 нагоре за едни пари живееш в 3 пъти по голямо жилище.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Vas":

    Именно. Стой си У Пазарджик на широко.