Last news in Fakti

22 Април, 2021 13:21 3 280 1

Какво се случва на най-скъпия пазар

  • хонг конг-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • великобритания-
  • миграция

Повече свободни площи и по-ниски наеми на жилищата в Хонг Конг

Какво се случва на най-скъпия пазар - 1
Снимка: Shutterstock

За 10-та поредна година Хонг Конг беше обявен за най-скъпото място, на което се продават недвижими имоти в света. Анализатори обаче очакват текущата година да бъде преломна в специалния административен регион на Китай в сектора на недвижимостите. Една от причините е, че много от жителите на Хонг Конг се насочват към Великобритания. Това се случи след като Китай прие нов закон за националната сигурност в средата на миналата година. В същото време от началото на текущата година има облекчен визов режим и всеки, които иска да се премести на Острова от Хонг Конг може да го направи много по-лесно отпреди.

Прогнозите на британските власти са, че през идните 5 години над 300 000 жители на административния регион ще се преместят във Великобритания. Това ще доведе до спад от 10% при наемите и ръст на свободните жилищни площи до 18% спрямо пика през 2020 г. Броят на празните жилища в Хонг Конг през текущата година може да достигне 66 683 срещу 52 370 през 2020-та. Toвa e нaй-гoлeмият мигpaциoнeн бyм в иcтopиятa нa Xoнĸoнг. Xopa oт paзлични възpacти и cлoeвe нa oбщecтвoтo oт 18 дo 80 гoдини, обмислят да мигрират", ĸoмeнтиpaт eĸcпepти.

Аномалията на най-скъпия пазар на недвижими имоти ще се задълбочи през идните години, прогнозират анализатори. От една страна богатите са супер богати и без да се замислят купуват имоти за милиони долари, а от друга – много от населението със средни доходи, буквално се явява като бедно, когато става дума за покупка на имот, тъй като не може да си позволи дори гарсониера.

Очакванията, че пандемията ще повлияе на пазара на недвижими имоти не се сбъдна. През 2020 г. наемните нива останаха високи, а цената на квадратен метър жилищна площ спадна с 4% в периода май 2019 г.-октомври 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свиреп ОХЛЮВ

    2 0 Отговор
    А има ли достатъчно чекмеджета , за та бъде купен имат на поредната изгора на вожда ни ? Майтап бе , той не такъв чиляк , нали ?