Last news in Fakti

11 Януари, 2021 11:11 3 854 6

Строят най-екологичния град (ВИДЕО)

  • саудитска арабия-
  • град-
  • линията-
  • инвестиция-
  • нулеви вредни емисии-
  • екология

Той ще се намира в Саудитска Арабия и ще е с нулеви въглеродни емисии

Новият град, който ще е с нулеви въглеродни емисии ще бъде разположен в бизнес зона в Саудитска Арабия. Районът има за цел да диверсифицира икономиката на най-големия износител на петрол в света.

Името на новия град ще е Линията и ще се разпростира на площ от 170 км. Капацитетът му е 1 милион жители. Необходимата енергия ще се доставя от чисти източници. „Инфраструктурата на новия град ще е на стойност между 100 и 200 млрд. USD, а изграждането ѝ е предвидено да започне през първото тримесечие на 2021 г.“, каза саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салтан.

Близо 95% от природните зони в Линията ще бъдат запазени. Градът няма да има пътища за автомобили. На тяхно място ще бъде изграден високоскоростен обществен транспорт. Той ще свързва крайните точки на Линията, а придвижването няма да отнема повече от 20 минути.

Проектът е огромна крачка за Саудитска Арабия в посока екологичност, като се има предвид, че държавата е сред най-големите замърсители на планетата. "Защо трябва да жертваме природата в името на развитието? Необходимо е да трансформираме концепцията за конвенционален град във футуристичен ", казва саудитският принц.

Важна роля в постигането на нулеви въглеродните емисии ще бъде изкуственият интелект, подчертават от НЕОМ. Плановете предвиждат новият град да бъде захранван от 100% чиста енергия, осигуряваща по-здравословна и незамърсена среда за жителите му.

НЕОМ е водещ проект на стойност 500 млрд. USD в северозападната част на Саудитска Арабия, който трябва да бъде построен от нулата на площ от 26 500 кв.км и да свързва Йордания и Египет през територията на Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бъдещето

    5 0 Отговор
    То с пари всеки може, като свърши петрола какво ще правят
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Нещо май позабравяме, че саудитците също и "най-екологично" си обезглавяваха женската част от населението.
  • 4 Йемен

    1 0 Отговор
    Осътава само да спрат да убиват Йеменци и да подобрят социалния статус на саудитските семейства. Товага няма да има нужда да се хвалят, защото всички ще видим.
  • 5 ь МАЛЪК

    1 0 Отговор
    Да го правят в Банкя ! И без това там живее БОГ. Нищо , че е бай Ганьо !
  • 6 Антон

    1 0 Отговор
    Арабите не могат да построят и дървен клозет на двора. Ще го строят Германци, Японци и Американци.