Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 13:21 6 924 10

Най-атрактивните квартали за инвеститорите

  • софия-
  • инвестиции-
  • строителство-
  • квартали

В ТОП 3 влизат Витоша, Панчарево и Лозенец

Най-атрактивните квартали за инвеститорите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Инвестиционният интерес следва предвижданията на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община и градът се разраства като усвоява нови терени. Те са основно част от южните, гранични на компактния град територии или са извън строителните граници на София, което е видно от регистъра на издадените разрешенията за строеж.

Районът с най-много издадени разрешения е Витоша, в който от 2010 г. до октомври 2020 г. са издадени 684 разрешения за жилищни сгради от общо 3 575 за СО, сочи анализ на тема “Селищна мрежа, застроена среда и устройство на територията”, изготвен от Софияплан. Това са близо 20% от всички разрешителни за срок от 10 години. На второ място се нарежда район Панчарево с 409 издадени разрешения за строеж, или 11% от общия брой. Следват районите Лозенец (с 274 издадени разрешения, или 8%), Нови Искър (с 227 издадени разрешения, или 6%) и Банкя (с 213 издадени разрешения, или 6%).

Наблюдава се интензивен инвестиционен интерес и от двете страни на южната дъга на Околовръстното шосе, която привлича както шоуруми и офис сгради, така и големи жилищни комплекси. Тази тенденция се забелязва и при разрешенията за строителство в районите Младост, Студентски, Лозенец, Триадица и Овча Купел.

Анализът показва, че като най-застроени могат да бъдат определени централните квартали, Хладилника и Белите брези. Следват кварталите в южна и източна посока - Подуяне, Изток, Изгрев, Лозенец, Стрелбище, Гоце Делчев, Борово, Лагера.

Сред по-слабо застроените квартали се отличават Овча Купел, Дружба, Модерно предградие, Орландовци, Левски В и Левски Г, както и Драгалевци и Симеоново, към които през последните години се наблюдава сериозен инвестиционен интерес.

„Необходимо е ОУП да преосмисли териториите за ново строителство и параметрите на застрояване в тях, като се съобрази с наличната инфраструктура. По този начин ще бъдат избегнати проблемите, възникнали през последните години в някои южни квартали на София във връзка с интензивното строителство и невъзможността общината да навакса с реализирането на необходимата публична инфраструктура“ се посочва в анализа на Софияплан.

Най-атрактивните квартали за инвеститорите

Най-атрактивните квартали за инвеститорите


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стягайте куфарите и да тръгнем към

    10 2 Отговор
    С О Ф И Я 😀😀😀😀
  • 2 qwerty

    40 1 Отговор
    Най-атрактивните места за инвеститорите са голи поляни без канализация и улици. Там се строят супер кооперации и до там. Хората, излъгали се да инвестират 1300Е+ за кв. метър се чудят как да стигнат до домовете си, а сутрин се молят: Дано някой друг по-голям инвеститор да не се заградил единствената улица и да строи нова кооперация. Никой от тях - инвеститорите не иска да постои една детска градина в затворения си комплекс, защото "това е работа на общината" и т.н. и т.н. От 2та снимка към статията се вижда, че най-гъсто населените места с в Бистрица, Герман и Курило, но до тях градския транспорт е през 30 мин. Да този, който има пари да си купи имот там трябва да има и за автомобил, но заслужава ли си ако случайно попаднеш зад автобуса от Бистрица, примерно и колоната от автомобили е километър?
    Поздрави!!!!!

    Коментиран от #10

  • 3 БАЙ Х@Й ⁉️

    12 5 Отговор
    А какво става с моста с лъвовете ⁉️ Орешарски ли е виновен ⁉️

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Троянеца

    23 8 Отговор
    Всичко общо със София което съм имал е аеропорта. Много селяндурски град, не случайно мечтата на селяндурите е да идат там.

    Коментиран от #9

  • 5 така така

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ⁉️":

    Oрешарски е виновен да... турчето–министър председател на България. от БСП.
  • 6 Седларов

    17 0 Отговор
    Най-атрактивните квартали са едно, а свободните за застрояване квартали са друго, ама на някой не му стига пипето да сложи правилното заглавие.
  • 7 Patton

    5 0 Отговор
    А Банкя ? Да не обидите ВОЖДА ?
  • 8 мухата ЦЕЦЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ⁉️":

    Орешарски , че и Станишев , а защо не Путин , та даже Дарт Вейдър и Ханибал Лектър ! А дали не е виновник самия Ким Чен Ун ! Питайте бат Бойчо, той знае най-добре ! Сеир и резил , ГАРАНТИРАН от ГЕРБ !
  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Троянеца":

    Айдееее, за още един гроздето е кисело. Завист, завит и страх лъхат от тебе момко. Всичко друго са празни приказки. Много поздрави на троянските сливи.
  • 10 луд Ленин

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    А къде са гледали ...хората, излъгали се да инвестират 1300Е+ за кв. метър, които сега се чудят как да стигнат до домовете си...? Когато инвестираш в нещо, обикновено го правиш много внимателно, след задълбочено проучване. Ако не внимаваш - губиш. Така е по цял свят. Има ли са пари - дали са. Да се оправят. Като не им харесва в полето - уж Лозенец, да се върнат в ж.к.Свобода, Надежда, Момкова махала....Там раздават галошки като завали.