Last news in Fakti

12 Април, 2021 12:18 8 458 33

Нова наредба оскъпява жилищата

  • строителство-
  • наредба-
  • промяна-
  • изисквания-
  • илища

Ще се намали ли разликата в цената между ново и старо строителство

Нова наредба оскъпява жилищата - 1
Снимка: М. Богданова ©

В повечето случаи новите готови жилища са по-скъпи от старото строителство. Разбира се, зависи от квартала, в който се намират, големината на имота, състоянието му и редица други фактори. Разликата в цените обаче може да се увеличили и от някои нормативни промени. Най-пресният пример е въвеждането на нови правила при строителството на жилищни сгради. Промените залегнаха в наредба, която влезе в сила през март 2021 г. Тя касае хора в неравностойно положение, като целта е да улесни тяхното придвижване. Изискванията вече са коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат широки и дълги поне 1.5 метра, а подовите настилки да са равни. Минималната широчина на входната врата трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати– 80 сантиметра.

Това ще оскъпи квадратният метър жилищна площ между 30% и 40%, коментират строителни предприемачи. На обратното мнение са специалистите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, според които няма основание за корекция на цените нагоре. От там заявяват, че ще обмислят отлагане на срока, след който новите жилища трябва да отговарят на наредбата.

Друга промяна залегнала в наредбата е, че коридорите при жилищните сгради, които тепърва ще се строят, трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

„Ние, гражданите, ще плащаме за големи тераси и за големи коридори в апартаментите си, за огромни бани и тоалетни, които не ни трябват”, каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    56 7 Отговор
    Дай мууууу
    И купуваш 100 кв.м. в най-големия кенеф на Европа. Пътища ли има, транспорт ли, чистота ли, сигурност ли, зелени зони ли, за какво точно будалите купуват за по 2-3 хил. ЕВРО???

    Коментиран от #15, #33

  • 2 Директора

    56 5 Отговор
    И изелзе от вратата и гази в калта пред блока, паркира на тротоара, после плочиките са леш, диша отровите на целия град. Зимата кал, лятото прахоляк. Иначе цените спрямо средната заплата са ТОП.
  • 3 Пурко

    46 5 Отговор
    От държавни калинки - пиявици какво да очакваш!?!
  • 4 На кой е тази Нова недомислица в

    40 1 Отговор
    Строителството, само тъпизми измислят, чиновници и псевдо експерти с Кухи дипломи и Титли!! Те станаха толкова много такива некадърници, чи няма какво да правят а искат и много да Лапат!!
  • 5 ццц

    33 5 Отговор
    пак недомислици и идиотии, да се направи проучване колко процента от населението са инвалиди с незнам си коя категория на които им е необходима количка и без нея не могат и да се задължът строителите толкова процента от сградата да са апартаментите, а за останалите не е необходимо огромни коридори и балкони, така със сигурност цените ще станат по-високи, аман от немислещи кретени в тая държава
  • 6 ИВАН

    43 2 Отговор
    Давай, още може, изсечете всички дървета, застроете всеки свободен квадратен метър и продавайте скъпоооооо ... народа е търпелив - търпи турци, цигани, мутри .... търпелив и страхлив
  • 7 така е

    35 2 Отговор
    В държавата с най много инвалиди по документи. Плащаш си и ти дават телк и си пенсионер по болест само и само да не работиш а да лапаш. Така са сума цели махали... В крайна сметка след като има толкова много инвалиди, ще трябва да се променат и жилищата да са такива. И го отнасят отново онези които бачкат яко
  • 8 Факт

    26 2 Отговор
    Тия врати да не са от злато!?

    Коментиран от #13

  • 9 Безумие

    28 3 Отговор
    Значи новото строителство се предвижда да бъде само за инвалиди. Не е ли по-разумно инвалидите да търсят жилища според нуждите си. Все пак не всички жилища с тясни коридори и малки бани.
  • 10 хаха

    39 2 Отговор
    от това че коридорът, вратите и терасата ще са малко по-широки - оскъпяване от 30 % - 40 % на кв.м.????

    Коментиран от #30

  • 11 Муха

    23 2 Отговор
    Чудят се как да оскъпят новото строителство за да не им намалее лапачката от вече построените коптори като се развихри кризата.
  • 12 COCO

    19 6 Отговор
    Всеки може да се окаже стар или инвалид един ден или се нуждае от носилка и да се окаже, че блока, коридора, асансьора и дори жилището са непробиваем проблем. Дори за по-голям уред и велосипед! Разликата новото от старато строителство не е само кога са произведени тухлите, а удобствата, паркинга с зареждането на хибрида, изолациите. Хора, не Ви ли писна от кутийки, стръмни стъпала и недостъпна среда, че плюете? Хората стъпиха на Луната, но родителите с детски колички в БГ не могат да излязат от апартаментите си!
  • 13 Другия с коня

    37 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Сега входните врати са 90 см,а интериорните 80 см,като само на баня и кухня са по 70 см,така,че какво ще Оскъпи това е в болните им мозъци...А с 50 см Коридора на 10 м е 5 кв метра на четири апартамента се пада по квадрат на апартамент ощетяване - алооо Строителите....Нещо сте се объркали с тези 40 процента.....Тия почнаха да ни пускат по " пързалката".....

    Коментиран от #18

  • 14 Льокрем

    30 1 Отговор
    Ето логиката на строителните предприемачи: "Трябва вратите и коридорите да са по-големи" ... "О, това оскъпява 30-40%".... "Трябва вратите и коридорите да са по-тесни" ... "О, това оскъпява 30-40%" ... "Трябва да се запази сегашният размер" ... "О, това оскъпява 30-40%".

    Коментиран от #16, #19

  • 15 НЕма какво да

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    рИвьетИ !!Пазара определя цената?!! Щом искате подрастващите ви оли...френи,да си имат "жилища" ще плащате!!! Даже ви е еФтино..щом купувате...другари!

    Коментиран от #21

  • 16 Умен по цялата глава

    27 4 Отговор

    До коментар #14 от "Льокрем":

    Реалната себестойност на ново строителство не надхвърля 400 до 600 евро в зависимост от района на града....Продават от 1200 евро нагоре,което им гарантира 100 % Печалба на Инвестицията....Хайде спрете се,а....????Ми по- скромно ако е възможно в Печалбите.....

    Коментиран от #22

  • 17 гост

    15 2 Отговор
    Ами в панелките са спазени тези условия, защото да ги няма и в новото строителство, не е въпроса са в инвалидите, скоро помагах на един приятел с дивана и хладилника в маломерен разчупен нов апартамент, мисията невъзможна сваляхме врати, разглобявахме ракли... пък цената... Един продукт струва толкова, колкото хората са готови да заплатят за него. Освен това всички собственици на ателиета трябва да бъдат лишени от правото да паркират на общинска земя, това е друг популярен трик да се лъжат строителните власти
  • 18 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Другия с коня":

    С колкото се увеличава ширината на вратата с толкова се намаля дължината на стената. Но стената е по-съпа от вратата. Би трябвало да има поевтиняване, вместо поскъпване.
  • 19 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Льокрем":

    Точно щях да напиша нещо такова. Много правилно си го казал.
  • 20 Българин

    11 5 Отговор
    Купил съм жилиже в Германия този кенеф нищо не купувам
  • 21 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "НЕма какво да":

    Пазар няма. Скоро ще се молите да ви купят модерните килии.
  • 22 Гост

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Умен по цялата глава":

    Ааа не може. Ганьо не е като германски предприемач. Германеца е балък. Почва бизнес, тегли заем и го изплаща 20 години, като предлага високи заплати на работниците си. Ганьо е тарикат. Ганьо свива заплатите на минимум, осигурява на 50%, а понякога и не осигурява, дъни цените до таван с оправданието, че такива били в Европа и кърти печалба на макс. Ганьо иска за 2 години да си изплати заемите, а флй0рц@т@ му да кара лъскав джип сега, ОЩЕ СЕГА, преди да е изкарал пари и за хляб. Ганьо иска за една година да спести за Бентли, за три години да спести за яхта. Иска да продаде наследена керепичена съборетина на село за толкова пари, че с тях да си купи вила на гъцките острови. Който не е съгласен с Ганьо е мързелив, не иска да му работи и трябва веднага да се засрами.
  • 23 Грую

    14 3 Отговор
    Да им пикая от високо на тъпите наредби. Изберете си пак ГЕРБ и ще се наложи да си купувате 10 квадратни метра кенеф , в който ще живеете, придружен от 60 квадратни метра общи части и всичко това за има няма 100 хиляди евра!
  • 24 Гост

    20 1 Отговор
    Сладурчета са нашите родни прекрасни строители. Те са заложили 500 %печалба и сега само 490%. Ле ле, да им съберем помощи.
  • 25 Гост

    11 2 Отговор
    Такаааа, миналата седмица мой познат купил къща в селото до града ни. След 3 годишно висене по обявите, собственикът смъкнал от 54 000 лв на 35 000 лв. Хайде сега познайте, с коя от двете цифри правят заключения за ръстът на цените в новинарските статии, и коя е истинската, показателна цена?
  • 26 Гого

    11 0 Отговор
    Добре въвеждат някаква наредба, добра или лоша тя е факт. Другото ми е по-интересно как по-точно това че терасата трябва да е широка 1,50 както и коридора оскъпява квадратния метър и то с 40 %? Може би уширението ще е от злато, парапетите ще са инкрустирани с рубини или нещо подобно? Тази квадратура и сега си влиза в общата на апартаментите ново строителство дали терасата ти е 2 квадрата или 3 все си я плащаш при покупката! Просто само се чудят как да искат повече пари за тия недоразумения които строят
  • 27 воденМАДАГАВУР

    3 3 Отговор
    Това би ли спряло ББ да купи някоя къщичка за поредната си изгора , която задоволява мъжките му нужди ?
  • 28 Хахо

    7 0 Отговор
    Защо е тази поредна глупост? Писна ни от тъпотии...това не е държава нормална.Чудят се как да заробят хората с кредити за имоти и да станат поколенията зависими от еврейските банки
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ооо

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "хаха":

    Те и сега са с такава широчина, че и по широки са коридорите и терасите при хубавото строителство. Просто се налага норма сега. Не да се налага да се изчаквате пред апартамента и да излизате 1 по 1 че няма място за 2ма да се разминат в общия коридор. За хубаво са тия наредби, че свикнахме да ни навират в кутийки и да ни продават 3стайни ап на площ за 1стаен
  • 31 Унуфри

    2 1 Отговор
    няма проблеми каквото кажете това плащам
  • 32 СпецИалисТУ

    4 1 Отговор
    Пазара ще си покаже! Това,че някой иска неща за дадена стока,не значи,че друг е готов да го даде! За сега пазара е на продавачите,те диктуват нещата! Тези периоди се въртят и ако имаш късмет и усещаш нещата,ще си купиш каквото искаш! Другото нещо е да си отворен към нови места,подценявани в годините места! Сега се застрояват,идват нови хора,нови магазини,нови услуги и квартала от подценяван в миналото си става супер! Това видях аз в Америка и виждам и тук! Определено ние сме по закостенели и трудно осмисляме нови райони,но........Така,че,някой строител може да иска една цена,но ако не продава.......За сега продават,още багера копае дупка и е разпродадено
  • 33 Строител

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Ако искаш прозорци от стъкло още 30-40% или стълби още30-40% А за входна врата10%