Last news in Fakti

31 Март, 2021 15:12 21 854 91

Пазарът на имоти не е това, което беше

  • жилища-
  • пазар-
  • цени-
  • сделки-
  • българия-
  • софия-
  • валентин съйков

Расте броят на сделките на офертни цени

Пазарът на имоти не е това, което беше - 1
Снимка: М. Богданова ©

В продължение на десетки години процесът на покупка на жилище беше един и същ. Продавачът оценяваше пазарната стойност на своя имот и я завишаваше повече или по-малко за да си остави поле за преговори. Тази сума се появяваше в реклама като офертна цена на жилището. "Купувачите изчисляваха колко по-ниска от офертната цена да предложат без да загубят шансове да сключат сделка с продавача. Ако използваме военна терминология, офертната цена беше първата защитна линия на продавача, която много рядко той успяваше да удържи. Примирието, разбирай договора за покупко-продажба, се сключваше след отстъплението на продавача към втория, а често и към третия ценови рубеж. Немислимо беше да се плати повече от цената, която продавачът е обявил първоначално", казва Валентин Съйков, управител на агенция "Имоти" ООД.

Слабото предлагане на качествени жилища, съчетано с активното търсене за покупка, често води до надпревара между купувачите за някои имоти. Редовна практика от известно време е сделки да се сключват на офертната цена без никаква отстъпка от продавача. В някои случаи се стига до продажба на по-висока от първоначално обявената цена. Обичайна политика на строителните фирми е след продажбата на един или няколко апартамента в новострояща се сграда, цените на останалите да се повишават.

Променените условия на пазара налагат нов поглед на купувачите към офертните цени. Онези от тях, които тръгват с твърдата нагласа, че в никакъв случай няма да платят исканата от продавача цена, трудно стигат да покупка. "Налага се да се направи ясно разграничение между изгодна и добра сделка. Традиционно за изгодна за купувача сделка се приема тази, при която е постигнато намаление от първоначалната цена от порядъка на 10 на сто. Ако намалението отива към 15-20 на сто и крайната цена е под пазарната стойност, сделката става много изгодна. Такива отстъпки обаче са характерни за други фази на пазарния цикъл", допълва Съйков.

Той допълва, че днес купувачът трябва да е доволен от себе си, ако е направил добра сделка. Това означава да се е „вредил“ да купи качествен имот, който отговаря на всички или на почти всички негови изисквания на цена не по-висока от независимата пазарна оценка на имота. Съществен елемент от добрата сделка е перспективността на имота. Трябва да има ясна тенденция за повишаване или поне за задържане на пазарната му цена в следващите години. Допълнителна причина за отваряне на шампанското е, ако купувачът е успял да изпревари други мотивирани клиенти, които са проявявали интерес към същия имот.

"За да се проявите като успешни купувачи на днешния пазар, още преди да стъпите на него трябва да сте наясно с вашия бюджет. Трябва да има съответствие между разхода, който можете да си позволите и изискванията ви към жилището, в което искате да живеете. И не на последно място, трябва да изберете правилния консултант, на когото да се доверите", заключава Съйков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ставри

    89 8 Отговор
    Майко мила,,,,
  • 2 Хахаха

    134 21 Отговор
    Спука се балона цени надолу

    Коментиран от #45

  • 3 Бай Ставри

    131 14 Отговор
    Не балон, то е направо дирижабъл:) Психопати.
  • 4 Писах преди

    150 15 Отговор
    няколко месеца имше го напиша отново защото не се здържам: Работя като младши кредитен инспектор в голяма банка от миналата годниа още от януари, интереса към ипотечни кредити е почти НУЛЕВ!!! Не разбирам защото продължава това облъчване. Няма да взлизам в обяснителен режим, че лихвите в България са почти двойни на тези от Западна Европа

    Коментиран от #17, #25, #39

  • 5 Мазньо

    54 11 Отговор
    Простата истина е, че една шепа хора в България могат да си позволят да си купят жилище на сегашните цени.

    Закупих на 1500 евро квадрата, а скоро ми даваха 2000+. Това не е нормално без значение квартал и разположение с оглед доход 550-600 евро нетно за София.

    Макар, че в Минск продадохме на жената наследствения апартамент в идеален център за почти 2500 евро на квадрат, та явно не сме само ние с надутите цени...

    Коментиран от #15, #18

  • 6 Купувач

    117 21 Отговор
    Скоро, скоро ще се чудите на кой да продавате алчни брокери. Рибките свършват и ще се молите за сделки. Тогава не само продавачите ще свалят цените ами и вие ще намалите комисионните. Края на голямото лапане идва.
  • 7 ще ви кажа как е наистина

    98 10 Отговор
    Понеже съм от Варна града на бетона. Мога да кажа, че има бетон навсякъде. Половината бетон стои празен с години вече. Сега понеже зделките намаляха -в криза сме. Тарикатите вдигат още цените за да компенсират по малкия брой продажби. Общо взето, балъците стават все по малко на брой затова те точат максимално от последните балъци, за да покрият загубата на много балъци покрай кризата в която се намираме.

    Коментиран от #46

  • 8 Дидо

    94 11 Отговор
    Пропуснато е "платена публикация".В момента никой нищо не купува,затова пускат такива статии.Няколко милярда лева са отложените кредити във връзка с пандемията.Представете си какво ще стане след няколко месеца . . .От утре няма мораториум.
  • 9 EdinotBG

    110 8 Отговор
    Значи един вид купувачите не трябва да свалят цената на имота, а да предлагат повече отколкото е обявена, да не би да го купи някой друг. Тия съвсем изнагляха.
  • 10 Really check

    27 42 Отговор
    За качествени имоти пазар ще има винаги. Никой нормален купувач не иска грозните панели и кални поляни около тях,които на хартия се водят в града,но за тези родени в началото на 20в. там е ясно,че са в тогавашните ниви.
  • 11 Самуил

    26 54 Отговор
    Цените се определят от търсенето/предлагането. Себестойност на строителството е около 450€/кв.м., но като включиш и обезщетението например сумата минава 600-700€ в някои квартали. 300-400€/кв.м. Печалба никак не е много, защото все пак риска е голям, а и възвръщаемостта е за 2-3 години. 15-20% печалба на година е добра печалба, но нервите от притеснение и бюрокрация са даже малко за тези печалби.

    Коментиран от #19, #23

  • 12 Гошо

    60 17 Отговор
    Аз съм казал- като станат по 500 евро да ме търсят за оглед
  • 13 Йес бе, машини!

    98 8 Отговор
    Изтрепали са се направо купувачите за вашите фантасмагории! Толкова сте нагли и неграмотни брокерите, че ми се повръща. Търся активно апартамент от известно време и съм се подготвил за около 90000 евро. Кварталите са: Горна Баня, Карпузица, овча купел, Княжево. Обява гласи: качествено строителство, сигурен инвеститор, тристаен 109 кв.м. по БДС, АКТ 16 на хоризонта... Викам си - ето го моя е! Влизам да прочета подробностите: просторен апартамент 109 квадрата, със застроена площ 85 кв.м!!! На снимка схема на т.н. “Просторен” апартамент, който съставлява всичко на всичко следното - 3 в1 (хол, дневна и кухня - 26 кв.м, спалня 15 кв.м, спалня 10 кв.м, баня 4 кв.м. Тоалетна 1.5 кв.м, коридор 7 кв.м и един балкон 4 кв.м та чистата използваема площ на този “просторен” имот е не повече от 70 кв.м!!! Цената е 100000 евро. Ми не благодаря! Това за съжаление са масовите обяви. Днес попаднах и на още по-нагла обява. Не лош апартамент в София на цена 140000 лв. Прочитайки 10 реда тъпотии, в описанието, всъщност откриваш нарая къде е уловката - “Цената на имота е в евро”! Гениален, неповторим нюх и усет към продажбите! Просто ме остави без думи. Почти съм сигурен, че при тая цена, която реално се получава 1400-1500 €/кв, може да се вземе имот на много по-приветливо място в Европа, от изброените китни софийски квартали. Пожелавам успех на всички брокери, но проявявайте малко уважение към купувачите и не си мислете, че са толкова кухи като вас.

    Коментиран от #14, #20, #21, #52, #91

  • 14 Гоуст

    55 4 Отговор

    До коментар #13 от "Йес бе, машини!":

    Мойте съболезнования брат, преди две години търсих да купя жилище и с по-неадекватни и откровено противни хора от брокерите и 'инвеститорите' не съм се сблъсквал. В София специално, предполагам и другаде е така, основният проблем е, че строителите грам не бързат да продават, съответно цени почти не свалят. Същевременно куцо, кьораво и сакато, краднало малко пари от еврофондове и/или покрай работа в някое министерство или агенция гледа да инвестира познай къде - в имоти. Така че няма как да паднат цените, поне на хубавите неща. Разните недоразумения като ман.ли. или Кръстова вада може и да има корекция надолу, но и там ще е малко. И за да не съм голословен, един от зам. директорите на една от приходните агенции ми е познат. На всеки 2-3 години купува нов апартамент. Без кредити.

    Коментиран от #22

  • 15 Дунга

    66 7 Отговор

    До коментар #5 от "Мазньо":

    На тия цени ще купуват програмистите и шепа други. Докато и те не се усетят,че е по добре да имаш къща на село с интернет, отколкото тоя кокошкарник София.
  • 16 Гост

    43 2 Отговор
    хахахахахха ох, ще ме скъсате от смях :)))))))))))) Вие измисляте нов вид розово, специално за розовите си очила хахахахахахха
  • 17 Гост

    64 5 Отговор

    До коментар #4 от "Писах преди":

    Как защо? Ти самият си го написал: защото интересът е нулев и трябва стадото да се облъчва, за да се породи интерес. Всеки знае, че лихвите по кредитите намаляха. Ако имаше търсене, щяха ли банкерите да си намалят печалбата? Каквото и да пишат тук, цифрите няма как да се променят. Безработицата се увеличава. Доходите са несигурни. Хората нямат излишни пари за игрички с имоти, като уре може да нямат пари за хляб. Ще си вложиш спестяванията в някой имот, ДОБРЕ, но като ти потрябват догодина пари, защото си останал без работа заради ковид кризата, ще има ли на кого да го продадеш, че да си платиш сметките, наема, храната, училището на децата?
  • 18 Гост

    57 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мазньо":

    Цените в България са по-високи от европейските. А качеството на жилищата ни е по-лошо от африканските. Реалната цена на едно жилище в България е поне три пъти по-малка, от сегашните. Купувачите знаят това и чакат да се спука балона. Продавачите държат цена и чакат някой 6алък да се излъже. В такива времена се вижда, кой е с по-здрави нерви и по-яко д...... Този, който има някой спестен лев, или онзи, който има кредити за изплащане.
  • 19 Гост

    69 7 Отговор

    До коментар #11 от "Самуил":

    В момента цените не се определят от търсенето, а от спекулантите. Когато банката спре да отлага и си поиска заемите обратно, тогава ще се покажат истинските цени на имотите.
  • 20 Гост

    46 2 Отговор

    До коментар #13 от "Йес бе, машини!":

    10 кв спалня?! Та то си е килер, направо.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    49 6 Отговор

    До коментар #14 от "Гоуст":

    Кои строители? Покрай дома строежите нещо поспряха, недоизкарани. Всичките строители са си правили тънка сметка, да почнат с награбените заеми от банката, а после да довършат строежа с парите от предварително продадените апартаменти. То, хубаво, но вече никой не купува и пари за довършване няма. Сега седят някакви тухлени сгради със стърчаща арматура и вече няколко месеца няма никакви майстори по тях.

    Коментиран от #27

  • 23 EdinotBG

    38 6 Отговор

    До коментар #11 от "Самуил":

    Самуиле, затова ли всеки втори стана или строител или брокер? Защото няма печалба? Тия ги разправяй на шапката ти. Сам казваш, че печалбата ти е почти двойна след като влагаш около 450 на кв.м. и го продаваш от 750 до 1000 и кусур. Значи ако вложиш половин милион в една жилищна сграда, взимаш после милион, за 2-3 години. Ми не е зле да ти кажа.
  • 24 Гост

    12 48 Отговор
    Няма да паднат, именно поради кризата. С такива темпове се обезценява кеша, че хората ги обзема отново паниката около КТБ. Само на хляба цената се е качила с около 20%... аз съм брокер. От началото на годината съм направила 3 лични сделки, 3 на клиенти. И имам купувачи за къща в комплекс, започнахме с лимит до 180 000 и имаше предложения. Позамотахме се малко, празници, после кой болен, карантини и след 3 месеца сме на лимит 300 000 и гледаме неща на хартия.

    Коментиран от #31

  • 25 Аномимен

    30 6 Отговор

    До коментар #4 от "Писах преди":

    А моя позната в банка казва, че раздават кредити и то много.
    Не знам как ще се връщат после и на кое да вярвам?
  • 26 Трезвен

    55 9 Отговор
    Аз пък да ви кажа какво мисля. Цените са завишени заради ниските лихви от банките и ЛЕСНОТО ДАВАНЕ НА КРЕДИТИ!!! Целта на една банка е да печела от клиенти, лихви. Призовавам всички българи за две неща, ако искаме да се оправят нещата. Първото е да си изтеглим парите от всички банки за 2 години и да не купувама имоти пак за толкова. Тогава повярвайте ми и лихвите и цените ще паднат. Сега да ме прощават, но нека работим в лева. Нека да обърнем 1300 евро за панелка и да видим, че е малко под 2600 лв на квадрат при минимална заплата от 580 лв и да съпоставим процентно съотношение. Мой познат си купи нова къща при 1500 евро на квадрат в Германия, а минималната заплата е 1200 евро. Хората са казали-Милионерите се раждат от БАЛАМИ.
  • 27 Гоуст

    16 6 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Това само потвърждава теорията ми - повечето строители не ги бърка забавяне от няколко години, те ще си вземат своето, че и отгоре, банките и те са на далавера от лихви и такси. Прецакани са единствено купилите на зелено с обещания за акт 16 догодина и пишман инвеститорите, които нямат знания или връзки да издържат 2-3 години замразяване. Освен това иди виж Артекс, Бигла, ГБС и другите по-големи колко са замразили. Подсказка - леят по етаж на седмица.
  • 28 вес

    19 3 Отговор
    Тези размишления са в стил - писано от селянин за чобани.
  • 29 Ник 3900евр.

    19 2 Отговор
    В цял свят цените се ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ. Никой не може да промени тези правила. Ако спре търсенето то не след дълго и цените ще паднат.Е обратното, защо се вдигнаха цените цяла България са съсредочи в три ,четири града водени от безизходицата хартата напускат родните места.
  • 30 ПРО

    17 41 Отговор
    най ме кефят тук тия където са по на 35+ още при мама и тате и само коментират "пукането на балона". Стегнете се малко бе ботове, стига с тия балони вземете се малко в ръце.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 No Exit

    56 6 Отговор
    Балонът се спука в Щатите с фалита на банковата система. Тогава си дойдох отпуска и тук пазарът още се надува както е сега. Разправям им аз какво ве задава, че ние с тях сме скачени съдове и тръгне ли там, ще дойде и тук. Смеят се арогантно, вулгарно, по български, наперили се като пуяци: ти, викат, си гледай проблемите там откъдето се появи, тука нема проблема-лихвите 6-7%, цените летят нагоре, търсене масово, предлагане няма. Следващата година балонът се спука и тук. Гледах едно студио в Банско, от €60к беше станало непродаваемо на €36к. В Гео Милев, на Лидице зад хотел Плиска ме молеха да им го купя двустайния за €47к. Тези които ми се смееха като им говорех, сега плачеха. БългРинът бил тарикат, но най-много боли сам да разбере че е глупак. Сега, аз бих гледал имотните пазари в Щатите и Англия, от там тръгва кредитния спек, банките не могат вечно да печатат трилиони.

    Коментиран от #35

  • 33 Брокерчо

    40 2 Отговор
    Агенциите за имоти поръчват статии във всички сайтове и медии, самите брокери, които даже не знаят какво, и как да гледат като документи за даден имот, знаят, че са супер надвишени цените..
    За около 5,6 години имотната мафия повиши цените с около 100 %
    Защо на строителите не им вдигат заплатите със 100 %,,, нали и те са търсени и Те строят тези скъпи Общежития....?
  • 34 Готин

    21 19 Отговор
    И аз, така! Ще почакам (щото е криза) да падне цената на хляба на 26 стотинки и тогава ще обядвам.
  • 35 Гост

    12 7 Отговор

    До коментар #32 от "No Exit":

    Сега на същото място зад Плиска вече искат 2000 Евро на квадрат... Вероятно говорите за 2008 ма година
  • 36 Фантасмагории

    12 26 Отговор
    Много гладни люде пишат ли пишат и бленуват някой да им подарява имоти! Събуждайте се и разбивайте буркан банките докато цените са такива, по-ниски няма да станат, в София разбира се , в провинцията е безценица

    Коментиран от #66, #88

  • 37 денонощно пия ракия и коняк

    36 3 Отговор
    Че е балон,балон е пазарът на имоти.Нека разсъждаваме на трезва глава и после продължаваме да си къркаме:).Прирастът на населението е отрицателен, има много емигрирали в чужбина,реално средната семейна заплата за 4 членно семейство е между 350 и 600 лв нето.Е,как при тези показатели пазарът расте ?Отделно трябва да се има предвид ,че има много имоти,които не се предлагат въобще и не се използват.Също така трябва да се има предвид,че и строители ,и препродавачи/брокери/ имат интерес новостроящите се имоти да излязат на вторичния пазар,колкото може по-бързо,защото печалбата там отива между 1,4 и 2 пъти ,след известно врътки и повече.Затова продавачи препродавачи предприемат различни кампании,опитвайки се да убедят потенциалните купувачи да купуват СЕГА!Повечето от реалните купувачи са млади семейства/нормално е/,зад които стоят финансови помагачи-майки,бащи,баби,дядовци.Така че реално този може би най голям сегмент от купувачите са всъщност обединените фамилии на младото семейство.Също така емигриралите смятат ,че най-сигурната инвестиция е недвижимостта,нищо че е по скъпо и недоходно-заблудста им идва оттам че не ползват кредити а скътани пари.Продажбите се опитват да вървят,борчовете растат.НО нещата рано или късно ще си дойдат на мястото.Няма начин да не стане!А сега наздраве!
  • 38 Миролюб Бенатов

    12 13 Отговор
    Секи реве за цените и зорлем се бута у софето , щото било гадно и било скъпо , че и мръсно. И все реве , че тия били мафия , че ония били мафия , а на него все трябва да му дават , щото така.
  • 39 Бога

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Писах преди":

    Като гледам КОЛКО НЕГРАМОТНО пишеш ми е трудно да повярвам, че си банков служител!!??

    Коментиран от #43

  • 40 тик так

    23 2 Отговор
    Изгодно е уж защото наема е същия като вноската по заема. Ама наема нещо маи много взе да пада. Пък и кандидатите за него маи вече са със заем. Забавни времена идват.
  • 41 Васил от Льонеберя

    22 2 Отговор
    Гладни брокери комисионни сънуват
  • 42 ЛОПАТАТА

    17 1 Отговор
    koгато всичко се затвори за 2-3 години,кой ще купува.Гробни места само.
  • 43 Васил от Льонеберя

    22 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бога":

    Ма нищо чудно и да е банков служител, то такива младши кредитни инспектори с образование колежа в долно нанагорнище в големите банки работят за 400 -500евро на месец, колко грамотни мислите, че са?
  • 44 Именно

    23 1 Отговор
    Това вече са нагли лъжи!
    Точно сега цените се държат високи, заради офертните цени, защото са завишени още повече от реалните.
    А на какви после се сключват сделките никой не казва ;)
  • 45 АЛО АЛО

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Къде ги видя цените надолу?? Дай да купя качествен двустаен във Варна на ниска цена. Забрави.......Ако жилището е в хубав район, например в кварталите Чайка, Гръцка махала или Бриз , цените са до тавана. Двустаен ново строителство, ремонтиран качествено и обзаведен модерно се продава за 80К и нагоре. Евтино има в крайните квартали на града. Изводът е , че ако искаш добра локация си плащаш като поп.

    Коментиран от #87

  • 46 АЛО АЛО

    10 20 Отговор

    До коментар #7 от "ще ви кажа как е наистина":

    Във Варна всички КАЧЕСТВЕНИ жилища с добра локация се разпродават на ЗЕЛЕНО. Например в кв.Чайка долу на пазара новата сграда ''Петия Елемент".Всичко се разпродаде на зелено. Купуването на имот не е работа за хора с ниски доходи. Доходите са ниски, защото повечето хора не са предприемчиви. Искат да си живуркат на заплатка и само се оплакват.За тях винаги е скъпо.

    Коментиран от #86

  • 47 Е сега си е*а майката

    7 1 Отговор
    Е сега си е*а майката
  • 48 дидо

    17 3 Отговор
    тия платени статии на брокери .... с последни сили задаржат пазара да не се срине като колода карти..... в реалността още на огледа правят отстъпка с 10% иначе не се купува в и без това падналия пазар
  • 49 ччч

    12 2 Отговор
    Порнография, тази секция от сайта е платена любов към сектора.
  • 50 pen4ev

    17 5 Отговор
    Значии , всеки знае, че апартамент се купува директно от собственик, а не от някакви селяци пишман брокерчета от измислени агенциики, дето като сключиш договорче с тях, ще те ощавят като голо пиле, и ще те скусат от фалшиви обяви и огледи, докато не ти набутат некой боклук, уж че тоя дет ти си гледал били го вече купили, капарирали и т.н......
  • 51 hispano

    13 14 Отговор
    Цените на качествените имоти няма да паднат. Парите се обезценяват по бързо от всичко. Вижте ЦБ на ес , щатите. Печатат долари и евра като бесове. Тези хартийки нямат покритие. Как ще ги сравняваш с къща, апартамент или друг вид имот ? Който няма нужда - не продава.

    Коментиран от #54

  • 52 Чочо

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Йес бе, машини!":

    Може в Европа на много приветливо място ,например мьоленбек централен Брюксел,1500 евро реален кв метър....подробност,арабско африкански квартал...и теб и жена ти ще ви нае... и обескостят.

    Коментиран от #56

  • 53 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Щом цените не са паднали, значи смъртността от Ковид не е висока. За паметливите-във връзка скрая на света през 2012 нямаше повишено търсене на потребителски кредити.
  • 54 Ю.Кортес

    6 12 Отговор

    До коментар #51 от "hispano":

    Качественото и на желаните маста ще се вдига яко.Инфлацията идва.
    Харесъл съм районче в кв Яворов,обаче нищо не излиза на пазара.
  • 55 Готин

    10 12 Отговор
    Българинът е дребен ,,хитрец,,. За това винаги му е вътре. Той иска всичко, за нищо. Ако е възможно да вземе и да му платят за ,,покупката,, е най добре. Проблема му е в главата. Такъв не е клиент. Такъв се смята за върхов умник и в крайна сметка, нищо не постига. Дръж си ,,парите,, байно и гледай какво ще им се случи след година-две. Каквото търси, ще намери! После ще реве, ама нейсе. Не говоря за сделките с имоти, говоря по принцип за масовата ганьовизация. Хайде със здраве!

    Коментиран от #85

  • 56 Даката

    4 11 Отговор

    До коментар #52 от "Чочо":

    Гледат по европаче има евтино,ама не гледат че сакварталисарабели и тарамбуки.
    Мюнхен,свестен квартал е 20000 евро метъра.Само комисион и такси за 60 квадрата са 8%,100000 евро,за толкова взимаш жилище тук.

    Коментиран от #57

  • 57 Умен

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "Даката":

    А заплатата в Мюнхен?
  • 58 Реститута

    6 13 Отговор
    И да си ревете,все тая.Вижте колко скочиха цените на хранителните продукти само.Парите се обезценяват.Докато чакате балона да се спука,ще ви мине живота.Ако сте работещо семейство с заплати около 1200 - 1300лв на човек,то тези пари ще ви стигнат да си платите сметките и храната.Дори и цените да паднат,с тези пари винаги ще ви е скъпо да купите имот.

    Коментиран от #59

  • 59 Ало

    17 3 Отговор

    До коментар #58 от "Реститута":

    Няма ли модератор? Един и същ умопобъркан пише 10 коментара от уж различни профили...

    Отделно, че при скок на инфлацията цените на имотите се сриват. Два пъти го преживях, за разлика от 20 годишните брокерчета.
  • 60 ЛЪГОТЕНЕ

    10 1 Отговор
    Я МОЛЯ ВИ СЕ НЕ НИ МАНИПУЛИРАЙТЕ - СДЕЛКИ ТАКА АКО СЕ ПРАВЕХА ЩЕШЕ ДА Е МНОГО ЛЕСНО ............ СДЕЛКАТА Е КАТО ЗАБОГАТЯВАНЕТО , НЯМА ДЕФИНИЦИЯ КАК СТАВА !
  • 61 Та викаш

    6 0 Отговор
    ще свършат и ще се дигне цената.........
  • 62 ЗАКОНЯ

    9 1 Отговор
    ВИНАГИ КОГАТО НЕ СТИГАТЕ ДО СДЕЛКА ..... ПЕЧЕЛИТЕ - ТОВА Е ЗАКОН №1

    Коментиран от #65

  • 63 ВТОРО

    9 1 Отговор
    ЗАКОН №2 Е КОГАТО ПОСТИГНЕТЕ НАМАЛЕНИЕ КОЛКОТО ВИЕ КАЗВАТЕ , ВЕДНАГА ИСКАЙТЕ ОЩЕ ТОЛКОВА ДДОКАТО СЕ СКАРАТЕ ................. ПАК ПЕЧЕЛИТЕ !
  • 64 Бай Вълчан

    7 2 Отговор
    Не бойте се брокери, няма страшно! Будали има много, искат търсене. Освен това, тях и бурените никой не ги сее или засажда. Никнат сами.
  • 65 Готин

    4 7 Отговор

    До коментар #62 от "ЗАКОНЯ":

    Ти, нормален ли си!? Ако не искаш сделка, защо изобщо преговаряш. Явно загубата на време е печалба за теб.
  • 66 човек

    15 3 Отговор

    До коментар #36 от "Фантасмагории":

    Малко сте в грешка. Бедните хора купуват. Ниски лихви лесни ипотеки. Аз познавам няколко човека с пари дето са купили. И са купили от изпаднали в беда бедни хора. Които вие сте излъгали че могат да си позволят апартамент на 1000 е квадрат. Когато имаш пари може да чакаш или в моя случаи да си живееш живота. Рано или късно ще трябва да купувам от мъката на някакви излъгани хора. А парите ми са изкарани честно. За това не ви харесвам.Но знам че вие не се харесвате дори повече.
  • 67 Брокер

    3 19 Отговор
    Живейте при родителите си до 50г ,жалки неудачници,и чакайте балона да се спука.

    Коментиран от #71, #72

  • 68 Патил

    26 2 Отговор
    Като гледам колко се коментира, явно много хора се вълнуват. Стъщо така, мнението на брокера по-горе е доста точно, но с една уловка. Не купувачите се надпреварват, а брокерите разиграват тази схема. Харесваш си имот, внасяш стоп-капарото, уж да го спрат от продажба и да свалят обявите. Това капаро, обаче, се внася по сметката на брокера, а не на продавача, защото иначе не можело, според брокерите. Като нямаш възможност да влезеш в пряк контакт с продавача, внасяш и почваш да чакаш и да се надяваш. След няколко дни ти се обажда брокера да ти каже, че паралелно с теб и някакви други клиенти са внесли стоп-капаро и че продавачът почнал да се разколебава. Дали е така, няма как да знаеш! Има хора, които търсят имот по година-две и накрая се отчайват. Това може да се изроди в пренавиване и загуба на трезва мисъл, защото най-сетне са намерили това, което търсят, но сега то може да им се изплъзне в последния момент. И почват да наддават. Брокерите викат, дай още 10, дай още 5. Почва се едно изнервено чакане и мятане на кукичката. Който клъвне повече, той купува. Другият духа и продължава да търси. Комисионните на брокерите стават все по-дебели, като резултат от такива фалшиви наддавания. Това е нагла измамна схема на брокерите! Не се хващайте! Нищо не е на всяка цена!

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Патил

    16 2 Отговор

    До коментар #68 от "Патил":

    Даже и най-голямата и известна агенция разиграва тази схема. Казвам го от личен опит. Не работете със случайни брокери, даже и да са към "реномираните" агенции.
  • 70 играта

    6 2 Отговор

    До коментар #68 от "Патил":

    Ами нормално е. Все пак тези хора дето са направили този бизнес са се постарали да са и на входа и на изхода. И това сега дето се случва с клиентите е естествен подбор. В началото е опашка после намалява. Като при ваксинация е. Първо са наи големите откачалки и си бият каквото има. Мен са ми най забавни брокерчетата. Те си не дават на сметка че в края на масата ще сервират тях. И те са се пораздули бая. Заемчета едно друго.Пък и за да излъжеш че е изгодно първо си излъгал себе си. Има едно правило дето не са спазили ''Don't Get High On Your Own Supply''
  • 71 :D:D:D

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Брокер":

    Ок няма проблеми
  • 72 народнаприказка

    12 1 Отговор

    До коментар #67 от "Брокер":

    Изсъска гладния брокера през зъби. Ръсеики жълта си вмириса слюнка във всички посоки.
  • 73 луд доц

    1 3 Отговор
    Стига си говорила глупости ма !
  • 74 Гост

    10 3 Отговор
    2005 се разделихме с брато.С парите си купих една панелка,двустаен в Люлин.И тогава всички викаха,че е скъпо и не трябва да се купува.Оттогава не ми пука дали цените ще се вдигат или падат,не мисля за банки и кредити.СПОКОЙСТВИЕ.
  • 75 Съдията Дред

    15 1 Отговор
    Подобни статии трябва да се облагат с акциз поради душевната порнография в тях. Или да имат надпис "платена реклама". А пък това с "да изберете правилния консултант" просто кърти мивки. Миналата година направихме няколко сделки за клиенти, които не ползват брокери, а се свързват с купувачите по интернет. Така страните по сделката си спестяват поне 5 %. Което на днешните цени си е сума.

    Коментиран от #84

  • 76 Кръндела

    13 2 Отговор
    К0p за вас мили брокерчета-лайнapчета. Играта свърши
  • 77 Под наем

    13 2 Отговор
    Гледайте колко повече апартаменти се дават под наем и ще разберете как пазара се насища.

    Коментиран от #78

  • 78 И не само

    15 2 Отговор

    До коментар #77 от "Под наем":

    Наемите паднаха през последните 12 месеца. А това е краткосрочен индикатор за пазара на имоти. Който се сети, сети се.
  • 79 Бакшиша

    5 5 Отговор
    И при мене мизерите ревът ,че им е скъпо,а тия къде имат пари не слизат от такси.Но Ганьо обича да реве и все някой да му е длъжен
  • 80 Даката

    5 9 Отговор
    На шушляците все им е скъпо.Говорят за заплатите в Англия,германия.Дали всеки англичани може да купи в Лондон или германец в Мюнхен.Защо 40% нямат собствени жилище и живеят под наем,дали на всички тях им харесва да са наематели.
    Имало в германия къщи по 30000 евро...то и тук има по 3000 лева ,в Италия има съборетини и по 1 евро....ама в Мюнхен в добър квартал 60 квадрата са 1 200 000 евро

    Коментиран от #82

  • 81 глупости

    5 0 Отговор
    у варна физма за продажба лъже в квадратурата с 5% , иска 10% комисион от продавача и купувача и 2000 лв за предваретелен договор! мерси!!
    пазете се !!!
  • 82 :D:D:D

    5 3 Отговор

    До коментар #80 от "Даката":

    Ще им се на шушляците и те като в германия да продават за по 1000000000 ама там наема е 1000000 а пък тук вече е 250 лв
  • 83 Kris

    7 3 Отговор
    Имам къща в голям испански град с двор и уникална инфраструктура до квартала цена 187000евро басейн и тенис кортове общи 25евро на месец в БГ са две игри 2часа в уникалния Бургас честито на печелившите гарантирано от ГЕРБ
  • 84 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Съдията Дред":

    5% на 100 бона са си 5 бона. С тия пари ще си ремонтира и обзаведа кухнята.
  • 85 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Готин":

    Наистина българина е дребен хитрец и иска всичко за нищо. Брокерите са типичен пример. Искат маса пари за порутени колибки.
  • 86 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "АЛО АЛО":

    Ало, морски! В Чайка нямаше ли цели 9 свлачища?
  • 87 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "АЛО АЛО":

    А ако не искаш да живееш на свлачище, не се подвеждаш по измамни коментари, като твоят.
  • 88 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Фантасмагории":

    Моя буркан е празен. За тебе пари нямам.
  • 89 пламен

    7 3 Отговор
    СЛЕДВАМ ЛОГИКАТА-КУПУВАЙ КОГАТО Е ЕВТИНО,ПРОДАВАЙ КОГАТО Е СКЪПО. НЕ СЕ ПОДВЕЖДАМ ОТ СТАДНАТА ПСИХИКА,ЗАЩОТО С ПАРИТЕ САНТИМЕНТИ НЯМАМ.НИКОЙ НЕ МЕ КАРА ДА КУПУВАМ НАСИЛА,АЗ САМ РЕШАВАМ КОГА И ЗА КОЛКО,НЕ БЪРЗАМ ,НЕ СЕ ПАНИРАМ И НЕ ИЗПАДАМ В ЕУФОРИЯ.ДОСЕГА НЯМАМ 1 ГРЕШКА С ИМОТИТЕ.В МОМЕНТА САМО ПРОДАВАМ,ЩЕ КУПУВАМ КОГАТО ВСИЧКИ ПРОДАВАТ.
  • 90 китаец

    1 4 Отговор
    Абе и аз искам добрите апарти да станат по два за лев, ма не стават. Доброто си е добро и държи цена. Ще им се на някои да се обезцени всичко , ма не им се получава и грухтят. Купувам във варна например апарт в чайка за 60к евра 100кв. Ма никой не продава на тая цена.
  • 91 Продавач

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Йес бе, машини!":

    Исках да продам малкия си апартамент за по голям но се отказах като прочетох какъв голям просторен с хубаво изложения продавам- Та аз такъв търсих