Last news in Fakti

24 Юни, 2021 15:42 2 561 1

Местни купувачи активизират пазара на лукс имоти

  • франция-
  • луксозни имоти-
  • търсене-
  • предлагане-
  • цени

Французите предпочитат Прованс и френските Алпи

Местни купувачи активизират пазара на лукс имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Търсещите втори дом французи са основната движеща сила на пазара на луксозни имоти по време на пандемията предизвикана от коронавируса, сочи проучване на консултантската компания Knight Frank. С 1.3% са се повишили цените в сегмента през 2020 г., а продажбите отчитат ръст от 5% за периода септември 2020 г.-февруари 2021 г. Държавните стимули на обща стойност 604 млрд. EUR спомогнаха за повишаване доверието сред потребителите, в момент, в който се достигна 50-годишен минимум по лихвите на ипотечните заеми и покупката на имот стана "относително достъпна".

"През 2020 г. на пазара на луксозни имоти във Франция преобладаваха местни купувачи, доколкото забраната за международни пътувания ограничиха чуждестранното търсене. През миналата година 60% от сделките бяха с местното население или чуждестранни граждани, които живеят във Франция. Това е най-високият показател откакто се води статистика. Но в момента, в който границите отворят ще станем свидетели на бум в чуждестранните инвестиции", посочва в свои доклад ръководителят на анализаторския отдел на Knight Frank Кейт Еверът Алан.

По време на пандемията най-активния пазар е Прованс в югоизточна Франция. Докато повечето градски жители са търсили имот в по-малко населен регион с излаз на улица, предложенията в Прованс отчитат значителен спад, което е довело до ръст на цените. Средната цена на луксозните имоти в региона за периода януари-май на текущата година са нараснали с 5%.

По същата причина популярни са луксозните имоти в района на френските Алпи. През 2020 г. цените на имотите във въпросния регион са се увеличили с 2.5%, а в курортните градове Межев и Шамони, съответно с 4.5% и 3.5%.

Както и в редица други мегаполиси, пазарът на луксозни имоти в Париж по време на пандемия, изпита трудност. През миналата година цените средно са спаднали с 2.3%. Анализатори прогнозират, че малкото предлагане, големите инфраструктури проекти и Летните олимпийски игри през 2024 г. ще доведат до ръст на цените в столицата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Рекох, че става дума за Кочинката. Тука купуват къщи само помачора завърнал се от ягодобер от Англията.