Last news in Fakti

20 Май, 2021 09:05 3 482 11

Държавата може да бъде съдена в Страсбург заради казуса "Златен век"

  • златен век-
  • артекс-
  • позиция-
  • страсбург-
  • съд

Ние ще построим сградата "Златен век", защото е законна, категорични са от "Артекс"

Държавата може да бъде съдена в Страсбург заради казуса "Златен век" - 1
Снимка: М. Богданова ©

В последните дни в социалните мрежи бяха публикувани изявления на политически лица, с които се навеждат неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сграда "Златен век", отново се прави опит за уронване престижа на "Артекс" чрез манипулиране на общественото мнение. Това се казва в официално изявление от компанията.

Ние ще построим сграда "Златен век", защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието, категорични са от "Артекс".

Ето какво още се казва в позицията на компанията: С решение от 14 май 2021 г. Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания.

И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата "Златен век" ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г., припомня БНТ. Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания.

Вярваме във върховенството на закона и в професионалната експертиза. Убедени сме, че здравият разум ще надделее и новото служебно правителство и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова няма да допуснат по случая отново да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на администрацията. Това би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава.

Иначе по какво би се отличавал новият управленски модел, от този, който обществото се опитва да разгради сега? Ако едно изключително бизнес начинание бъде опропастено от властта без никакво законово основание, какъв сигнал би било това за стабилността на инвестиционния климат в страната?

В случай, че спрямо дружеството отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия, "Артекс" няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци.

Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златният Век

    25 7 Отговор
    тръгва от кюлчетата в чекмеджето.За едни е златен и безплатен,а за огромната навалица Пази Боже!

    Коментиран от #8

  • 2 Лост

    26 5 Отговор
    То може и да е законно, но на мен ще ми дадете ли апартамент на преференциални цени?
  • 3 Да съдят

    17 0 Отговор
    държавата , а тя хиените , а да не лапа и затваря очи и уши !
  • 4 гепарда

    8 7 Отговор
    Ще е законна ако ми дадете едно апартаментче на последния етаж с 360градусова панорама! Иначе не...
  • 5 Браво..

    4 9 Отговор
    Съд за гражданите-мизерници.
  • 6 Moй

    19 6 Отговор
    Няма значение как и на каква цена, но строежа трябва да бъде спрян. Такът пилон няма място там. АРТЕКС са символ на корупцията на ГРОБ и тази сграда ще стърчи като тумор в София.
  • 7 Тролил 1ви

    14 1 Отговор
    Артекс е толкова българска фирма колкото аз съм марсианец.
    А за качеството на сградите - зимата ми се наложи да посещавам(за щастие за кратко) тяхна сграда (офиси със виснали апартаменти отгоре) на няма и 5 години - всичко вътре леш - стени - напукани, канализацията - леш -ама иначе по 1500 евро/квадрата.
  • 8 наблюдател

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Златният Век":

    Какъв ти е проблема ?
  • 9 истинко

    7 0 Отговор
    Артекс трябва да бъдат съдени за даване на подкуп в особено голям размер а не да им се спира строежа! Обществен факт е, че на определени властови политици от Артекс са подарявали едва ли не огромни жилища!
    Аз веднъж се избъзикнах и поисках оферта за ново жилище на цените на Ц.Цветанов. Пълно малчание от страна на Артекс!
  • 10 Психо Доктор

    5 2 Отговор
    Вярват в силата на алчността и пренаписаните закони. Може да си го пострите "ЗЛАТНИЯ„ някъде другаде или в друго измерение.
  • 11 Комбина

    5 1 Отговор
    До него сградата е на 5 етажа, а Артекс ще строи 50! Това къса хората, зарадаи явното дебелоочие и наглост на корумпираната администрация и инвеститор! Някъде не можеш да си вдигнеш тавана, а в една зелена площ в центъра на София НИКМИ построха мега чудовището "Милениум център" – 135 000 кв. м. РЗП (върху 7000 кв.м. парцел)
    За тези, които не знаят ще им сметна каква е печалбата. За построяването на сградата са дали най-много 400 евро на квадрат, (парцела е общински и е продаден за 3.2 млн. ЛЕВА), а продават на 5000 евро, да приемем, че ще продадат всичко на 2500 евро на кв. м. Печалба 283 000 000 евро! Сега си представете колко пари от тези пари могат да отидат за рушвети и купуване на души! Да са дали 3 млн. за рушвети, по Общините и НАГ още им целуват краката, но нека си представим още по-богато купуване на души – 15 000 000 рушвети 270 млн. си ги слагат по сметките и нямат настигане, за щото с още 15 млн. могат да купят душите на цялата българска администрация! АКо искате извадете и парите за парцела (1 630 000 евро) Процедурата е още от времето на Янчулев, през Софиански и докато изникне този мастодонт в една градинка на 7000 декара!
    СПРАВЕДЛИВА ДЪРЖАВА – ХУБАВ НАРОД!