28 Юни, 2021 12:07 2 982 20

Строителите притеснени от случващото се със „Златен век”

  • златен век-
  • насп-
  • строители-
  • фирми-
  • позиция

Действията на държавата водят до непредсказуемост на строителния процес

Строителите притеснени от случващото се със „Златен век” - 1

Членовете на НАСП, изразяват силното си притеснение от продължаващото напрежение около проекта „Златен век“. След окончателното решение на Върховния административен съд за отмянана забраната за изграждане, ДНСК спира строителството на обекта с мотив, че разрешителното за строеж е изтекло и то през времето, в което същият орган е спрял строителството. Всичко това показва, че липсва единност в държавните правила и политическият популизъм е над закона. А всички знаем, че общество без върховенство на закона не може да съществува.

Крайният продукт на строителния бизнес е видим за всички – за институциите, хората, обществото като цяло. Затова считаме за недопустимо за един и същи обект да има нееднозначни решения. Ако един проект не отговаря на всички изисквания, то следва той да не бъде одобрен и да бъдат предприети мерки много по-рано. А не решенията да идват след като е изготвен план, направени са огромни инвестиции и тече реалното му изпълнение.

1. Ако няма ясни и прости правила в строителния бизнес, как може да има има предвидимост и реално планиране на процесите?

2. Как се калкулира рискът от неправомерно спиране на строителството?

3. И кой ще плати щетите за обществото?

Това за нас са важните въпроси, които ще определят бъдещето на сектора. За съжаление, практиката досега доказва колко лошо работи нормативната база в областта на строителството. Три години не са достатъчни за постигане на окончателно решение по конкретен казус. Основният закон в сектора, ЗУТ, е променян над 80 пъти. Ние от НАСП неколкократно сме настоявали за опростяване на нормативната база, за да има повече прозрачност и по-малко субективно тълкувание. Така обществото няма да бъде въвличано в подобни скандали и няма да губи ресурс в сложни и нерационални казуси. Всеки гражданин, строител или предприемач ще знае какво, къде и как може да се строи. Строителният бранш ще може да се фокусира върху основната си дейност – да създава продукт от обществена значимост, да внася приходи в държавния бюджет и да създава работни места.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антистроител

    53 6 Отговор
    Ами почнете да строите по селата и другите градове. Не ви е срам. Какво само бълвате в София всякакви простотии. Я се разкарайте! Небе не се вижда вече в София!

    Коментиран от #2, #15

  • 2 по селата

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Антистроител":

    също се строи унищожава се природата и се присвояват евросредства корупцията е навсякъде
  • 3 Столичанин

    47 4 Отговор
    Софето не може да диша от толкова строежи ! А златен век е шитня
  • 4 дизайна

    25 3 Отговор
    Дизайна на тая сграда кърти. За това е известна сред хората, като сградата с 3-те фалоса.
  • 5 Строителите

    28 1 Отговор
    не са на постоянни договори , стига номера !
  • 6 Златен век,ама за "Дъндито"

    26 3 Отговор
    от златната бг мина в Челопечене! За ганьоолар вечния самар.. Смажи гербера,спаси България! На 11 юли масово и до крак!
  • 7 az #МУТРИ, ВЪН!

    39 2 Отговор
    Мутрите от Артекс са за затвор! Подкупват с апартаменти властта, за да променят законите в тяхна полза! СЪБАРЯЙ!!!
  • 8 Ахахаха

    20 4 Отговор
    По същата логика слвд някой друг ден, за да нв фалират ще поиакат да стоят на самия морски бряг. На самите дюни. Каква е разликата?!
  • 9 asd

    17 3 Отговор
    Ами така де... плащаш си подкупите...даваш х'апартаменти на наш'те... и после ти казват че си престъпник и не е законно.

    Безобразие!
  • 10 Българка

    21 1 Отговор
    Ами строителната мафия е хубаво да спре да поръчва лобиски закони и да се отблагодарява с хубави имоти на ниски/непазарни цени на върхушката, която приема лобиските поправки. Това важи за "Артекс" и "Златния век". В случая важи поговорката "Хитрата сврака- с двата крака"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 0 Отговор
    Строителите, сключвате договор с дявола, после искате нещата да вървят по мед и масло. В 12 без пет дявола приема закон заради вас и получава безплатни апартаменти. От вашия бранш набедиха Иванчева, за да не ви пречи да се разраства безогледното ви строителство. Потъпквате закона, а искате справедливост! Сега ще си сърбате попарата! Златен век трябва да бъде съборен - хващайте се - тухла по тухла!

    Коментиран от #14

  • 13 рррррт

    3 4 Отговор
    За да е "Век" трябва да е готов 44та. 2044 година.
  • 14 Тая

    6 12 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Иванчева не разбрахте ли, че наистина вземаше рушвети. Строителите ги калкулират към "допълнителните" разходи за строеж и накрая вие ги плащате като си купувате апартаменти. Отделно прогонва свестните строители и остават само разни нещастници, който "си плащат" редовно и строят както си знаят...

    Коментиран от #16

  • 15 Мирян Пламков

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антистроител":

    "Публикувано във факти.бг: Крайният продукт на строителния бизнес е видим за всички – за институциите, хората, обществото като цяло." Да - видно е, че строителният бизнес мафиотизира строителството. Вече не можеш да си построиш къща - строят ти на "обезщетение", защото са си направили такива закони и закончета, че просто не можеш да извадиш всички разрешителни. А те с по едно телефонно обаждане на местното корумпе - главен архитект уреждат всичко! ОЧЕВИДЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 16 оная

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тая":

    свестни строители НЯМА! не дрънкай глупости - познавам лично от най-"свестните" - в нормални държави щяха да са по панделите с обвинения по 3-4 престъпления! те затова "строят" само тук...

    Коментиран от #18

  • 17 ДНСК

    10 0 Отговор
    На ул. "Хага" СО р-н "Лозенец" има строеж с Разрешение за строеж без да има канал?
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "оная":

    Цялото семейство Мирянови са изключително почтенни, голями патриоти и родолюбци...Интересно на кого пречат???

    Коментиран от #20

  • 19 МОШЕНИЦИ

    6 0 Отговор
    ,,АРТЕКС" , МОГАТ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕТО НА ,,ЦЕЦО И ЦЕЦА"
  • 20 ТОНЧО

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На никого не пречат! Напротив! Помагат на бедни министри да се устроят с безплатни апартаменти по високите етажи. С предимство са такива с инициали Ц. Ц. - има двама известни - единият е Цв. Цв., другата е Цец. Цач. Ти, като толкова много ги харесваш, да не си и ти някой Ц. Ц.? Имаш право да не отговаряш, хи хи!