9 Юли, 2021 19:53 3 339 3

Най-спешните законови промени

  • зут-
  • промени-
  • строителство

Срокът на давност на разрешенията за строеж, уличната регулация и техническите паспорти

Най-спешните законови промени - 1
Снимка: М. Богданова ©

Да се върне старият принцип по отношение на уличната регулация, като за него обаче се предложат нови текстове в Закона за устройство на територията. Предложението бе обсъдено на втората работна среща, проведена по покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, на която бяха обсъдени най-спешните за прецизиране разпоредби на закона.

Целта ни е да създадем текстове, които работят, заяви министър Комитова пред участниците в дискусията. В нея се включиха представители на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Камарата на строителите в България, Националната асоциация на строителните предприемачи, Камарата на архитектите в България, началникът на ДНСК Влади Калинов, Иван Шишков – съветник на регионалния министър, и експерти от МРРБ.

По време на срещата бе предложено да се обърне внимание на срока на давност на разрешенията за строеж. Коментирани бяха също изменения на нормативните разпоредби, уреждащи придобиването на проектантска правоспособност, както и влизането в сила на гаранционните срокове. На обсъждане бе подложена и темата за инженеринга в инвестиционния процес.

Сред предложенията, които бяха коментирани, са и изискването за съставяне на технически паспорти за строежите. Предвижда се това да се прави при бъдещи строително-монтажни работи, за които е необходимо издаване на разрешение за строеж. Изказано бе и мнение изискването за технически паспорти да отпадне за частните сгради, но такива задължително да се съставят за държавните и общинските сгради, както и за съоръженията, за да има информация за тяхното състояние.

Сред подготвяните промени е и въвеждането на административен контрол от страна на ДНСК при издаването на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на морските плажове и в националните курорти. Предложението е обвързано със задължението на дирекцията да премахва такива обекти, които не отговарят на изискванията. Ще бъдат преразгледани и разпоредбите, които се отнасят за свързването на преместваемите обекти с инженерните мрежи.

Разпоредбите, които се преразглеждат от експертите на ведомството и представители на професионалните камари, са свързани с последните влезли в сила изменения на Закона за устройство на територията, които създават затруднения в работата на строителния бранш. Работа по тях продължава. След преминаване на необходимите подготвителни процедури, предложенията за промяна на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фатмака

    8 0 Отговор
    Уж правителството е вече друго, а дали вече има туристи на Алепу да подпират подпорната стена
  • 2 варненец

    17 1 Отговор
    Да се върне старият принцип по отношение на уличната регулация означава че за да си направиш ПУП на парцела то трябва да подариш до 25 % от него на общината.Това става,когато има одобрена улична регулация на улица с тротоари (примерно 16 м.) а общината по никакъв начин не се ангажира с реализацията на тази улица на место. Просто ти краде тези до 25 % и после си прави с тях каквото намери за добре.Разбирай търговска площ,паркинги и пр. на твой гръб. А после частната собственост била неприкосновена...Неприкосновена е само тази на баровците,застроили Морската градина във Варна и други такива случай в БГ.
  • 3 Сеирджията

    2 0 Отговор
    Не се правете на ударени. Вече само бгмаммите искат в Сф