12 Юни, 2021 11:50 2 404 3

"Глътка въздух" за инвеститорите

  • зут-
  • наредба-
  • проекти

За срок от една година инвестиционни проекти, изработени по отменената наредба за достъпна среда, ще могат да се внесат за одобряване по стария ред

"Глътка въздух" за инвеститорите - 1
Снимка: М. Богданова ©

За срок от една година инвестиционни проекти, изработени по реда на отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, ще могат да се внесат за одобряване по стария ред.

Това предвижда проект на наредба за изменение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, който е публикуван за обществено обсъждане. С него се урежда възможността инвестиционните проекти, разработени в съответствие с отменената Наредба № 4 от 2009 г. да бъдат внесени за разглеждане от компетентния орган в едногодишен срок от влизане в сила на новата наредба през 2021 г. В производството по тяхното одобряване ще се прилагат разпоредбите на отменената наредба.

След обнародването на новата наредба през 2021 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха получени множество писма с искане за удължаване на срока за влизането ѝ в сила, основно от професионални организации на участници в проектирането и строителството. Това наложи нейното допълване, което уреди възможността инвестиционните проекти, разработени в съответствие с отменената Наредба № 4 от 2009 г. да бъдат внесени за одобряване от компетентния орган в 45-дневен срок от влизане в сила на тази наредба. Този срок се оказа недостатъчен предвид удължаването на епидемичната обстановка в страната, която затруднява и забавя работата на администрациите за издаването на документите спрямо започнати процедури по изработване на устройствени планове и инвестиционни проекти, а това ще има неблагоприятни икономически последици за строителния бизнес.

С приемането на изменението ще се избегне икономически необоснована преработка за привеждане в съответствие с новите нормативни изисквания на инвестиционни проекти, за които предстои внасяне за одобряване от компетентен орган.

По този начин ще бъдат уредени случаите на изработени инвестиционни проекти в съответствие с отменената наредба, които не са внесени за одобряване от компетентен орган към датата на влизане в сила на наредбата – 13 март 2021 г.

Проектонаредбата и мотивите към нея могат да бъдат намерени в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

Коментари и становища могат да бъдат изпращани в 14-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 1 Отговор
    Глътка въздух за строителната мафия.В София цените са нереално високи.2000 евро на квадрат.Ако включиш и общите части реалната цета е 3000 евро.Във Виена средната цена е около 3500 евро.
  • 2 Фърфалак

    4 2 Отговор
    Себестойноста на жилищното строителство е от 200 до 350 евро на квадрат.Не съм го чул от някого занимавам се със строителство от 20 години.Цената на земята е още между 50 и 150 евро на квадрат.Себестойност 350 до 600 евро на квадрат.Всичко над това е печалба.
  • 3 Бивш софиянец

    3 0 Отговор
    До кога ще се качват цените на имотите!!! Този въпрос вече се задава от 7 години!!! Какво ще се случи ако минималната заплата се качи още? Какво ще се случи с приемането на еврото (ако се случи) как ще се отрази инфлацията и покачването на строителните материали? Нека всеки да си направи изводите и да коментира!