Last news in Fakti

25 Юли, 2021 17:15 4 519 4

Уникална сграда в джунглата (СНИМКИ)

  • бали-
  • индонезия-
  • джунгла-
  • училище-
  • бамбук

Училището, изградено от бамбук, е разположено в балийската джунгла

Архитектурното студио ibuku завърши изграждането на гимназията The Arc в балийската джунгла. Уникалното при нея е сложният извит покрит направен от бамбук. The Arc е част от поредица проекти за Зелено училище, чиято цел е насърчаване на образованието в естествена среда.

Конструкцията, направена от бамбукови 14-метрови арки, е изключително лека. Те са изплетени върху решетки, извити в двете посоки, за да поддържат конструкцията здрава. "Концептуалната структура на The Arc е безпрецедентна. Налице е дизайн, който досега никога не е бил изпълняван. Това изискваше малко смелост и доста оптимизъм. Бяхме достатъчно креативни и упорити, за да проучим и развием задачите, необходими за успеха на строежа“, казва архитектът на проекта Ibuku Роуланд Саулс.

Дъгите, които виждаме, в действителност са така преплетени, че действат като "ребрата на бозайник - стабилизирани опънати мембрани, аналогични на междуребрените сухожилия и мускули", допълва Саулс.

Няколко месеца е отнело на архитектите да създадат точно геометрично решение, което позволява конструкцията да затвори в себе си голяма площ, използвайки минимално количество материал. Арките, които поддържат покрива се разпростират на площ от 19 метра и това позволява да покрият голяма площ, без в помещението да има поддържащи колони.

Уникална сграда в джунглата (СНИМКИ)

Уникална сграда в джунглата (СНИМКИ)

Уникална сграда в джунглата (СНИМКИ)

Уникална сграда в джунглата (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алтер

    0 17 Отговор
    Това ще гори като фойерверки. Архитектурно чудо.

    Коментиран от #2

  • 2 Емил

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алтер":

    За такива като теб Чудомир е написал разказа "Българи" - "Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля..."
  • 3 ПИЙНЯКА НЯМА ПАРИ ЗА ЦИГАРИ

    4 8 Отговор
    ТЕ ТОВА Е КЪЩА🏚НЯМАШ ЦИГАРИ,КЪРШИШ ПАРЧЕ БАМБУК И ПУШИШ
  • 4 Гана

    6 0 Отговор
    Страхотна сграда и насърчава децата да ходят на училище. Погледнато по-критично, ако беше от стоманобетон щеше да е архитектурно чудо.