Last news in Fakti

30 Януари, 2023 13:21 2 778 5

Държава започва строителството на нова столица в джунглата (ВИДЕО)

  • нусантара-
  • индонезия-
  • столица-
  • преместване

Нусантара е името на бъдещата столица на Индонезия

Държава започва строителството на нова столица в джунглата (ВИДЕО) - 1

Индонезия обяви плановете си да започне строителството на 184 жилищни сгради, които ще отбележат първия етап от създаването на новата ѝ столица – Нусантара. Новата столица ще бъде разположена на територията на сегашна джунгла на източното крайбрежие на остров Борнео, за да замени настоящата индонезийска столица Джакарта. Новата столица ще се намира между North Penajam Paser и Kutai Kartanegara в индонезийската част на Борнео, на 870 мили от настоящата.

Градът е проектиран за първоначално население от 500 000 души. Проектът на индонезийското студио URBAN+, включва сградите на държавния дворец, Камарата на представителите, държавни служби и жилища за държавни служители.

Ръководителят на Nusantara National Capital Authority (NNCA) Бамбанг Сусантоно наскоро обяви, че първата фаза от строителството на столицата ще започне през второто тримесечие на тази година. В презентация на Световния икономически форум той обясни, че първите жилищни сгради ще са предназначени за 14 500 държавни служители, военни и полицаи.

NNCA преговаря с трима частни строителни компании от Китай, Южна Корея и Индонезия, които да започнат изграждането на първите постройки.

Строителството на държавния дворец също ще започне тази година и ще бъде завършено през 2024 г.

За новата столица на Индонезия се заговори през 2019 г. Това е сред водещите проекти на индонезийския президент Джоко Видодо, който иска да премести столицата от Джакарта на остров Ява.

Редица са причините, поради които управниците са решили да изградят столица буквално от нулата. В момента в Джакарта живеят близо 10 милиона души. Земята под столицата обаче много бързо се сляга през последните десетилетия и е изложена на риск от покачване на морското равнище, тъй като две пети от града е под морското равнище. Преместването на част от населението в новата столица буквално ще облекчи натиска върху Джакарта, която също така страда от интензивни задръствания и изключително високи нива на замърсяване.

Индонезия не е единствената страна, която премества столицата си. В момента Египет строи новата си столица в покрайнините на Кайро.

Други държави, които преместват столиците си, са Бразилия, която създава Бразилия, проектирана от Оскар Нимайер през 1961 г. Мианмар премести столицата си от Янгон в Найпидо през 2005 г. Казахстан също създаде нова столица – Астана.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПалавНИК

    8 2 Отговор
    От пренаселеност потъва. Нямат избор просто.
  • 2 Фикри

    7 2 Отговор
    Голяма лапане ще падне.
    Дани само нашите не се сетят за тая далавера
  • 3 При нас щеше

    6 0 Отговор
    да е Нова джунгла се строи в столицата". Иначе на о-в Ява, където е Джакарта и който е с 20% само по-голям от България, живеят над 150млн човека. Ако някой може да го асимилира, че на мен ми е трудно.
  • 4 един от многото

    2 0 Отговор
    На една ръка разстояние с шебеците и змийчоците!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.