Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 10:37 1 459 2

Сегмент, който достигна предкризисните си нива

  • логистични площи-
  • инвестиции-
  • вложения-
  • софия

Търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти

Сегмент, който достигна предкризисните си нива - 1

С 231 565 кв. м, усвоени през 2021 г., пазарът на индустриални имоти в София успя да се завърне към нивата си на активност отпреди кризата. Само през последното тримесечие са наети или въведени в експлоатация за собствено ползване над 53 000 кв. м производствени и логистични площи. В същото време предлагането през цялата 2021 г. нарасна с нови 231 300 кв.м, което представлява най-големият обем новозавършени площи за последните 10 години.

Сред по-големите завършени площи през 2021 г. са новата база на логистичната компания Орбико България, разширението на производството на Мелексис България в Горубляне, както и новите фази на големи проекти с площи под наем в индустриалните зони на Елин Пелин и Божурище. Ръстът на предлагането доведе до леко покачване на свободните площи през последното тримесечие. Към края на 2021 г. той достигна 4.1% и се очаква да се запази стабилен в следващите месеци.

„Търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти, където в момента има по-малка незаетост. В по-големите извънградски обекти е налице по-голям обем новоизградени свободни площи, които се усвояват по-бавно, но все пак с устойчив прираст. Новите активи стимулират наемателите да преместят и консолидират площите си в модерни и ефективни сгради”, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

В процес на изграждане към края на 2021 г. са 378 000 кв. м, което представлява лек спад на фона на предходните тримесечия. След умерен ръст в рамките на годината, наемите на първокласни активи остават стабилни – 4.3-4.5 евро/кв. м за средно големи проекти. Бази над 10 000 кв. м се отдават за 3.8-4 евро/кв. м.

Засиленият интерес към придобиване на индустриални площи доведе до спад на доходността, която намаля до 7.5% за първокласни активи в София. Така нивата при индустриалните имоти се изравняват с тези на офисите и търговските площи, което е без прецедент на българския пазар до момента.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината днес

    4 1 Отговор
    Пълни глупости...ако има въобще търсене е защото наемите са кожодерски и затова по евтино е да построиш собствена ...цялата истерия по имотния балон че цените на материалите се вдигнаха .банките дават кредити .набутват се лесни пари или някой си слагат ралото на робията за цял живот ...иначе да се е спукал и доста хора да са изпищяли на умряло ...и софия и около е пълна мизерия с нови блокове и толкова.
  • 2 Мен

    0 0 Отговор
    Стойте и купувайте, само така в близко бъдеще ще имаме избор и ще купуваме, ако искаме, евтино