Last news in Fakti

17 Януари, 2003 00:00 702 0

Кабинетът май е обречен на ядрени неволи

  • решението-
  • правителството-
  • според-
  • глава-
  • решение-
  • състав-
  • “енергетика”-
  • съдът-
  • съвет-
  • трябва-
  • стратегия-
  • българия-
  • корнезов-
  • които-
  • смята-
  • година-
  • комисия-
  • преговори-
  • европейската-
  • жалбата-
  • кабинета-
  • брюксел-
  • любен-
  • енергийната-
  • министерският-
  • миналата
, ВАС отхвърли втората част от жалбата на група депупати, свързана със затварянето на 1 и 2 блок на централата преди 2003 г. Кабинетът “Сакскобургготски” бе неприятно сюрпризиран в първите дни на януари от позакъснелия “дядо Коледа” в лицето на Върховния административен съд (ВАС). Тричленен състав на институцията отмени решението на Министерския съвет от 1 октомври миналата година, на базата на което България обеща да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 г. и бе затворена глава “Енергетика” в преговорите с ЕС. Срещу този ангажимент българската администрация поиска от ЕС да извърши партньорска проверка на безопасността на двата реактора.
Съдът се произнесе по жалба, внесена от Любен Корнезов - зам.-председател на парламентарната група на “Коалиция за България”, и група депутати от същата група. ВАС обаче отхвърли втората част от жалбата, свързана със затварянето на 1 и 2 блок на централата преди 2003 г.

Мотивите
Магистратите смятат, че актът е незаконосъобразен, защото при приемането на решението за пълното и окончателно закриване на двата реактора Министерският съвет е бил длъжен да се съобрази с решението на Народното събрание. Точно там парламентът обвърза закриването на въпросните блокове с влизането ни в ЕС, а не с конкретна дата. Според чл. 86, ал. 2 и чл. 105, ал. 1 от конституцията решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, в това число и за Министерския съвет, пишат в мотивите си върховните съдии. 3-членният състав от ВАС смята и че решението на МС не е съобразено с Енергийната стратегия на България. Съдът посочва, че на 28 ноември м.г. той е поискал Министерският съвет да представи заверени преписи на анализите и оценките, изисквани от енергийната стратегия при решение за закриване на ядрени реактори. По делото не са представени доказателства, от което следва единствено изводът, че Министерският съвет не е направил такъв комплексен анализ, преди да вземе своето решение, се казва в мотивацията на ВАС.
Решението на ВАС може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда в 14-дневен срок. Ако и той потвърди решението от 9 януари, ще се създаде безпрецедентна ситуация в преговорите с ЕС. Още при подаването на жалбата през миналата година източници от Европейската комисия заявиха, че това е прецедент в историята на ЕС при воденето на преговори със страни - кандидатки за членство. Оттам не знаят каква би била процедурата за водене на преговори по главата, тъй като до момента при петте разширения на съюза е нямало такъв случай. При воденето на преговори ангажиментите, които поемат двете страни, имат силата на международни договори.

Предисторията
11 депутати от БСП начело с Любен Корнезов атакуваха решението на МС от 26 септември с аргумента, че то противоречи на енергийната стратегия, приета от парламента на 17 юли 2002, тъй като в нея не били посочени срокове за затваряне на блоковете. По тази логика обаче ще се окаже незаконен и меморандумът на кабинета “Костов” от 1999, тъй като е подписан, без дори да е имало енергийна стратегия. Разглеждането на жалбата, внесена от Корнезов, бе отлагано веднъж. На 11 ноември миналата година съдът отказа да се произнесе по иска, тъй като трима от жалбоподателите не бяха редовно призовани на заседанието. Тогава ВАС отложи решението си за 3 декември миналата година. Тогава съдът все още не бе получил поисканата от Министерския съвет стенограма от заседанието, на което е взето решението за одобряване на допълнителната информация за Брюксел. Министерският съвет на четири пъти отказваше да представи искания документ, като се позоваваше на устройствения правилник на правителството, според който стенограмата е служебен, а не официален документ.

Политическите реакции
Зам.-председателят на НС и депутат от БСП Любен Корнезов поздрави съдиите за тяхната “доблест, юридическа съвест и мъжество”, че са обявили за незаконно решението, което било резултат на поддаване на външни интереси и с което външният ни министър Соломон Паси подписа закриването на глава “Енергетика”. Според него правителството трябва да изработи нова позиция, която да бъде съобразена с решението на парламента. Корнезов смята, че решението на ВАС дава добра основа да бъде отворена наново преговорната глава и да се търси равнопоставеност с държави като Литва, Словакия, които извоювали много по-благоприятни условия за тях при решаването на тези проблеми.
БСП поиска правителството веднага да информира Европейската комисия за решението на Върховния административен съд, с което той отмени правителственото решение за затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, да отвори още следващата седмица глава “Енергетика” и да продължи преговорите по нея. Те смятат, че кабинетът няма никакво основание да обжалва решение на 3-членния състав пред 5-членен. Ако правителството все пак обжалва решението, и петчленният състав ще го потвърди, смята соцдепутатът Любен Корнезов.
По същество след решението на съда преговорната глава “Енергетика” не може да се смята за затворена, заяви зам.-шефът на БСП Румен Овчаров. Според него министрите Соломон Паси, Меглена Кунева и Милко Ковачев трябва да подадат оставки. “Хората, които доведоха България до тази ситуация и които на практика отказаха да защитят националния интерес, не могат отсега нататък да се занимават с него”, каза Овчаров. Ако управляващото мнозинство наистина възприема тезата, че трябва да се защитават националните интереси, то трябва да подкрепи провеждането на национален референдум за АЕЦ “Козлодуй”, смята той. Левите искат ясно и точно преформулиране на обещаната от ЕС партньорската проверка за безопасността на реакторите още тази година.
Според Владимир Кисьов - бивш главен преговарящ с ЕС и зам.-председател на СДС, ВАС е отговорил на един безпрецедентен случай правителството да не се съобразява с решение на Народното събрание. “Нещата не трябва да се драматизират, трябва да се запази спокойствие и да се види отново каква ще бъде позицията на правителството в този контекст. Разбира се, безпрецедентно ще бъде и много негативно ще се отрази за България, ако глава “Енергетика” се отвори наново сега по тази причина, защото това би било връщане назад”, каза Кисьов.
Председателят на парламентарната правна комисия Анелия Мингова от НДСВ изобщо отказа коментар по решението на съда с аргумента, че тепърва предстои обжалвана и в момента това е едно висящо съдебно решение без реални последствия.
Решението на Върховния административен съд не е обосновано, коментира зам.-председателят на правната комисия Четин Казак от ДПС. Според него то противоречи на закона за ВАС, който не дава право на административния съд да разглежда актове, свързани с външната политика на страната. Преговорна позиция на българското правителство по определена глава от преговорите с ЕС е акт на външна политика и не следва ВАС да се произнася по този род актове, посочи Казак. Според него петчленния състав на ВАС трябва да вземе предвид този аргумент. Конституцията е предоставила правото на правителството да осъществява външната политика на страната и не може негови действия в тази сфера да се поставят под въпрос от един национален съд, добави той.
Говорителят на правителството Димитър Цонев заяви, че решението на ВАС за 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй “ не е окончателно и МС ще го обжалва. Решението на кабинета от 1 октомври 2002 г. създава рамка за водене на преговори с Европейската комисия по глава “Енергетика”, обясни той. Очаква се партньорска проверка на централата в Козлодуй по тази глава. Тя може да бъде отворена повторно и сроковете за затваряне на 3 и 4 блок да бъдат предоговорени. “Винаги съм казвал, че в случая се оспорва една хипотеза, една правна възможност, която не е факт. С това решение правителството подкрепя стратегия за водене на преговори, които не са завършили. Според мен има nonsens*”, добави той. Според него засега правителството няма да прави никакви постъпки официално да уведомява Брюксел и да иска отваряне на глава “Енергетика” заради решението на ВАС.
Решението на ВАС не отменя позицията на правителството и от него не следва предоговаряне на глава “Енергетика”, заяви и министърът на енергетиката Милко Ковачев. Според него съдът вероятно не е получил достатъчно информация, поради което е приел правителствената позиция като противоречаща на решението на парламента. На 5-членния състав на ВАС ще бъде предоставена допълнителна информация, за да може казусът с 3 и 4 блок да излезе от политическата еквилибристика и да намери обективно съдебно решение, обеща Ковачев.
Министърът на европейската интеграция Меглена Кунева също каза, че при обжалването на решението пред 5-членен състав на ВАС кабинетът ще отстоява позицията, че няма противоречие между правителственото решение и решението на НС, свързано с енергийната стратегия. Според нея решението на ВАС ще предизвика негативен отзвук в Брюксел.
Президентът Георги Първанов очаква правителството да намери “работеща формула, която да не създаде проблеми в процеса на европейската интеграция на България, но и да бъде съобразена и с решението на съда”.

Вместо заключение
С решението си съдът всъщност вкарва правителството в омагьосан кръг, коментират юристи. Целта на решението на кабинета от края на септември е да използва партньорската проверка на 3 и 4 блок като аргумент пред ЕС - или да се удължи експлоатацията на блоковете след 2006 г., или на нейната основа да се направи икономическа обосновка за щетите, които ще претърпи България от ранното закриване и да се потърсят по-големи компенсации от Брюксел. В същото време, с решението си от 9 януари съдът приема, че на 26 септември кабинетът е взел окончателно решение за извеждането на двата реактора от експлоатация и изисква от правителството анализ точно за такова действие. Което не съвпада с предприетата от кабинета стъпка.
Според коментарите, именно тази задънена улица, в която се попада по казуса АЕЦ, прави невъзможна и прогнозата какъв би бил изходът при обжалването на съдебното решение пред 5-членен състав на ВАС.
* nonsens - безсмислица

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА