18 Април, 2003 00:00 5 213 6

Южен парк-III част е зеленото богатство на столицата

  • имоти-
  • парка-
  • ръководител-
  • проекта-
  • сокерова-
  • реституираните-
  • изградената-
  • близо-
  • хектара-
  • територията-
  • между-
  • общата-
  • софия-
  • екипа-
  • южен парк-
  • ііі част-
  • парк ііі-
  • реституираните имоти-
  • общата площ-
  • ръководител арх
,Зеленината в София изчезва и не от вчера. Това впечатлява все по-малко столичани. През последните 12 години безотговорното и недалновидно управление на столицата доведе до намаляване на зелените площи в най-големия български град с пъти. Поредният казус, който трябваше да решат архитекти и юристи бяха зелените площи в Южен парк-ІІІ част. Той безспорно е един от най-стойностните паркове в София. От огромно значение е за столичани и техния отдих, категорични са специалисти. След 1992 г. обаче в неговите граници и главно в югоизточната му част се извърши сериозна реституция.Създалата се конфликтна ситуация породи проблеми, които трябваше да бъдат решени чрез конкурс, обявен през 2000 г. Задачата на двата екипа, получили втора награда, беше да опитат да решат съвместяването на общоградския интерес и проблемът с реституционните имоти.
Територията, която обхваща Южен парк-ІІІ част е между ул. "Козяк", бъдещия бул."Тодор Каблешков", на запад - "Петко Тодоров" и на север "Бяла черква". Общата площ на територията на ІІІ-та част на парка е около 145 хектара. От тях нереализирани са близо 18,5 дка или 14% от общата площ.
Според проекта на авторски колектив с ръководител арх. Силвия Сокерова характерна особеност на реституираните имоти е, че те са дисперсно разпръснати, не са компактна маса. Земята, която попада между тях - общинска,
увеличава общата площ на засегнатата територия близо два пъти
- от 17-18 хектара на реституирани имоти, тя става близо 34-35 хектара. Друга особеност на въпросните имоти е тяхното разполагане по хоризонтална посока, т.е. връзката между изградената част, която е останала общинска публична собственост. Иначе казано, паркът в тази посока не съществува, ако остане в този вид.
Два подхода са обсъдили експертите от екипа на арх. Сокерова. Единият е
отчуждаване на всички реституирани имоти
което напълно ще запази парка. Поради нищожните финансови възможности на общината това решение е нереално за момента. Но дори да имаха пари, общинарите едва ли биха се отказали от възможността за комисионна. Другият вариант е урегулиране реституираните имоти и на местата помежду им - там където те попадат, и съответното застрояване според предназначението им. Вторият подход изисква най-малко административни усилия, смятат от екипа на арх. Сокерова. За съжаление това ще доведе до унищожаване на голяма част от изградената паркова среда и ще премахне публичния достъп в нея. Считаме, че много трудно би могло да се изгради един такъв парк, за да си позволяваме едно рисково начинание, допълни арх. Младенов, който представи разрешаването на казуса на поредното публично обсъждане на Южен парк-ІІІ част.
Екипът предлага комплексен подход, като с помощта на правните и устройствени способи се запази максимално изградената част на парка, без да се ощетят собствениците на реституираните имоти. Напротив, техните имоти да бъдат рентабилизирани, като се повишат показателите за тяхното застрояване.
Целите на проекта са запазване на непрекъснатата публична среда и свободен обществен достъп, съхраняване на растителността, уникалната водна система и природни дадености като "Лозенска вежда", характерни земни образования, изградена алейна мрежа; предвиждане на специфичен режим на зоната с екологични находки, където са разкрити няколко паметника. Други цели са осигуряване на места за паркиране периферно на парка към главните подходи на посещаваните зони, както и транспортно обслужване на някои обекти в парка, съобразяване с проектната инфраструктура и отчитане обектите на гражданската защита.
Три обособени зони предвижда
проектът с ръководител арх. Герганова. Това са зона за градски паркове и градини, зона за спорт и атракции и зона за обществено-обслужващи дейности и озеленяване.
Никога повече в Южния парк не трябва да се допуска жилищно строителство. Около тази идея са се обединили експертите, взели участие в проекта. Необходимо е Южен парк-ІІІ част да се доизгради като главен градски парк, като се обогати с нови функции, съвместими с новото предназначение на територията и с възприетите устройствени зони и режими в предварителния проект на София. Екипът с ръководител арх. Герганова също смята, че проблемът с частната собственост може да се реши чрез отчуждаване на имотите.
picture:2,20030418_11.bmp, Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дейзи

    1 0 Отговор
    В Русе ще се изгражда много модерен парк. Столична община трябва да вземе пример от Русе и да се изграждат нови паркове. От стара планина до столицата и от Ботунец до Костинброд има огромна не застроена площ. Тази площ вместо да се превръща в бунище, по добре да се изгради огромен парк с небостъргачи около него. Освен това от Ботевградско шосе до дефилето може да се направи плавателен канал. Около реката може да се изгради и увеселителен парк както и още една зоологическа градина само за птици. Кметството е длъжно на децата заради унищожението на София ленд.
  • 2 Дейзи

    1 0 Отговор
    В Русе ще се изгражда много модерен парк. Столична община трябва да вземе пример от Русе и да се изграждат нови паркове. От стара планина до столицата и от Ботунец до Костинброд има огромна не застроена площ. Тази площ вместо да се превръща в бунище, по добре да се изгради огромен парк с небостъргачи около него. Освен това от Ботевградско шосе до дефилето може да се направи плавателен канал. Около реката може да се изгради и увеселителен парк както и още една зоологическа градина само за птици. Кметството е длъжно на децата заради унищожението на София ленд.
  • 3 Нели

    1 0 Отговор
    София ленд бе унищожен от усмихващия се престъпник. Този парк беше атракция за децата от цялата страна и чужбина. Кметството е длъжно да изгради нов по голям увеселителен парк. Този който унищожи детската атракция трябва да бъде усмихнат в затвора.
  • 4 Зайков

    1 0 Отговор
    В кметството и в правителството не трябва да се допускат некадърници и престъпници който унищожават държавата. В момента сме с най грозния Национален стадион. Вместо да се изграждат паркове корумпираните политици превръщат държавата в бунище на Европа. На много от тях трябва да им бъде отнет имунитета и в затвора да духат супата.
  • 5 Даниела

    1 0 Отговор
    Евро атлантическата сбирщина взима милиарди заем за да купуват ретро изтребители вместо милиони за изграждане на нов Национален стадион и много паркове. В момента сме с два парламента но с най грозния Национален стадион в Европа. Политиците трябва да служат на държавата ни вместо на други държави. Не трябва престъпници и мутри да управляват страната ни.
  • 6 Пенева

    1 0 Отговор
    Във Великобритания в едно село са избрали за кмет едно пони. В столична община ако изберат за кмет магаре ще се справя по добре от бездействието на корумпирани и некадърни политици. Освен ремонт на ремонтите не могат с нещо по интересно да се похвалят. ТЕ СА ВРЕДНИ ЗА СТРАНАТА И ЗА СТОЛИЦАТА.