Last news in Fakti

26 Юли, 2022 14:47 4 983 3

Важна новина за отчуждаването на имоти

  • темида-
  • отчуждаване-
  • имоти-
  • софия-
  • срок-
  • конституционен съд

Конституционният съд отмени по-дългите срокове за отчуждаване на имоти в столицата

Важна новина за отчуждаването на имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционна разпоредбата, заради която в продължение на години действаха по-дълги срокове за отчуждаване на частни имоти в полза на държавата или общината в София. Става дума за §23 от Преходните и заключителни разпоредби на измененията в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) от 2018 г., уточнява Lex.bg. Тя въвежда специални срокове за отчуждаване на имоти за изграждане на държавни и общински обекти, различни от тези в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които важат за всички останали имоти в държавата. На практика с §23 се даваше живот на разпоредбата на чл. 17 от ЗУЗСО и след отмяната ѝ през 2018 г. С въпросния чл. 17 се предвиждаха срокове за започване на отчуждителни процедури от 5 до 15 години.

За изграждане на елементи от техническата инфраструктура ЗУТ предвижда 10-годишен срок за започване на отчуждаването. Но за София заради §23 ЗУЗСО продължи да действа правилото, че „за обекти на техническата инфраструктура – за първостепенна улична мрежа, за метрополитена, за трамвайни и железопътни линии, за обекти на зелената система и за съоръжения за третиране на отпадъци“ срокът за започване на отчуждаването е 15 години. Т.е. за тези обекти в столицата срокът е 15 години, а навсякъде другаде в страната – 10 години.

До 2020 г. ЗУТ също предвиждаше 15-годишен срок за започване на отчуждаването само за озеленени площи. Преди две години обаче Конституционният съд прие, че толкова дълъг срок „противоречи на легитимните правни очаквания и създава правна несигурност, което противоречи на принципа на правовата държава“. Така от 2020 г. за нито едно отчуждаване в страната не се прилага срок от 15 години, но за София заради §23 ЗУЗСО той остана да важи при предвиждането на терени за изграждането на много видове обекти.

Отменената днес от КС разпоредба предвижда и специален момент, от който започват да текат сроковете за отчуждаване – 28 януари 2017 г. Т.е. към момента и най-дългият 15-годишен срок вече е изтекъл на 28 януари 2022 г. Произнасянето на КС обаче ще има отношение към всички висящи производства – административни и съдебни, по които приложим закон заради §23 ЗУЗСО, се е явявал отмененият чл. 17 ЗУЗСО.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боянец

    10 3 Отговор
    Закъсняхте с 32 години мафиотски магистрати.
  • 2 Гост

    4 3 Отговор
    А изплащането на отчуждените имоти по данъчна оценка ли става, или по пазарна? И каква е разликата между двете в един некурортен град, например. В курортните знам, че са почти еднакви.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.