Last news in Fakti

17 Август, 2022 13:47 2 612 19

Прогноза за темпа на поскъпване на жилищата у нас

  • жилища-
  • добромир ганев-
  • цени

Очаква се темпът на ръст да се забави с 2-3%

Прогноза за темпа на поскъпване на жилищата у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Очаква се до края на годината цените на жилищата в България да намалят темпа на растеж с около 2-3 процента, но вероятността да регистрираме спадове е незначителна заради недостатъчно предлагане, особено в София. Решаващо значение за пазара на недвижими имоти през следващите месеци и началото на 2023 г. ще има начинът, по който служебното и следващото редовно правителство ще се справят с енергийната и газовата кризи.

"Ако те се справят, рискът от сътресения на този пазар не е голям, защото очакванията са за запазване като цяло на обемите на сделките на нивата им от второто тримесечие на годината, на места с незначителни спадове от 1 до 3 процента до края на годината", каза председателят на Управителния съвет на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Добромир Ганев, цитиран от БТА. Това обаче според експерта е пренебрежимо малко спрямо отчитаните положителни тенденции през последните няколко години.

Има очаквания тенденцията от второто тримесечие на годината за спад в броя на сделките да се отрази под формата на спад на ръста на цените, но свиването на обемите на сделките през първото шестмесечие на 2022 г. все още не е повсеместно в страната.

"Спадове има само в две или три населени места и те са минимални, от 2 – 3 процента", каза Ганев и допълни, че става дума за Враца (спад от 1 на сто), Плевен (спад от 2 на сто) и Стара Загора (спад от 1 на сто). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20 процента за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. В София ръстът, макар и по-малък, все още е 4 процента, а за страната като цяло ръстът е 7 на сто за първата половина на 2022 г., коментира експертът.

Това, което основно се очаква да повлияе на пазара на недвижими имоти, е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на лихвите и мерките за намаляване на инфлацията, като вече има тенденция за леко покачване на лихвите на търговските банки в страната, допълни експертът. Според него този фактор ще повлияе върху активността на потребителите на ипотечни кредити. Политическите криза в България обикновено са причина за ускоряване на решенията за реализиране на сделка на имотния пазар, показват наблюденията на експерта.

Според него превес в решенията на купувачите на жилища у нас ще имат макроикономическите показатели и отражението през зимата на енергийната и газовата криза върху тях.

Повишаването на лихвите по влоговете все още не е предпоставка участниците в пазара на недвижими имоти да пренасочат спестяванията си към банките. Подобна е и картината при лихвите по ипотечното кредитиране, като свидетелство за това са отчетените като цяло ръстове на отпуснатите кредити, въпреки известното намаляване по отделни градове. Същевременно експертът посочи, че няма очаквания за рязко покачване на лихвите нито по влоговете, нито по ипотечните кредити. В това отношение политиката на ЕЦБ е да не прибързва с рязко увеличаване на основната лихва, за да не повлияе това негативно на икономиките на европейските държави, коментира експертът.

По-голямата опасност за пазара на недвижими имоти у нас би се породила, ако ръстът на цените на жилищата започне да превишава ръста на доходите на българите, което все още не е факт. Ако това обаче се случи и то за продължителен период, има вероятност нашият пазар да стане недостъпен за голяма част от българите, както това вече се случва в някои европейски пазари, каза Ганев и даде пример с Виена, Амстердам, Лондон, Париж и др.. За първото тримесечие на годината цените на жилищата у нас са нараснали с около 8 – 9 на сто по данни на националната статистика, което все още не изпреварва ръста на доходите у нас.

Купувачите на пазара на имоти в България през първата половина на година са били 112 000, а на годишна база те са около 250 000, което е само около 5 на сто от трудоспособното население в България. В този смисъл свиването на покупателната способност на населението заради ръста на инфлацията едва ли ще окаже съществено влияние върху пазара на жилища в страната, отбелязва той.

Запазва се тенденцията от последните две години да се строят по-големи апартаменти предвид трайния интерес на купувачите заради пандемията и необходимостта от преминаване на дистанционна работа и обучение на децата. Така коментира експертът данните на НСИ, според които за анализирания период най-висок е бил делът на новопостроените жилища с три стаи (35,4 на сто), следван от този на жилища с две стаи (34,9 на сто).


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    32 4 Отговор
    Еййй в САЩ, ЕС и Азия навсякъде има значителни спадове на покупки и цени само тук сме остров на стабилност ….
    Днес явно поръчковите стстии са плъзнали навсякъде !
  • 2 Илия

    9 1 Отговор
    Има ли нещо специално в блока на снимката ?
    Често слагате тази снимка !

    Коментиран от #5

  • 3 Гочо

    20 6 Отговор
    2008 беше същото, ден след ден статии как всичко е цветя и рози на пазара на имоти, как точно сега е момента за апартамента и само година по-късно бюрата по труда бяха пълни с некадърни брокерчета и цените бяха паднали с едно 30% надолу. Читавите имоти ще си запазят цените или ще има незначителна корекция надолу, но всички други коптори и килии, които се предлагат ще се сринат, точно защото търсенето ще намалее, защото хората ще гледат как да оцелеят при тази инфлация и криза, която дойде, особено зимата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Блока

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    се намира на пресечката на ул. Иван Сусанин и бул. Братя Бъкстон.
  • 6 Направо се просълзих!

    23 4 Отговор
    В каква просперираща държава да живея и аз да не знам, как доходите ни нарастват, как има недостиг на имоти и още куп фантастични размисли и мечти на автора! Ох да ходя да си изтегля голямата заплата та да си купя някой имотец ако са останали?
  • 7 Продавач

    18 4 Отговор
    Май изпуснах момента, вече половин година никой не ми се е обадил по обявява за продан на апартамента. Нищо след 30г пак ще тръгнат нагоре цените, само да не падне панелу
  • 8 Софиянец

    13 1 Отговор
    А леле майко, положителни били тенденциите през последните няколко години. Тия само гледат да ти вземат парите, все едно парите падат от небето, камо ли да ти защитят интереса.
  • 9 мечти на автора

    15 3 Отговор
    Приятелка брокер се оплаква от няколко месеца няма търсене. Не ходят по огледи, притесняват се дали няма да ги уволнят. Тежко му който няма вътрешна информация.

    Коментиран от #16

  • 10 Добромир Ганев

    7 1 Отговор
    тръгнах от силистра ,а къде стигнах с уйдурми

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ФОРОС

    0 0 Отговор
    +-+-3/6=,
  • 14 Добромир Ганев

    4 1 Отговор
    Пазарът на имоти в Украйна процъфтява
  • 15 експерта

    3 1 Отговор
    Този не е уред, при годишна база - инфлация 17% и ръст на цените на имотите от 20% средния ръст при доходите е 10% това води до намаляване на покупателната способност
  • 16 Броки

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "мечти на автора":

    Не знам къде работи приятелката ти, но при нас купувачи с пари - бол, а читави апартаменти - зироу. Никой не продава, чакат цените да се удвоят при тази несигурност по света. Така че ако имаш нещо за продан - обади се, ще ти пратя телефонъ си.

    Коментиран от #17

  • 17 Трътлю

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Броки":

    Продадох читав панел на €1000 м2 за една седмица. Няма спад. Има купувачи с кеш които не се влияят от банките. Няма читави готови имоти, само на картинка в строеж.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Купувач

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Трътлю":

    1000Е за кв.м.! Къде е това? Може би в малко градче! Във Варна панелка 2 стаи и кухничка, около 20 кв.м., вече струват по 100000Е, че и повече!