Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Август, 2022 12:06 5 156 5

Mercedes-Benz с ключова продажба

  • mercedes-benz-
  • завод-
  • русия-
  • москва-
  • продажба

Разделя се със завода си в Московска област

Mercedes-Benz с ключова продажба - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Mercedes-Benz иска да продаде завода си за сглобяване на автомобили в Есипово край Москва. Най-вероятния купувач на дилъра на Avtodom. Mercedes обявява различни възможности за правене на бизнес в Русия. Експерти предупреждават, че купувачът едва ли ще може да го използва за сглобяване на автомобили Mercedes, уточнява „Комерсант“.

Заводът в Есипово е собственост на Mercedes-Benz Manufacturing Rus, където 20% са собственост на Daimler KamAZ Rus JV, останалите са собственост на компанията майка Mercedes-Benz AG. За завода претендира и дилърът Avtodom, а Корпорацията за развитие на Московска област участва в преговорите.

Още новини от Украйна

Източник от автомобилния пазар твърди, че това е сложна сделка, която включва правата на дистрибутор на Mercedes на руския пазар. Той също така нарича основния претендент "Motorhome". Руският офис на Mercedes-Benz заяви, че компанията "разглежда различни варианти за правене на бизнес в Русия". „Все още няма конкретни решения“, казаха те. Компанията не "коментира бъдещи планове и стратегически решения".

През юли „Комерсант“ съобщи, че Mercedes-Benz възнамерява да продаде имуществото, собственост на официалния дистрибутор на марката Mercedes-Benz Rus, както и евентуално правата на дистрибутора. Тогава източници посочиха Автодом, както и Авилон, Майор и Панавто сред възможните участници в сделката, а консултанти на пазара на недвижими имоти казаха, че Mercedes ще продаде сграда във Вешки край Москва, където се намират офис площите на компанията и сервиз се намират.

През юли Avtodom заяви, че се интересува от "разширяване на текущия бизнес или навлизане в нови сегменти". „При такива транзакции купувачът предлага известна отстъпка от редовната цена – премия за риска и желанието да се сключи сделка сега“, отбеляза тогава дилърът. В края на 2021 г. дилърът обмисля закупуването на производствени мощности, източниците на вестника предполагат, че могат да сглобяват китайски автомобили.

Според Сергей Удалов от Avtostat сделките за продажба на завода, офиса на Mercedes и прехвърлянето на дистрибуторски права може да не са свързани помежду си. Купувачът на завода няма да може да го използва за сглобяване на автомобили от немска марка, тъй като това изисква доставки от голям брой оторизирани производители на компоненти, което е невъзможно без подкрепата на централата, отбеляза експертът. Самият Mercedes „приема съответствието възможно най-сериозно и няма да поема рискове“, добави той.

Mercedes пусна завода през 2019 г. и не върна инвестицията. Според Удалов има смисъл концернът да запази възможността за обратно изкупуване на обекта, но в какви срокове не може да се предвиди. Докладът на Mercedes-Benz за второто тримесечие споменава рисковете от продажба на активи в Русия, а загубата на бизнес в страната в пътническия сегмент през януари-юни се оценява на 658 млн. EUR.

Друг източник в автомобилната индустрия смята, че заводът на Mercedes може да представлява интерес за китайски концерни, които са готови да локализират производството си в Русия с традиционно руски играчи. Заводът в Есипово е модерен и поради частично ръчните заваръчни операции предлага универсално производство. Министерството на инвестициите на Московска област съобщи, че правителството на региона е в тесен контакт с Mercedes, но подробностите за обсъждането на по-нататъшната съдба на завода не се разкриват.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 емо 73 канар

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Наистина си много смешен.
    Знаеш ли колко е средната работна заплата в Москва???
    Явно знаеш, щом не искаш да стегнеш куфари те и да ни освободиш от присъствието си.

    Коментиран от #3

  • 3 Ами

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "емо 73 канар":

    Ти знаеш ли колко е. Защото в Петербург още през 1999 заплатата стартова на лекар беше 1000 долара, на работник е машиностроенето 1500 мога още да изреждам. В Москва още повече или поне същото
    Сега си представи колко са. Затова и руснаците са най желаните туристи. А още нещо в Туапсе и Новоросийск са около 70 процента от тези по горе.
  • 4 Последния София

    1 3 Отговор
    Мерцовете си тръгват , но идват китайците:) . Абе ботокса ги прави все по-велики . Скоро дръпнатите очи ще си напазаруват цяла Клошария , не само сибирските пустини :)
  • 5 Койма

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Вече нямат обаче.