5 Юли, 2013 17:58 5 323 0

Разрушиха пирамида на 4000 години

  • пирамиди-
  • перу-
  • строители

Опазването на хилядолетното културно наследство на планетата е може би една от най-трудните задачи, която стои пред хората. Често до археологически находки се стига при строителството на нови сгради. В случая обаче става дума за пирамида на 4000 години. Тя се намира на няколко километра северно от столицата Лима.

Разрушената пирамида се е използвала като религиозен център от древно индианско общество, много преди Колумб да открие континента. Тя е една от 12-те пирамиди в комплекса El Paraiso. Височината й е била 6 метра, а общата тежест на използваните камъни е над 100 000 тона.

Разрушаването на пирамидата е станало през уикенда. Предотвратено е унищожаването на още три пирамиди, съобщи Рафаел Варон, заместник-министър по въпросите свързани с културното наследство в Перу. Местните власти са повдигнали съдебни обвинения срещу две строителни фирми, отговорни за разрушаването на археологическия обект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА