Last news in Fakti

8 Септември, 2022 15:51 3 376 5

Започва ремонтът на един от най-известните гейзери в България

  • сапарева баня-
  • гейзер-
  • ремонт

Това е 103-градусовия гейзер в Сапарева баня

Започва ремонтът на един от най-известните гейзери в България - 1
Снимка: БГНЕС

Започва ремонтът и прекаптиране на авариралия преди 4 месеца 103-градусов гейзер, който е атракцията, привличаща туристите, и емблемата на Сапарева баня, каза за БНР кметът на курортния град Калин Гелев.

Договорът е с пловдивска фирма, която единствена в страната има лиценз за извършване на такива геотермални ремонти и оборудвания.

Изригващият на всеки 20 секунди до 20 метра стълб гейзер аварира през май - положената преди повече от 50 години тръба се спука на около 400 м дълбочина. Налягането падна, гейзерът беше спрян.

С помпи от извода през цялото лято се подава вода за хотелите и къщите за гости, за басейните, плажовете и почивните бази и балнеообекти.

По закона за обществените поръчки, каквото беше изискването на МОСВ, беше определена фирма от Пловдив, която ще извърши ремонта за над 100 хил. лева, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

"Срокът на изпълнение е 20 дни, което не е малко, такова им е желанието. Ние като имаме яснота, тогава уведомяваме собствениците на хотели, ползватели на минерална вода, че ще им се наложи поне 10-ина дни да си помислят хубаво кога можем да почнем работа."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Койдозлу

    11 3 Отговор
    Договорът е с пловдивска фирма, която единствена в страната има лиценз за извършване на такива геотермални ремонти и оборудвания.

    А защо не се пробва с външна фирма.
    Може и по евтино да седне
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    11 0 Отговор
    Е, само него не сте прецакали. Я припомнете, има ли нещо, което да сте ремонтирали и да е изтраело няколко години без нова нужда от ремонт?