Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 09:21 210 218 62

Промениха основен закон, касаещ всички собственици на жилища

  • зуес-
  • етажна собственост-
  • промяна

Променя се и начинът на провеждане на общо събрание на собствениците

Промениха основен закон, касаещ всички собственици на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

С приемането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) от правителството се улеснява достъпът до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради. Промените са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (НПВУ/Плана), имаща отношение и към изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване“.

За да се улеснят инвестициите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост. Това ще улесни и кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Разпореждането с този ресурс ще може да се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, прието от общото събрание.

Променя се и начинът на провеждане на общо събрание на собствениците. В изрично изброени в закона случаи се предвижда възможност общото събрание да се провежда чрез онлайн връзка, не само присъствено. Така се увеличават възможностите за участие на повече собственици, ползватели и обитатели и се създават условия за по-добра комуникация в етажната собственост. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласуване на решение на общото събрание. То ще може да се извърши до 7 дни преди провеждане на заседанието чрез декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на електронна поща, подписана с квалифициран електронен подпис. Отпада нормативно определената възможност за отлагане на общото събрание за следващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото събрание ще се отлага с един час и ще се смята за законно, колкото и идеалните части от общите части на етажната собственост са представени.

С промените се вменява задължение всеки собственик или ползвател в срок до петнадесет дни от придобиване правото на собственост или ползване на самостоятелен обект в сградата в режим на етажна собственост, както и при отдаване на самостоятелния обект под наем или встъпване в друго правоотношение, допускащо пребиваване на лица различни от собственика в самостоятелния обект, да подаде декларация за вписване в книгата на етажната собственост на съответните данни. При неизпълнение на това му задължение, съответният се наказва с глоба от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице.
Предвижда се книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид. Данните в нея ще се съобщават на управителния съвет (управителя) чрез декларация по образец.

В законопроекта се предлага заплащане на възнаграждение без значение дали управител е собственик на самостоятелен обект в сградата или управлението е възложено на търговец, извършващ по занятие управление на етажна собственост. Въвежда се и задължението на етажната собственост да избере контролен съвет или контрольор, като за тях също е предвидено заплащане на възнаграждение. Общото събрание има възможност да гласува тези възнаграждения да не се плащат освен в случаите, когато управлението е възложено с договор на търговец. Запазва се принципът децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разходи за управление и поддръжка. Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Със законопроекта се регламентира професионалното управление на етажната собственост в многофамилните жилищни сгради. По този начин ще се подобри контролът върху компаниите, извършващи тази дейност и ще се гарантира по-голяма отговорност спрямо потребителите. Въвежда се изискването лицата, които управляват и поддържат етажната собственост, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, с изключение на физическите лица - търговци по същия които не могат да бъдат професионални управители. Всички те ще бъдат вписани в специална единна информационна система, която обединява два публични централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните управители на етажна собственост и Регистър на етажната собственост, съдържащ данни за: сдруженията на собствениците на територията на Република България, както и за управителни съвети (управители) на етажна собственост на територията на Република България, регистър към МРРБ и ще получат удостоверяващ документ.

Регистрацията на професионалните управители - търговци е със срок на действие до 5 години и вписаните търговци ще трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях. Предвижда се ако професионален управител-търговец, който извършва управление на етажна собственост е без необходимото по този закон удостоверение за регистрация или продължава да осъществява такава дейност след заличаване на регистрацията, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1500 лв. до 2000 лв.

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват дейността на територията на страната, професионалните домоуправители-търговци ще трябва да отговарят на определени условия. Част от тези условия са следните обстоятелства: да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако не са реабилитирани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност, да нямат публични задължения, с изключение на задълженията по невлезли в сила актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени задължения, както и да имат осигурен административен капацитет от минимум едно лице, наето по трудов договор. За професионалните управители-търговци се въвежда и изискване ежегодно без прекъсване да поддържат застраховка „Професионална отговорност“, която ще покрива вреди, причинени при и по повод упражняване на дейността. Целта на промените е правата на потребителите на услугата да бъдат максимално защитени и да се гарантира високото ѝ качество.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 клаус швабата

    134 19 Отговор
    2030те ще притежавате нищо не ще сте щастливти като ирландскта пастирка
  • 2 Чичо ти

    292 4 Отговор
    За 30 години не видях един нов/променен закон който да не бърка в джоба на народа
  • 3 Пунта Мара

    295 5 Отговор
    Пак ОГРОМНА БЮРОКРАЦИЯ и спънки,много често непонятни за огромната част от населението.Писане на закони на килограм няма да оправи нищо!Направете ПРОСТИ,ТОЧНИ И ЯСНИ правила,такива че всеки обикновен човек да разбира и да е в състояние да изпълни!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бонев

    272 2 Отговор
    В едно съм се убедил. След всяка промяна ми се налага да плащам все повече за вход.
  • 6 Баста

    243 19 Отговор
    Не давам и стотинка за заплата на нищонеправещи домоуправители.
  • 7 Ха ха!

    247 15 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПОТИИ? ЗА КАКВИ ЗАПЛАТИ НА РЪКОВОДСТВО НА ДОМСЪВЕТ СТАВА ВЪПРОС? ЧЕ АЗ ТРЯБВА ДА РАБОТЯ САМО ЗА ТЯХНИТЕ ЗАПЛАТИ.
  • 8 Павел пенев

    240 7 Отговор
    Кого питахте, че направихте тази гнусотия за да бъркате по-лесно в джобовете на всички живеещи в жилищната кооперация, а не само на тези които са теглили кредити.
  • 9 Факти

    183 10 Отговор
    Ще стане много интересно за хората, които имат много имоти. Излиза че ще плащат на много домоуправители.
  • 10 Мда

    208 5 Отговор
    Премахване на общите водомери и топломери, а съответните дружества да си преработят инсталациите и да сключват индивидуални договори със собствениците и контролни уреди на входа на апартамента!
  • 11 Перо

    258 15 Отговор
    Непрекъснато се въвеждат промени за безконечно плащане на всевъзможни измислени “услуги” с една единствена дългосрочна цел, слабоплатежните собственици да си продават жилищата и да се уедри собствеността на една каста мошеници, които да печелят от наеми! Знае се,че в БГ има един от най-високите проценти собственици на жилища в ЕС, а това е неприемливо за определена каста! Абсолютно лобистки закон,прикрит зад “социални” интереси!

    Коментиран от #12

  • 12 Есен е

    139 23 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Точно така.По правило у нас тази каста
    е еврейска.Всичко ,което си постигат
    минава без обсъждане мнения дискусии.
    Европа ни завижда, за тази собственост
    и по линия на ценностите ни кара да
    изнемогваме и да станем роби на
    собствените си жилища.А,нямаме
    система за общежития( унищожиха я)
    И го прави служебното,което не му е
    работа.Конституционните съдии са
    доказани ликета и край с държавата.
    Кой ще даде отпор и как- няма такова
    държавно устройство.Служебното си
    заминава и Донов е чист и прост,но
    хората са на улицата.
  • 13 Царе сме на ремонтите!

    104 4 Отговор
    А селската пръчка ще изстърже стиропора и ще направи ремонт на ремонта!
  • 14 63367228

    166 10 Отговор
    Тва е няква лудост ,безумие.
  • 15 факти

    163 4 Отговор
    големи глупости сте приели!!! хора без работа, на които им се заплаща откъде ги измислихте тия
  • 16 Карък

    108 5 Отговор
    Дяволът като си няма работа,знаете какво прави.
  • 17 Уууууууу

    144 15 Отговор
    Въвеждат отново домовата книга и регистрацията, даже и глоби предвиждат! Нали беше тоталитарно?! Закон за лични данни измислиха...луди и алчни ни управляват, в собствен интерес...
  • 18 От Варна

    153 10 Отговор
    Домоуправител съм на доброволни начала по собствено желание. Входът ни е от 12апартамента, 5празни. Един се дава под наем, сменят се наематели, не можем да хванем собственика за никакви сметки. На събрание идват три пенсионерки, живеещи сами. Другите са заети и нищо не ги интересува. Едва събираме пари за общи разходи, макар, че младите работещи имат по две коли.Та какво остава за заплащане на домоуправителя! Не мога да си представя как се оправят големите входове. Всички закони за етажната обственост са само на хартия, никой не ги знае, та камо ли да ги спазва. По-рано полицията правеше проверки на домовата книга, сега всичко е на самотек. Българинът има интерес само до вътрешния праг на жилището си. Останалото е тинтири-минтири! Поздрав на домоуправителите -доброволци и дано да има някъде ред според закона?

    Коментиран от #30, #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Афродита

    161 8 Отговор
    Възмутена съм,това е абсурдно,домоуправителите в повечето случаи официално си присвояват за щяло и нещяло пари,фалшифицират,а сега и ще взимат кредити от наше име,демек може да изтегли половин милион и да засегне в чужбина,а по тоя закон изобщо не носи наказателна отговорност,а само административна и после останалите съкооператори да му плащат дълга.Това е долен закон,как не ги е срам.Просто това е скандално нарушение на човешките ни права.

    Коментиран от #31

  • 23 11111

    30 21 Отговор
    Казват ви го простичко. Има си правила, закони и всички във входа следва да спазваме, а не едии кои си, те са големи хора, те отсъстват с месеци, на тях пари няма да взема, ама другите, отсъствашу по болест, тях няма да ги пожаля и така заможните са ок, а др ощетени, бякои. Пример ви давам. Никой не иска да дава пари, да си почиства стълбищата, а има роми цяло лято в една стая и на коридора стоят в жегата, викат, минават и никой не смее да им направи забележка, а касиерката, дали не не лъже, имат 200 лева да ми дават т е дължат, като нямат пари социала или дпс да ги поеме, това е техният електорат, тартор.. И те го казват, толкова им е ума. Независим Домоуправител следва, платен. Професионалист.

    Коментиран от #27

  • 24 Българин

    96 1 Отговор
    И пет закона за етажната собственост да напишат, файдата е никаква, който има съзнание си плаща частта от общите сметки и участва в поддържането на етажната собственост, който не иска да плаща, никой не може да го накара.Другото са само приказки на вятъра.
  • 25 Анонимен

    35 9 Отговор
    Ще теглят. Защо не. Който не е платежно способен да си ходи на село, в махалата. Не може да дават квартири под наем, да ни наводняват 5 г шест пъти и ние отдолу да се грижим за ромите. Нямали пари. Обаждам се на хазайката, тя, ние сме се разбрали, ори ремонт, те ромите да плащат. Излиза полицая цивилен младото у той.. Нарушавате им правата, кои права, ако не сне ние, тече слиза пи долните етажи, но толкива му е ума, явно от страх, да не си изпусне държавната баница. Полицая млади момко, не трябва при спор да взема страна
  • 26 Анонимен

    10 16 Отговор
    Със заканителен тон полицая. Пратили го да въвежда ред. Ред но без да вземате страна, в монента циганина крещи пред децата си. Непрестанно и по малките часовекurво на жена си колкото му глас държи. Чукат, бият се, всеки ден, мило полицайче, дошло ред в блок, къде живяха най възпитани от системата, но си куоухте държавната чеез нотариуса какин Димитров покойник вече и брат му в варна, но не дадохме, защото сме прости я. Имаме, ни всичко искаме по канален ред. Преби ги циганина. Всеки ден 5 г и получи х инфаркт от тях, а българите се радват
  • 27 Да, така е.

    49 3 Отговор

    До коментар #23 от "11111":

    Но, питам се, как новоприетите промени ще ПРИНУДЯТ омите да плащат месечните си вноски за поддръжка на междуетажната съсобственост? Т.е. кой е новият механизъм, който няма да им позволява оттук нататък да се измъкват? Питам, щото не ми стана ясно. Държавата не може да ги задължи тока и водата да си плащат и тези неплатени задължения се преразпределят между останалата част на обществото, та вноски за поддръжка на междуетажна собственост ще плащат.

    Коментиран от #35

  • 28 Калъчева

    90 2 Отговор
    Това ли беше най-важното, което трябваше да гласуват в НС, за да получим европейските пари, да се гласува бюджета и поправките в социалната област?! НВещастници, за това ли ви избираме? И оръжията за Украйна, негодяи.
  • 29 Емо

    34 5 Отговор
    Нищо не са променили. Променете си вие заглавието или си сменете чипа. Предложили са промени. До приемането има много хляб да се изяде.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧНО

    24 1 Отговор

    До коментар #22 от "Афродита":

    НО КОЙ ЩЕ НИ ЧУЕ,.. но е съвсем правилно, да взема от мое име кредити и никой да не му държи сметка
  • 32 от Гърция

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "От Варна":

    И аз бях като Вас, но всички илюзии умряха и сега се радвам на живота в Г. Сигурно и на Вас скоро ще писне и Ви пожелавам успех!
  • 33 ПИСНА МИ

    23 4 Отговор
    ТЕ ни гонят от страната а ни молят да гласуваме ииии затова ли са там да са срещу народа си....ЗАБЯГВАМ ЗАВИНАГИ....НИЩО ДОБРО и пак ТЕ..
  • 34 Фройд Дучев

    35 1 Отговор
    Всичко в тази държава се прави за измамниците и престъпниците, накрая всичко ще се разложи може би и така трябва...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Какви

    35 1 Отговор
    са тези измислени "професионални домоуправители",дето сте измислели да допущат хората в етажната си собственост,повтарям собственост да им се разпореждат.Това само мошеници и лобисти са измислели този закон,да рекетират хората за заплати от НЕПРИКОСНОВЕНАТА ИМ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и да слухтят,ако могат да си присвоят някакво жилище .Какви са тези кредити ,дето друг ще ми връзва гащите.Кой го внесе този закон да му счупя главата.Строителната мафия или ОПГ ГЕРБ и ОПГ ДПС.?
  • 37 От къде

    36 3 Отговор
    накъде измислени търговци ще ни управляват ИЛИ ИСКАТ ДА НИ ПРИСВОЯВАТ СОБСТВЕНОСТТА???????????
  • 38 Започнаха

    30 5 Отговор
    пак с мръсните си лобистки закони гербавите.Това ли ви беше най-голямата мъка да рекетирате хората да плащат на измислени трговци мошеници да ги контролират,пак диктатури и рекет.Безсрамници.Мошеници.Да измислят схеми за скубане на пари еша им няма.
  • 39 Митко I

    20 1 Отговор
    А ще оправите ли тези дето са се в писали по адреси. А управителите не ги познават. В нашата държава всеки може да си измисли някой адрес и да каже тук живея има апартамент живее едно тричленно семейство а на адреса се водат 13човека..
  • 40 Кой ги

    26 2 Отговор
    измисли тези търговци-професионални управители?С една дума мутри-мошеници да те следят какво става в етажната ви собственост,че и да им плащаш.Вие за малоумни ли вземате хората.Що за перверзия?Тоталитаризма ли ще връщате,когато набелязвахте къщи и им вкарвахте насила хора да живеят там и после не можеш ги изрита.Какви са тези измислени скубачи,не стига че купуваш жилище на баснословни цени и само на замаска и без врати и после цял живот кредити ,ами ще ни натрисат и измислени забележете-професионални управители,че търговци,че да им плащаме солидни заплати за нищо и да ни смучат от джоба.Евалла на мафията,само търси вратички за рекет.Кой го внесе този закон?
  • 41 ! - крадене на цели блокове чрез банки

    33 3 Отговор
    Парите от общите ви нужди няма да покриват само заплатите на т нар. търговци ( домоуправители), които , не се съмнявайте ще поискат по 2000 лв заплати на месец....добавете по 1000 лева заплата и за касиери, контрольори и т н ...т е. на месец входа ще трябва да събира от ограбваните собственици по 4000-5000 лева само за заплати на некви, които единственото, което ще правят, е да теглят кредити без лимити очевадно с лихви по 10% от банките (може и от бързите кредити) за всички ремонти - съществуващи или несъществуващи/измислени/фиктивни в етажната собственост.....При мен тука едни нерегистриеани никъде мошеници така почнаха през два-три месеца да си измислят дори ремонти в частните си гаражи под блока, обявявайки ги за "основи на блока" ....Накрая тези престъпници - търговци/домоуправители по ЗУЕС ще заягнат в чужбина с откраднатите кредити (особено, ако не са и собственици в блока), а блокът ще стане собственост на банката при необслужване на изтеглените от търговците кредити от името на етажната собственост....Не знам хората осъзнават ли, как ще загубят жилищата си, много от които дори още ги изплащат с 30 годишни кредити, а сега някой си ( най-често абсолютно непознат и вече неконтролируем - не се изисква присъствие на всички собствени вече за взимане на такива решения, обърнете внимание и на това, с мнозинство , без мнозинство на общите събрания вече ще се решава за тия кредити, размера им, броя на кредитите ) ще им изтегли още кредитИ ( множествено числ
  • 42 Гласоподавател

    20 1 Отговор
    Кой е предложил този законопроект?! Да си знам на следващите предсрочни избори! Вместо създаване на ред и яснота се натриса още по-голяма бъркотия и условия за безнаказан грабеж и чиновническо-адвокатско-съдебна корупция!
  • 43 123456

    11 0 Отговор
    Нищо против никого, но при наводнения следва те да си сменят маркучи, да си викнат майстор и те да си платят, но не желаят и тъй като ние сме потърпевши от долните етажи сме принудени да им плащаме на майстори. Дори не ги търсят, не ни пускат да видим теча от кой етаж по горен е и се налага аз да им търся майстор и аз да им плащам за ремонта , отделно при нас е ужасно, таваните ни всеки момент може да паднат. Идва майстора при мен и ми казва плащай, те нямали пари. И мъжа ми плаща, защото, ако не платим и не викнем майстор теча ще тръгне по етажите. Многократно сме казвали на домоуправителя, касиера, но тъй като са от малцинството и явно имат страх от тях, казват ни, нарушавате им правата, а др българи веднъж и те от тях теча от 8,7 и надолу водата, а на 7 етаж във вода и хомката вместо да ни предупреди коридора им във вода.. Не трябвало в чужди жилища да влизаме и по тая логика да ни Наводняват ли?!!Те не плащат, а ние сме потърпевши и си искаме правата. Не може, кой каквото си иска да си прави. Това не е закана от моя страна, а молба и моля, след като нямате пари е редно да се изнесете или партиите да ви осигурят жилища или да ви платят ремонтите. Живейте на квартира, но се грижете за дома ви и затваряйте леко асансьора, а не с трясъци. Трудно ще се оправи България .. Ужасно е да живееш в Нея.

    RS.. Нищо против никога. Идеални хора няма и ние аз не съм идеален човек, но е време за промяна. Ето имаме възможност отдолу нас и ние да санираме, но при тия

    Коментиран от #60

  • 44 Домоуправител

    10 0 Отговор
    Законите са хубаво нещо само, че трябва да има хора, които биха ги ползвали, както трябва,а не да се четат като дявола евангелието. За съжаление много от тези, които стават домоуправители не познават закона и не го прилагат правилно. Да управляваш не означава само да заемаш длъжност това е разбиране и отговорност!
  • 45 Анонимен

    5 0 Отговор
    И хазаите имат в случая вина. Дават ги под наем, а не идват да ги проверяват. Казват, че са ги дали на фирма за една година и те имали задълженията да се грижат. А непрекъснато си менят мнението, като ги потърсим по телефона. Нямате право да ни безпокоите и затварят телефона. И така се въртим в омагьосан кръг и всипко се рули, не само в тоя град, а и при родителире ни. Но друго си е вкъщи, но уви не всеки има тая възможност, а и няма за кога, нашата къща е построена при родителите ни покойници. Дано там да има човек покой. Който е нечистоплътен, мръсотията не им прави впечатление и от там не следват забележки и така аз в случая, съм черната овца, че си търся правата. При бай тошо имаше ред, а днес е анархия, може би това е целта, да урем и да ни купят жилищата. Знае ли се зад тях кой стои.
  • 46 Гражданин

    2 3 Отговор
    Мерси по долу за констатациите и подкрепата. Домиуправиреля е добро момче от герб е, полицай е, но ходи и на село. А касиерката ни е и тя от герб и когато й кацеш, боли ме глава, оперирана съм и затваря вратата. Държат за хората на. А и касиерката купи апартанент в Пловдив за 200 хил и не и е за тук, така мисля и е така. 33 г тя си знаеше какви ги вършеше и сега дава на всеки да събират пари, но следва отказ. Всеки днес се съобразява с обстоятелствата може би. И имат страх от либералите. Това е мое мнение, а не следва. Другия полицай се обръща към нен, нас, нсрушавате им правата, ще се оплачат от вас. Мъката си е наша. Срещу мнозинството не се спори, нищо, че сне прави и близките ни от 5,7 години не са си идвали у дома. Тежи ни, но всички са срещу нас, а защитават хомката. Млади са, бъдешето е у тях, а не знаят, че по всяко време я пребива пред децата, не винаги, но всеки се е скрил като лалугер у дома и при викове от тяхна страна през деня не отваря врата, а са соец ченгета, от старите, но всеки явно си казва, нали не са отгоре нас. Не не искам съжаление, а искаме да се грижат за наеманите жилища или както казват др живущи.. От жиганин кво искате
  • 47 Анонимен

    2 1 Отговор
    Юрист е, но всеки бяга от нямащите брстя и сестру, иначе би ни помогнал и бихме ги осъдили, да им докажем във входа, че сме прави
  • 48 Нерегистриран

    1 0 Отговор
    Юрист е, но всеки бяга от нямащите братя и сестри... би ни помогнал и бихме ги осъдили, да им докажем във входа, че сме прави. Интереса клати феса. Кой има горе гръб има всичко и му е позволено да се държи диктаторски, именно, тия не желаят промяна, реформи, за да си карат, както на тях им е изгодно, добре. Двете крила /прокопиев пеевски/ се карат, народа страда.
  • 49 Пишмян домоуправител

    15 0 Отговор
    Поредния закон направен в полза на частните домоуправителя и в щета на всички останали.
  • 50 $$$$$$

    11 0 Отговор
    Как така без присъствието на мнозинството собственици ще се провеждат събрания!!? Как така на тези събрания без кворум ше се взимат решения та даже за заплата на самоизбралия се , та даже за теглене на заем и ..... каквото се сетите!!!?? Контрольор ли? Абе малоумници ли са съставитемите на закона или имат фирми за управление на имоти. И сега домоуправителите имат необосновано високи права срещу никакви задължения. Престанете да се гаврите с хората, слабоумни първенюта! Не разбрахте ли , че всеки абсурден закон или дори само лобиски текст в закона създава поредица от аномалии, саморазправи, нихилизъм и повсеместна подигравка с законността.

    Коментиран от #52

  • 51 $$$$$$

    0 1 Отговор
    Извинете! В бързината и яда си съм написал грешно парвенюта и лобистки.
  • 52 Д-р Хаус

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "$$$$$$":

    То и сега има такава възможност, ако събранието е отложено за следващия ден. Просто отпада пунктът "отлагане за следващия ден", но по същество законът си остава същият.
  • 53 АКО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА

    8 2 Отговор
    по-добре беше при Тошо. Сега животът стана невъзможен. Явно ни гонят от Б-я. Даже и цветя не можеш да си отглеждаш, ако не си регистрираш кладенеца или да си отводниш двора или къщата, ако не си регистрираш дренажа.
  • 54 собственик

    3 0 Отговор
    Големи тъпотии са се изписали. Етажната собственост реално се състои от средно 8 апартамента в големите градове. А има и много панелки със по 18 апартамента етажна собственост. И ще кажете че 18 или 8 собственика не могат да се разберат ? Ако собствениците са б0kлyk тогава никой не може да им помогне.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Алооооп

    4 0 Отговор
    Нали всичко друго в държавата е наред ,та за втори път служебното правителство приема в мандата си още нови дивотии във връзка с ет. собственост, сякаш така са зайнтересовани ,че само за едни пари на сл. домоуправители мислят ,без да се осъзнават че втъжняват живота на съседите още повече и никой не питат! Докога бе..
  • 57 Калин

    5 0 Отговор
    Само идеи за нови и нови НПО-та с цел да вземат и нямането на хорицата. Накараха хората без да разберат да плащат наем че живеят в собствено жилище. Ама нещата ще стават по-зле ако си седите на диваните и поемате всяка следваща репресия на поставените политици, да поставени, защото и не гласувате.
  • 58 Аман

    6 0 Отговор
    То общите пространства в градовете и селата ни са в окаяно състояние. Занемарени са всички обществени пространства, болниците, пътищата ....... дето са задължение на държавата и общините, те тръгнали да се разпореждат в частната собственост!! Я не се месете в домовете на хората, там дето не ви е работа. Оправете обществените пространства, не крадете и не унижавайте народа, а домовете си ние ще си ги оправим. Малоумници нахъсани с претенции!
  • 59 Психодиспансер

    7 0 Отговор
    От личен опит ви казвам да не се занимавате с "професионални" домоуправители, тези нито са професионални, нито са домоуправители, но пък са изпечени крадци на средствата на живущите! Даже си позволяват да се държат все едно сме наематели или сме им подчинени! А тези промени явно имат много силно лоби от доближените фирмички, щом ще им искат и застраховка професионална отговорност - пак някой застраховател ще печели, както и така ще разчистят по- дребната конкуренция, която няма да плаща такава застраховка и няма да назначи поне един служител. Но пък ние сме си виновни сами. Докато не започнем да се интересуваме какво ни готвят и да се противопоставяме, така ще бъде! Следващото е еврото, с него вече ще ни довършат, а и новият закон за здравето на ДБ! Дерзайте!
  • 60 Съвет

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "123456":

    Застраховайте и застрахователя да плаща, а той ще си води делата за обещетение.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 БгТопИдиот

    1 0 Отговор
    Изчетох мненията.Извод:

    Купете си къща и ще имате най-много трима съседи и най-малко ядове.

    Като моя милост.