Last news in Fakti

4 Август, 2003 00:00 582 0

Столичната община обяви конкурс за парка Врана

  • врана-
  • парка-
  • проекта-
  • общината-
  • поддръжката-
  • община-
  • парк врана
Столичната община откри процедура за изготвянето на проект за реконструкция и възстановяване на парк Врана. На 10 август 2001 г., след като нареченото на неговото име движение спечели парламентарните избори, министър-председателят Симеон Сакскобургготски сключи договор за дарение на парка на софийската община с условието тя да се грижи за охраната и поддръжката му. От общината твърдят, че за тези две години са изпълнявали задълженията си, но проблемът бил в недостига на отпусканите от бюджета средства. Столичният общински съвет гласува сумата, която се отпуска ежегодно за поддръжката на всички зелени системи на общината, след което тези средства се разпределят за всеки от парковете. За тази година общата предвидена сума е 2.4 млн. лв., като около 160 хил. лв. са за Врана. По предварителна оценка за парка са необходими не по-малко от 1.8 млн. лв. Общината е в състояние да осигури само средствата за изготвяне на проекта за реконструкция на парка Врана в размер на около 60 хил. лв., а се очаква финансирането на изпълнението му, което ще погълне минимум 1 млн. лв., да се поеме от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Първоначално реконструкцията на парк Врана е била включена в един от седемнайсетте пилотни проекта на Агенцията за устойчиво развитие и евроинтеграция (АУРЕ). АУРЕ е неправителствена обществена организация с идеална цел. Тя работи с подкрепата на правителството, общините и граждански организации в изпълнение целите на програма Дневен ред (Адженда) 21 на ООН и в помощ изготвяне на програма Дневен ред-България. Целта на проекта е била да се възстанови и поддържа уникалният ботанически парк от 120 хектара, създаден от Фердинанд, дядо на сегашния български премиер. Идеята е била комплексът заедно с двореца да се превърне в обект на екотуризъм, образователна дейност, научен и исторически туризъм. В края на 1997 г. АУРЕ е връчила проекта си в столичната община. Основният фактор за реализацията на програмата е бил паркът да остане държавна собственост. През 1998 г. обаче Конституционният съд обявява за неправомерна конфискацията на имотите на царското семейство през 1947 г. и в следващите години Симеон си връща повечето от тях. През 2001 г. премиерът дарява парка на общината, като си запазва дореца.
Още на 19 май 1992 г. с публикация в Държавен вестник парк Врана е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство от национално значение. В парка растат т.нар. интродуцирани видове, които по принцип виреят в други географски ширини и за отглеждането и поддръжката им се изисква полагането на особени грижи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА