Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 11:07 2 155 6

Имотен сегмент, който се върна на ниво отпреди пандемията

  • мол-
  • търговски център-
  • пазар

Лек спад на наемите търговски площи в площи в молове

Имотен сегмент, който се върна на ниво отпреди пандемията - 1
Снимка: М. Богданова ©

Изминалата 2022 г. беше белязана от изключително бързото развитие на логистичните площи, особено при ритейл парковете. Фактори като нарастването на приходите и възстановяването на посещаемостта на търговските центрове допринесоха за възвръщането на сегмента на нивата отпреди кризата. През годината бяха открити над 100 000 кв. м нови ритейл паркове, което е почти три пъти над площите, открити през 2021 г. Към този момент опериращите ритейл паркове у нас възлиза на малко над 300 000 кв. м.

Търговските центрове не отчитат особено раздвижване, като тези в София регистрират лек спад на незаетите площи в рамките на последното тримесечие - до 5.6%.

„Продължаваме да наблюдаваме активно разрастване на дискаунт веригите в цялата страна. През годината на пазара навлязоха и нови брандове в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи и обувки, основно такива с присъствие или текуща експанзия в региона ”, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

И в този сегмент наемните нива отбелязват умерен ръст, като наемите в търговските центрове се запазват стабилни – 35 EUR/кв.м., с тенденция за леко увеличение през първото тримесечие на 2023 г. Наемите на магазини, разположени на централни търговски улици, както и тези в ритейл парковете нараснаха с 5%, отразявайки инфлацията и свързаното с нея увеличение на разходите на наемодателите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    3 2 Отговор
    Еееххх,шушулчета сладки,сиренето винаги е с пари
  • 2 Коментар

    3 1 Отговор
    Супер, дано повечето сектори се върнат на нивата от преди пандемията, т.е. -30% на всичко.
  • 3 купувач

    1 1 Отговор
    Цените на софийските панелки ще паднат до нивата от 300-500 евра/кв.м. Така изглежда. Обаче не се знае кога. Ако продължават да печатат пари като луди , цените отиват по дяволите .

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Бай Гошу

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "купувач":

    Не мога да разбера, защо хората продължават да говорят че централните банки печатат пари в сегашно време. Толкова е лесно да се провери баланса на ЕЦБ и ФЕД в интернет. ЕЦБ намали баланса си от 9трилиона на 8трилиона за няколко месеца, това е горене на пари, не печатана. Спада от 1 трилион е около 25% от напечатаните пари от 2020г, в момента се премахва ликвидност.
  • 5 Жоро

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "купувач":

    Панелките са много по здрави от новите блокове и няма да паднат скоро.Днеска видях в голяма хран.верига краставици на близо 8лв.,така,че.....
  • 6 купувач

    1 1 Отговор
    Обаче и новото строителство държи цена. Защо ? Лихвите нагоре, разходите нагоре, а цените на новото не мърдат надолу. Май има нещо друго.