Last news in Fakti

26 Април, 2023 09:21 5 183 16

Банкя - новият фаворит за спокоен живот

  • банкя

В града е разположено най-голямото училище на Балканския полуостров

Банкя  - новият фаворит за спокоен живот - 1

Развитието на крайградските софийски райони през последните десетилетия очерта като най-предпочитани дестинации кварталите и селата в полите на Витоша. Това е напълно разбираемо, предвид близостта до планината, чистият въздух и традиционно възприеманите като елитни райони на Бояна, Драгалевци, Симеоново, Владая, Малинова долина и други. За съжаление обаче, в много от тях се засилват проблемите с презастрояването и строителството на многофамилни жилищни сгради без подходяща инфраструктура като улици, канализация, паркоместа, зелени площи, без достатъчно места в детските градини и училищата. Такива проблеми са характерни за много от южните райони на София, но вече се засилиха и в квартали като Драгалевци, Симеоново, Княжево и Бояна, които допреди няколко години бяха райони с преобладаващо еднофамилни сгради. Подобни процеси са трудно обратими и всякакви мерки на общината за осигуряване на нормално благоустройство ще бъдат закъснели, трудно приложими или дори невъзможни, поради изчерпващите се терени и пространства.

В тази ситуация си струва да се отбележат преимуществата на град Банкя, разположен само на 16 км от столицата, в полите на Люлин планина и Витоша. Въпреки близостта си до София, той сякаш остана встрани от тенденцията на хаотично презастрояване. Вероятно това е резултат на разумна политика на местната управа, както и забавеното изграждане на Южната дъга на Софийския околовръстен път, която свързва Банкя със столицата. Така този град успя да съхрани духа и атмосферата на спокоен и тих район, известен като балнеологичен център. Същевременно, местната управа е модернизирала градската среда с редица инвестиции - реконструкцията на парк „Ротонда“, изграждането на пешеходни зони, впечатляващи инсталации с водни ефекти, детски площадки, минерални плажове и други.

Наред с това, природните дадености на града привличат жители и туристи от десетилетия с уникалния си лечебен климат и лековитите извори. Градът е известен с богатата си зеленина и голям брой слънчеви дни. Планинският бриз предотвратява замърсяването с прахови частици, а въздухът е особено богат на озон и вещества, отделящи се от боровите гори наоколо. Близостта до планините дава възможност за достъпен екотуризъм и разходки. Високите части на града разкриват впечатляваща гледка към три планини – Стара планина, Люлин и Витоша, което прави локацията уникална. Голяма популярност доби и Пътеката на здравето – паркът на Банкя, която се посещава и от много столичани и гости на града.

В Банкя младите семейства няма да се сблъскат с недостиг на места в детски градини и училища. В града е разположено най-голямото училище на Балканския полуостров - 78 СУ „Христо Смирненски“, както и професионална гимназия по туризъм, общински и частни детски градини и две частни средни училища. Предвид наличието на минерална вода, в града има голям брой лечебни заведения и минерални басейни. През миналата 2022 г. отвори врати модернизираната Голяма балнеолебечница, която е емблемата на Банкя. Предстоящото изграждане на Софийския околовръстен път от жк Бъкстон до Люлин и модернизацията на ВиК мрежата също ускоряват позиционирането на Банкя като желана локация за живеене.

Всички тези предимства се очаква да привличат все повече туристи и жители, особено в жилищни комплекси и сгради, съобразени със зеления облик на града.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    50 6 Отговор
    От Банкя дойдоха бедите на България.

    Коментиран от #2, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антидържавата

    39 2 Отговор
    А тук (в Банкя) с каква гмеш се напълни... Беше добро място преди 5-10г. Сега е пълна лудница и селяндурщина с елементи на първенющина.
  • 4 сектант

    12 1 Отговор
    Само ако Иван Вазов беше жив...
  • 5 Продължаваме Промяната

    29 6 Отговор
    Не благодаря! Банкя е градът на Тиквата. Трябва да се сравни със земята и на негово място да се засадят картофи
  • 6 Пучо Капучо

    23 4 Отговор
    Спокоен, спокоен, па колко да е спокоен...те там без канализация верно ептен добре си живеят.
    От тия елитните райони минимум 70% нямат канализация и пътища като хората, обаче спокойствие и баровлък демонстрират. Не става така.
    Лошото е, че и от личен опит говоря, хъ-хъ...

    Коментиран от #10

  • 7 Столичанин в повече

    21 2 Отговор
    Искате да кажете, че свършиха парцелите в Южните райони, сега да се готви и Банкя за съсипване. Хубаво сте го написали, че когато преобладаваха еднофамилни къщи... сега да му мислят защо няма места в детските градини. Никой не е предвиждал инфраструктура за такова безумие. Ти да видиш, уж били бедни, а пазаруват имоти като топъл хляб!
  • 8 плюс минус

    15 2 Отговор
    Прилича ми на концлагер.
    Някои сгради си гледат прозорци в прозорците.
  • 9 наблюдател

    9 1 Отговор
    Жална им майка на тези с хубавите къщички от другата страна на улицата. А и на новодомците не завиждам.
  • 10 Гаглей

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пучо Капучо":

    А да по добре да живееш в панделка в дружба с канализация от колкото в 200 кв. Къща в природата, спокойствието и гледки към планините. Повярвай ми на тези хора там канализацията им е най малкия проблем

    Коментиран от #11

  • 11 Пучо Капучо

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гаглей":

    За каква панелка ми говориш, Въшкаринчев?
    Че нали отдолу написах, че говоря от личен опит?!
    Отде ви намират таквиз въздухообразни тролчета, загадка голяма е...:)))

    Коментиран от #12

  • 12 Гаглей

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пучо Капучо":

    А тогава каква ти е идеята? И не ме обижайте господине аз не съм ви обиждал

    Коментиран от #13

  • 13 Пучо Капучо

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гаглей":

    Идеята ми е, че статията /рекламата/ с Банкя не струва. Щото голямо спокойствие ще го удари човек, когато знае, че е на фекална яма, направо нирваната ще го тресне, та не мое се освести...За инфраструктурата да не говорим.
    Така и с другите елитни райони.
    Ами в случая, понеже става въпрос за Банкя, човек по-добре да си купи парцел или къща направо, в с.Иваняне /на 2-3 км. от Банкя/ - там поне има канализация, а и е по-близко до София. Пример ти давам само...
    Това безплатно от менЕ, ай със здраве.
  • 14 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е са като дойде чалгарчетУ и промяната , цъфнахме и вързахме, за7м. 11милиарда дълг.......
  • 15 Буха ха

    8 0 Отговор
    Владая бил елитен район. Ама верно ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.