Last news in Fakti

29 Октомври, 2003 00:00 1 284 0

До седмици ИПК "Родина" излиза на борсата

  • дружеството-
  • родина-
  • консорциума-
  • демакс-
  • освен-
  • години-
  • решения-
  • акциите-
  • притежава-
  • вестници-
  • акции-
  • софия-
  • интерес-
  • печатница-
  • спорт-
  • пакет-
  • три години-
  • дни спорт-
  • към държавните акции
Най-голямата печатница в България ще излезе на фондовата борса след няколко седмици. Гражданите ще могат да купуват акции от издателско-печатарския комплекс "Родина" в София, след като Агенцията за приватизация сключи сделката за мажоритарния пакет от дружеството. Петдесет и един процента от него се продават чрез конкурс. Първоначален интерес беше проявен от частната печатница "Демакс", консорциум от осем български вестника ("Стандарт", "Монитор", "Виж", "Новинар", "Дума", "Банкеръ", "7 дни спорт" и "Меридиан мач"), "Млада фронта" - Чехия, "Полиграфснаб" - София, "Седем дни спорт" - София, и "РикобоноПресИнвестистман" - Франция. До крайния срок за подаване на окончателни оферти 16 юли в АП депозираха предложенията си "Демакс", консорциум "Обединени български вестници" и "Млада фронта". Междувременно консорциума бяха напуснали "Стандарт" и "7 дни спорт". Депозитът за участие в приватизационната процедура е 1 млн. лв. и беше платен само от "Демакс" и вестниците. По-късно АП определи консорциума от вестници за победител в конкурса. Той предложи цена от 6 000 111 лв., инвестиции от 1.5 млн. лв. за три години и увеличение на заетите с 30 души за същия период, които в момента са 309 души. На второ място е частната печатница "Демакс", която предлага цена от 4 650 000 лв., инвестиции за три години от 1.2 млн. лв., и увеличаване броя на заетите с 24 души.

Приватизационната агенция даде 50-дневен срок за сключване на договор за продажба, който изтича на 31 октомври.

Новият собственик се задължава в следващите три години да запази предмета на дейност на ИПК "Родина", за същия период да не предприема действия за преобразуване на дружеството освен с разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол. Купувачът не трябва да намалява участието си под 51% и да запази цената на печатаните от дружеството вестници към актуалната при подписването на договора.

Ако АП и консорциумът от вестници успешно финализират сделката за 51% от ИПК "Родина", ще се окаже, че този дял няма да е достатъчен на купувача да контролира изцяло дружеството.

В средата на тази година общото събрание е променило устава на компанията. Според промяната по-важните решения, свързани с оперативното ръководство на печатницата, ще се взимат с мнозинство от 2/3 от акциите. На консорциума ще е трудно да промени дори този текст от устава на дружеството, защото според Търговския закон такива решения се вземат с 2/3 от представения капитал. Това означава, че засега държавата с нейните над 43% ще има право на вето при вземането на решения. По този начин се оказва, че контролният пакет в ИПК "Родина" не е 51%, а 67%.

Това предвещава голям интерес към към държавните акции, които ще се предложат на фондовата борса.

Засега Министерството на икономиката притежава 94.28% от акциите на ИПК "Родина", а 5.72% бяха продадени на масовата приватизация през 1996-1997 г. От тях най-голям дял от 1.23% притежава бившият приватизационен фонд "Екип 98".

Напълно е възможно в хода на продажбата на борсата апетити към държавните акции да проявят и други медии освен консорциума от осем вестника. Причината е, че ако те закупят поне 5% от капитала на "Родина", ще могат да упражняват известен контрол, право на който има дава Законът за публичното предлагане на ценни книжа. Например ще може да се иска назначаването на контрольор, който да проверява счетоводните отчети на дружеството, и да се търси съдебна отговорност от мениджмънта за действия във вреда на акционерите. Със сигурност интерес към акциите ще има и от портфейлни инвеститори по простата причина, че "Родина" е лидер в печатарския отрасъл в България. Освен това показваните от него финансови резултати досега съвсем не са лоши. Печалбата за 2002 г. е 1.417 млн. лв. и е увеличена с 40% спрямо 2000 г. Компанията притежава земя от 55 хил. кв. метра и застроена площ от 25 хил. кв. метра. Продажбите му за миналата година са 15.335 млн. лв.

Държавата ще предлага на борсата 43.276% от капитала на ИПК, като в понеделник изтече срокът за подаване на оферти за инвестиционен посредник в конкурса. АП не обяви дали е имало предложения, но така или иначе, продажбата ще се осъществи след подписването на договор за мажоритарния пакет. Преди това дружеството ще трябва да бъде вписано и в регистъра на Комисията за финансов надзор. Това ще позволи на инвеститорите да имат повече информация за реалното му финансово състояние, тъй като отчетите на ИПК ще бъдат обявявани публично на всеки три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА