Last news in Fakti

2 Юни, 2023 12:21 1 699 12

Къде е България на строителната карта

  • строителство-
  • eurostat-
  • данни

Ръст от 12% в жилищния сегмент за година

Къде е България на строителната карта - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386,7 млн. кв.м. Това намаление последва увеличение от 15% през 2021 г., отразявайки периода на възстановяване през годината след пика на пандемията от COVID-19, отчитат от Eurostat. По отношение на броя на жилищата, разрешителните също са намалели с 4% (- 79 100 жилища) в ЕС след увеличение от 16% през 2021 г.

Между 2015 г. и 2019 г. броят на разрешителните е нараснал с почти 6% средно на година. Пандемията обаче прекъсна това развитие. Загубите от 2020 г. бяха компенсирани с увеличение през 2021 г. През 2022 г., дори и след пониженията и в двата показателя, броят на разрешителните все още беше висок, оставайки над нивата отпреди пандемията.

В сравнение с 2021 г. през 2022 г. разрешителните за строеж (по отношение на полезна застроена площ) са се увеличили само в 9 страни от ЕС: Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), България (+12%), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%).

В останалите членки на ЕС спадът в броя на разрешителните за строеж варира между -28% в Люксембург и -1% в Румъния.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    14 1 Отговор
    След 5-6 год. в територията ще останат само бетони , шведи и пенсионери ,които са оживели !!

    Коментиран от #2

  • 2 Брат Румен Ралчев

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно":

    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 3 Вуй

    4 8 Отговор
    Сттрои се здраво навсякаде, само на ривере са му в главата сривове и фалити

    Коментиран от #9

  • 4 Милена Ръста

    4 1 Отговор
    нарастна
  • 5 Аз Кочо

    5 3 Отговор
    Залповете с платени обяви бяха 4 - 5 на ден до края на миналата година. Зимата паднаха до 1 на седмица. Сега закъсвацията е толкова голяма че строителите не дават пари за такива статии. Всяко чудо за 3 дни. В случаят 3 те дни ще са едни 5 до 8 години без сделки и продажби на промоция. Търпение, вече се започна. Големите продажби при предишният балон не се случиха веднага след пика през 2007, а на дъното през 2012.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чудесен коментар

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    право в 10-ката
  • 9 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Уж се строяло здраво и уж навсякъде, а населението намаля с още един малък град и Родопите останаха без още две села. Коя глава слушате?

    Коментиран от #10

  • 10 Вуй

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Родопите и Враца може да намалеят,но София расте, но не старее

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вуй":

    Тъпи3мите на тоталитаризма. Софето направо се сбръчка. Набичка се с пришълци, дошли да търсят поминък, защото столицата е превзела всички инвестиции и е оставила страната обезкървена без никакъв шанс за икономическо развитие. Всичко се централизира в няколко големи града, а останалите са на сух режим и са длъжни единствено да си плащат редовно данъците, без да очакват нещо в замяна. Но, това помпане на капитали в голямото село играе лоша шега на лакомите столичани - придошлите гладни хорица носят със себе си и маниерите и възпитанието си. Затова вече представата за столичанин се свързва с мекащ или бекащ индивид, с ланец на врата, мургав и с таралясник на 25 години, смятащ се за вечно прав и раздаващ гръмогласно "ценни съвети" наляво и надясно. Пришълците си идват с културата и вместо да попоят от старата столична такава, те я изкривяват по техен образ и подобие.

    Коментиран от #12

  • 12 Селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Това е така, но глада е по силен от тока и всеки иска хляб да яде