Last news in Fakti

11 Октомври, 2013 17:29 2 029 4

Няма логика да се удължава мораториума за продажба на земи на чужденци

  • земя-
  • мораториум-
  • чужденци-
  • физически лица-
  • орешарски

С приближаване на 2014 г. активно се говори за последствията от продажбата на земя на физически лица от 1 януари следващата година. Румъния вече  е готова с някои промени в своето законодателство за ограничаване продажбата на подобни имоти на чужди граждани, като например продажба на лице на не повече от 100 000 кв.м. земя. За момента в България не се коментират евентуални законодателни промени. Единственото, което се иска, е удължаване на мораториума. Това обаче на практика не е реалистично, коментира премиерът Пламен Орешарски на проведена днес среща между него и представители на граждански и неправителствени организации.

Седемгодишният период, който изтича в края на 2013 г., технически може да бъде удължен, но това изисква нова ратификация на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, която трябва да бъде отново гласувана от всички останали страни членки. „Не бихме могли да очакваме, че всички останали 27 държави членки ще ратифицират евентуално наше предложение за удължаване на този срок”, коментира премиерът.

„Това е урок за всички нас като общество – първо, много да мислим върху характера на ангажимента, а в конкретния случай и върху срока. Вероятно би било по-лесно да защитим в годините на преговори един малко по-дълъг срок, отколкото сега да влезем в нова процедура”, допълни Орешарски.

Според анализатори цената на земеделската земя ще продължи да расте. Не се очаква обаче АДСИЦ-овете, които са сред най-крупните собственици на подобен актив, да продават земеделска земя на чужденци. Причината е, че фондовете искат цена на декар, която е висока за клиентите, коментират хора от бранша.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    2 2 Отговор
    Така могат да мислят само продажници и предатели! Вън от България!
  • 2 Желязко Георгиев

    1 0 Отговор
    Не разбирам каква е драмата, при положение, че в момента повечето АДСИЦ-ове и оод-та които купуват земя са собственост на чужденци. Практически чужденци купуват земя в България от много години насам. Падането на този мораториум няма да промени абсолютно нищо. Или аз недовиждам нещо или това е поредната простотия с която искат да се разсейват хората.

    Коментиран от #3

  • 3 Руснака Руския

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Желязко Георгиев":

    съгласен съм с теб. някой манипулира обществено мнение като "забравя" да спомене, че чужденците от години купуват земя в България

    Коментиран от #4

  • 4 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснака Руския":

    Чужденците не купуват земя, а български фирми я купуват. Няма проблем, че фирмата е 100% собственост на чужденец. Така ако стане проблем, има законови средства да се оправят нещата. Но ако е физическо лице, тогава ще имаме голям проблем с изоставени земи и незнайни наследници, какъвто има и сега. Много англичани накупиха и изчезнаха. Добре че са с фирми, та да може НАП и ЧСИ да им закрият фирмите и разпродадат имуществото.