Last news in Fakti

20 Октомври, 2013 13:51 1 024 0

Меглена Кунева: Всички правителства обслужваха олигархията в земеделието

  • земя-
  • продажба-
  • меглена кунева

Меглена Кунева изтъкна, че сегашният и бившият премиери Пламен Орешарски и Бойко Борисов изнасят манипулативни данни

"От името на "Движение България на гражданите" обвинявам всички български правителства от 2007г. насам, че не направиха нищо, за да спре пазарът на земя да обслужва само и единствено олигарсите". Това заяви на пресконференция днес лидерът на движението Меглена Кунева по повод спекулациите в публичното пространство за евентуално удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Тя беше категорична, че приказките за удължаване на мораториума имат за цел да обслужат единствено интереса на големите собственици на земеделски фондове - тези, които изкуствено поддържат ниски цени на пазара на земя, взимат под аренда земя за жълти стотинки или я изкупуват на безценица от българските граждани. Тя подчерта, че и в момента Конституцията на България забранява на граждани на трети страни извън ЕС - турци, китайци, руснаци и други - да купуват българска земя и не следва политиците да спекулират с толкова чувствителна за обществото тема.

Меглена Кунева изтъкна, че сегашният и бившият премиери Пламен Орешарски и Бойко Борисов изнасят манипулативни данни. "Преговорите по тази глава бяха затворени през 2000г., от финансовото министерство, в което г-н Орешарски беше зам.-министър и ако е искал, е можел да удължи преходните периоди. На г-н Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005г., когато той също беше част от управлението", коментира Кунева и определи, че е проява на незнание от страна на Борисов да твърди, че преговорите за еврочленството ни са водени от БСП и ДПС. “Ако са толкова загрижени българските премиери за земята, да бяха използвали престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, който да е в полза на гражданите“, добави тя.

"Истинските въпроси за земята са какво направиха няколко поредни правителства за малките собственици на земя  - взеха ли се мерки за опазването на реколтата, как се изкупува продукцията, има ли мир в българските села или хората се заключват в 7 часа и не смеят да излязат. Всичко останало е лицемерие", каза още тя и припомни, че има 4 млн. декара пустеещи земи.

На въпрос как оценява непрекъснатите вотове на недоверие, лидерът на "Движение България на гражданите" заяви, че българските граждани са станали зрители на това коя парламентарна партия ще измисли по-голям номер, за да може да блокира работата на НС. "Има последователен отказ от отговорност от всяка от българските институции – Народно събрание, правителство, Конституционен съд. Сякаш системите на организма на държавата една по една изключват и чакаме сигнала от монитора, че пациентът си е отишъл", коментира Кунева. Тя посочи, че ако е на мястото на опозицията в парламента, е щяла да концентрира усилията си върху бюджет 2014, за да са сигурни българските граждани, че следващата година ще имат нормален живот. "Уви много по-лесно е да се правят вотове, отколкото да се обсъжда бюджет", допълни още тя.

За готовността на България за бежанската криза, Кунева отговори, че правителството няма оценка на риска, не е готово да усвои средства, не подготвя общественото мнение и не умее  да се възползва от доброволските инициативи на българските граждани. "Не е въпросът само в помещенията, ние дори не сме готови да усвоим пари, които ни се дават, защото те единствено могат да захранят корупция. България е получила милиони за ромския проблем и нищо не се е променило", посочи тя.

Кунева съобщи, че в събота на първото заседание на новосъздадения Национален съвет в Шумен беше избран и оперативният орган на партията - Изпълнителният съвет. В него освен Кунева влизат още 15 души, като всеки ще отговаря за отделна политика. Говорител на съвета ще бъде проф. Велислав Минеков. Останалите членове на съвета са Антони Тренчев, Бисер Манолов, проф. Даниел Вълчев, Димитър Делчев, Димитър Танев, Йонко Грозев, д-р Красимир Гълъбов, Людмил Веселинов, Милен Керемидчиев, Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев, Прошко Прошков, Стамен Янев и Тома Биков. Кунева посочи, че половината от лицата в съвета са нови за политиката лица, а други 7 са под 40 години.

Тя припомни, че "Движение България на гражданите" започва инициатива за промяна на Конституцията, като в момента е в ход създаването на конституционен съвет от изтъкнати юристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове