Last news in Fakti

27 Юни, 2023 12:39 3 852 6

Жилищата от вторичния пазар поскъпват

  • испания

Всеки втори испански регион отчита ръст в цената на старите апартаменти

Жилищата от вторичния пазар поскъпват - 1

През първото тримесечие на 2023 г. цените на имотите за препродажба в Испания са се повишили с 2,9% на тримесечие и 7,3% на годишна база. Тенденцията важи за всички региони.

Домовете и апартаментите от собственици в Мурсия (+4,6%) са поскъпнали най-много на годишна база. Следват Андалусия (+4,2%) и Валенсия (+3,8%). От друга страна, минимално увеличение е отбелязано в Астурия, Еускади и Кастилия-ла-Манча, където цените са се повишили само с 0,6-0,8%.

Най-скъпият регион остават Балеарските острови, където собствениците искат 3750 EUR/кв.м жилище, следва Мадрид (3110 EUR). Но Мурсия остава най-достъпният регион. Въпреки значителното увеличение на цените, цената на квадратен метър тук е само 1130 EUR.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яз сам Вуй

    3 1 Отговор
    Ураааааа..........
  • 2 како Миуенке

    7 2 Отговор
    Сами си забивате нож в гърба. Цените вече достигнаха непродаваеми стойности и балъци няма, дори да искат хората - не могат да купуват
  • 3 Брокер

    2 8 Отговор
    И ето половината година мина, но не се пука тоя пуст балон бе,значи слабо ривети тукааа

    Коментиран от #5

  • 4 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Сащ
    Цените на жилищата спадат на годишна база с най-много от 2011 г. насам, тъй като инвеститорите се отдръпват на фона на лошите продажби и нарастващото предлагане.

    Юни (данните за следващия месец) ще бъде последният етап от сезона на пролетните продажби. След това нещата тръгват надолу

    Сезонно коригираният годишен процент на продажбите през май в сравнение с май през предходни години:

    Май 2022 г.: -20,4%.
    Май 2021 г.: -27,4%.
    Май 2019 г.: -19,3%.
    Май 2018 г.: -20,4%.
  • 5 Вуй чо

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    кво стаа с читиристайьныа, няма продажба а, нещо високичка му е цената, непродаваема
  • 6 Случаен

    4 0 Отговор
    А какво ще кажете за масовото строителство на жилища "кутийки"? Коментатори и продавачи говорят за инвестиции, а не за жилища.