Last news in Fakti

16 Август, 2023 13:21, обновена 16 Август, 2023 13:32 8 598 4

Ето коя професия се връща най-активно в офисите

  • colliers international-
  • офиси-
  • наеми

Над половината от наетите пространства са от IT сектора

Ето коя професия се връща най-активно в офисите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Общото предлагане на офиси клас „А“ и „В“ в София възлиза на 2,440,700 кв.м през първото полугодие на 2023 г. В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение с малко под 1% при първия тип площи и спад от 2.6% при втория. Причината е рекласификация на част от сградите в по-ниския клас „С“. Проектите в активен строеж са с общ размер от 272,000 кв.м, като за част от тях вече има подписани предварителни договори за наем.

Търсенето на модерни офиси продължава да е движено от IT индустрията. През разглеждания период тя заема над половината от наетата квадратура, следвана от компании в сферата на професионалните услуги (13%) и оператори на споделени работни пространства (12%).

Брутните усвоени площи са 66,700 кв.м, а нетните – 27,400 кв.м. Делът на незаетите пространства за офиси клас „А“ отбелязва ръст от 10.9% на 12.8%. При клас „В“ се наблюдава спад от 16% на 13.7%.

Офертните наемни нива остават непроменени, за офиси клас „А“ те са между EUR 13.5 и EUR 15.5, а за клас „В“ – между EUR 9.0 и EUR 10.0 на кв. м. на месец без ДДС. Най-високи са цените за наем на офиси в зона Център. Очаква се увеличаване на стойността на този параметър в първокласни проекти в активен строеж през следващите шест месеца.

През първата половина на годината започна активно строителство на няколко проекта клас „А“. Въпреки това, при задържане на нивата на търсене, може да се очаква недостиг на качествени площи в средносрочен план. Това е сред причините интересът към споделени офиси да се запази.

ESG ще продължи да бъде лайтмотив за наемателите, които ще имат все повече изисквания към наемодателите в този аспект. Това допълнително ще стимулира инвеститорите в нови проекти да предвидят стандарти за устойчивост за сградите си, а собствениците на стари имоти да вложат средства в тяхното обновяване, за да останат конкурентни.

Друга тенденция, която определя търсенето на пазара на офиси, е хибридният модел на работа, който остава предпочитан от преобладаващата част от компаниите. Вследствие на това те все повече ще се ориентират към наемане на по-голяма офисна площ на служител, но поддържане на по-ниско съотношение работни места към численост на персонала.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12343211

    4 2 Отговор
    IT сектора ще ни разкаже играта.

    Коментиран от #3

  • 3 ДаТой

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "12343211":

    Да той го закъсва защото на запад изпадат в зверски икономии и скоро пари за ИТ няма да има - хората искат хляб, не софтуерчета дето нищо не вършат.. мина времето на скъпите решения.

    Коментиран от #4

  • 4 2323

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДаТой":

    Без софтуерча щеше да пращаш съобщения по гълъба или пощата